Hoppa till huvudinnehåll

Stormvindar under kvällen och natten - nästa vecka blir det köldgrader i hela landet

En människa klätt i mörka kläder går över en gatukorsning. Det är regnvått på gatan, men på gräsmattorna runt omkring ligger ett lätt snötäcke och det är fortfarande löv på träden omkring.
I början av veckan blir det köldgrader i hela landet. Bilden är tagen den 4 oktober i år i Kuopio när den första snön föll. En människa klätt i mörka kläder går över en gatukorsning. Det är regnvått på gatan, men på gräsmattorna runt omkring ligger ett lätt snötäcke och det är fortfarande löv på träden omkring. Bild: Lehtikuva Kuopio,vinter,höst

Det blåser stormvindar på fredag kväll och natten till lördag, meddelar Meteorologiska institutet.

I mellersta Finland kan det blåsa upp till 20 meter i sekunden i vindbyarna. I söder är motsvarande siffra upp till 15 meter i sekunden.

Till havs blåser det stormvindar. Stormvarning råder på Norra Bottenhavet, Södra Bottenhavet och Kvarken - västlig till sydvästlig storm 21-23 meter per sekund.

På Finska viken, Bottenviken, Ålands hav och Skärgårdshavet varnas för hård vind.

Det gungar till sjöss

Varning för svår sjögång gäller på norra Bottenhavet och norra Östersjön där den signifikanta våghöjden överstiger 4 meter.

Yles meteorolog Joonas Koskela säger att det det blåser mest sent i kväll och i natt i mellersta Finland och vid kusten.

- Det är möjligt att träd faller omkull och att det blir strömavbrott, säger Koskela.

Lappland kan få 30 centimeter snö

Det snöar ymnigt i Lappland och väglaget är därför mycket dåligt i norr. Enligt Foreca kan det på fredag och lördag i synnerhet norr om Sodankylä komma rent av över 30 centimeter snö.

I Lappland, Norra Österbotten och Kajanaland är väglaget dåligt och söder om de här områdena blåser det hårt. På lördag kväll börjar stormen bedarra.

Första snön på väg till södra Finland

Det blir kallare från och med nästa vecka.

- Det kan bli aktuellt att byta till vinterdäck också i söder. Redan på måndag morgon ser det ut att vara köldgrader i hela landet inklusive södra Finland, säger Koskela.

Källa: STT, Yle, Meteorologiska institutet
Artikeln uppdaterades kl. 15:30 med FMI:s senaste väderrapport

Läs också