Hoppa till huvudinnehåll

Testa ponzu, dragonemulsion och pistou – du får tre helt olika smaker på biffen bara genom att variera såsen

Tre maträtter på ett bord i ett kök
Tre maträtter på ett bord i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE mat,matrecept,Strömsö (tv-program)

"Det är såsen som gör susen" är en kliché men i det här fallet stämmer det verkligen. Samma köttbit ger tre olika rätter beroende på hur man tillagar den.

Här bjuds på tataki med ponzu, en klassisk grillbiff med bearnaisesås och en strimlad biff med korianderpistou.

En fransk dragonemulsion

Dragonemulsion i en skål på ett bord
Dragonemulsion i en skål på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE emulsion,såser,matrecept,Strömsö (tv-program)

Den här såsen påminner om en vanlig bearnaisesås med den lilla skillnaden att den inte skär sig lika lätt.

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 krukor dragon
  • 100 gr bladspenat
  • 2 dl rapsolja
  • 2 st schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 skvätt worchestersås

Biff i fransk version

  • 500 gr ryggbiff (gärna ordentligt marmorerad, skuren i portionsbitar)
  • 8 stora potatisar
  • olja till fritering

Gör så här:

  1. Värm oljan till 60 grader och mixa den ett par minuter med dragon och spenat.
  2. Sila av och låt svalna.
  3. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i en skvätt olja. Slå på vinäger och låt den koka ihop tills vinägern kokat in i löken, låt svalna.
  4. Knäck äggen i en smal hög bunke och tillsätt den svalnade oljan och löken.
  5. Kör ihop med mixerstav, från bottnen uppåt, till en tjock sås.
  6. Smaka av med salt, peppar, worchestersås och eventuellt lite mera syra.

Servering:

En portion med biff i fransk version med dragonemulsionsås och friterade potatisar
En portion med biff i fransk version med dragonemulsionsås och friterade potatisar Bild: Carina Ahlskog/YLE Sås,Biff,franska köket,Strömsö (tv-program),matrecept
  1. Stek biffen i grillpanna till önskad temperatur.
  2. Servera med dragonemulsion och friterade pommes frites.

En sydamerikansk pistou

Koriander pistou i en skål på ett bord
Koriander pistou i en skål på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE matrecept,Strömsö (tv-program),Pistou

Ingredienser, 4 pers:

  • 50 gr pistagenötter
  • 1 kruka koriander
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ dl olivolja
  • 1 lime (saft och zest)
  • salt
  • peppar

Biff i sydamerikansk version:

  • 500 gram ryggbiff (gärna ordentligt marmorerad, skuren i portionsbitar)
  • 1 bladsalladshuvud
  • 2 skivor vitt bröd

Gör så här:

  1. Mortla eller mixa pistagenötter och vitlök till en smet och tillsätt olivoljan droppvis.
  2. Vänd ner finskuren koriander, limesaft och zest.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Servering:

En portion med sallad på ett bord
En portion med sallad på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE matrecept,Strömsö (tv-program),sallader (maträtter)
  1. Stek biffen salta och peppra.
  2. Strimla det stekta köttet.
  3. Servera det strimlade köttet med en rejäl dos korianderpistou, sallad och krutonger.

Ponzu från Asien

En skål med ponzu på ett bord
En skål med ponzu på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE matrecept,Strömsö (tv-program),Ponzu

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 citroner (saften)
  • 1 dl soja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 salladslök, finhackad
  • 1 msk mirin
  • 1 tsk fisksås

Biff i asiatisk version

  • 500 gram ryggbiff (gärna ordentligt marmorerad, skuren i portionsbitar)
  • 10 cm rättika
  • 1 purjolök
  • 100 gr sockerärtor eller något som är i säsong t.ex. morot

Gör så här:

  1. Finhacka chili och vitlök.
  2. Pressa citronen och blanda alla ingredienser. Låt gärna blandningen dra över natten. Den kan också ätas direkt.

Servering:

En portion med tataki med ponzu i ett kök
En portion med tataki med ponzu i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE matrecept,Strömsö (tv-program)
  1. Tataki innebär att köttet snabbsteks på hög värme, 3-4 min, så att kärnan förblir rosa/rå och ytan blir krispig.
  2. Låt köttet vila i ca 10 min och skär det i tunna skivor.
  3. Häll rejält med ponzu på köttet.
  4. Servera köttet med strimlade grönsaker t.ex. sockerärter och något annat som är i säsong t.ex. morot, rättika och purjolök.

Nyligen publicerat - Mat och dryck