Hoppa till huvudinnehåll

Elisabeth Rehn ringer sina systrar varje dag: "Vi gnäller över politik och hur illa folk sköter sig"

Elisabeth Rehn sitter i en blå sammetsfåtölj hos Daniel Olin.
Elisabeth Rehn ser tillbaka på sin karriär. "Jag hade mina egna tankar och jag hukade mig inte för partiets åsikter om jag tyckte att de var fullkomligt felaktiga." Elisabeth Rehn sitter i en blå sammetsfåtölj hos Daniel Olin. Bild: Barbro Ahlstedt Elisabeth Rehn

Allt är möjligt, ingenting är omöjligt. Så skrev åttaåriga Elisabeth Rehn i sin dagbok. Hur ser hon i dag tillbaka på sin exceptionella karriär? Och vem pratar hon och hennes systrar illa om när de rings varje morgon?

- Jag kan inte tacka nej till saker, det är ju därför jag sitter här, säger Elisabeth Rehn och skrattar till.

Med här menar hon studion i Böle och Daniel Olins program där hon är veckans gäst.

Elisabeth Rehn har hunnit fylla 84 år men har inga planer på att slå av på takten.

De senaste veckorna har hon varit engagerad i vännen och nobelpristagaren Denis Mukweges Helsingforsbesök och häromkvällen var hon på en tillställning som “Pärre” (Pär Stenbäck reds. anm.) höll i trådarna för.

SFP-veteranen Pär Stenbäck var en av herrarna som en gång i tiden var ytterst skeptisk till att Elisabeth Rehn äntrade det politiska rummet, men i dag har de slutit fred.

- Vi är goda vänner, säger hon.

Att jobba för fred har varit en av Elisabeth Rehns specialiteter. Må det sen vara som FN:s människorättsrapportör på Balkan eller i det mer personliga livet som när hon stämde träff med en man som mordhotat henne.

- Vi satt ner i en timme och efter det samtalet konstaterade han att han inte längre hade någon orsak att ta livet av mig. Det tyckte jag var trevligt.

De tänkte: "Den där är ju inte farlig, hon sitter bara och ler och är kvinnlig". Sedan kunde jag slå till och de blev så skrämda att de sa sanningen― Elisabeth Rehn

Elisabeth Rehns varma utstrålning har vid många tillfällen varit en stor fördel, bland annat när hon träffat och intervjuat några av världens farligaste brottslingar.

- De tänkte: "Den där är ju inte farlig, hon sitter bara och ler och är kvinnlig". Sedan kunde jag slå till och de blev så skrämda att de sa sanningen.

Genom åren har Rehn tvingats ta emot mycket kritik inom politiken, bland annat just för det karaktäristiska leendet, sitt språk och för att hon betonat mjuka värderingar och jämställdhet.

- Men man ska inte ge upp och låta sig kuvas, säger hon.

Emellanåt har leendet också bytts ut mot rejäl ilska.

- Herregud, jag får raseriskov! Jag var färdig att strypa bland annat en serbisk polis i Banja Luka som flinade åt mig när de hade tagit livet av en bosnier i fängelset. De påstod att han hade fallit och skadat sig.

Elisabeth Rehn träffar soldater.
Att Elisabeth Rehn själv upplevt krig har hjälpt henne i de fredsbevarande uppgifterna. "Jag vet att spåren inte går att sudda bort bara för att någon nation kommer och betalar mycket för återuppbyggnad." Elisabeth Rehn träffar soldater. Elisabeth Rehn

Fyrabarnsmamma som 27-åring

Som 44-åring blev Elisabeth Rehn riksdagsledamot, som 56-åring försvarsminister och som 60-åring nästan president. Efter det har hon haft en imponerande internationell karriär.

Men de 20 första åren som vuxen satsade Elisabeth Rehn på familjen. Hon träffade sin man Ove som 15-åring och som 27-åring födde hon deras fjärde barn.

- Jag är otroligt glad att jag satt där vid kanten av sandlådan de där åren. Jag har inte förlorat något på det, tvärtom vann jag jättemycket.

En ung Elisabeth Rehn tillsammans med sina fyra barn.
Elisabeth Rehn tillsammans med sina fyra barn. En ung Elisabeth Rehn tillsammans med sina fyra barn. Bild: Elisabeth Rehnin yksityisarkisto.Kirjasst Lillan (Otava) Elisabeth Rehn

Vad är din hälsning till de kvinnor och kanske också män som i dag inte vill ha barn för att de befarar att deras karriär äventyras?

- Jag är hemskt sorgsen över den situationen, men om man faktiskt vill något så kan man göra det fastän man får barn. Man ska aldrig tro att man inte har en möjlighet. Barnen har hjälpt och lärt mig massor. Och nu barnbarnen och barnbarnsbarnen.

Familjen är viktig för Elisabeth Rehn. Varje morgon rings hon och hennes två äldre systrar, Ulla och Gunnel.

- Vi gnäller över politik och hur illa folk sköter sig. Och så talar vi illa om varandra, om den systern som just då inte är med på tråden. Men vi kommer överens väldigt bra till slut.

För Elisabeth Rehn har den dagliga kontakten varit extra viktig under de år som hon bott ensam på landsbygden i Hila i Kyrkslätt.

- Det är bra att någon kollar upp att jag inte har blivit uppäten av en varg.

Det är bra att någon kollar upp att jag inte har blivit uppäten av en varg― Elisabeth Rehn

I dagsläget tillbringar hon ändå allt mindre tid i Kyrkslätt och i stället mer tid i Grankulla för att ha närmare till olika typer av service. Som hon själv konstaterar, människan blir gammal.

När hon sorterat och packat ihop hemmet inför flytten har hon också gått igenom ett helt liv av minnen och dokument. Mycket har hon slängt men en hel del finns sparat för kommande generationer.

- Lådvis med saker. Jag kan ju skicka iväg en hälsning: Om det är någon studerande som vill skriva en gradu om till exempel val så står allt till förfogande.

En och annan Tupperware-burk har också letat sig ner i packningen. Rehn var nämligen den som tog Tupperware till Finland på 1960-talet.

- Det hemska är ju det att produkterna är av en sådan otrolig kvalitet att man inte blir av med dem!

Banat väg för kvinnor

I dag följer Elisabeth Rehn fortfarande aktivt med politiken och vad som händer bland annat inom försvaret. Hon har sett vissa tendenser som oroat henne de senaste åren.

- Det handlar mycket om vapen och styrka, men det som också är försvar är att bygga upp det inifrån tillsammans med människorna. Jag kunde ju i tiderna introducera kvinnor som fredsbevarare och det har lyckats alldeles fantastiskt bra.

Rehn har alltid banat väg för kvinnor så väl inom försvaret och politiken som samhället i stort.

Hon har länge understrukit att det behövs kvinnor på ledande positioner och vid förhandlingsborden för att sätta exempel och föra fram frågor som berör kvinnor.

- Den förra regeringsperioden var egentligen fasansfull ur den synpunkten. Trion med de kostymklädda herrarna från regeringspartierna gav ingen bild av ett jämställt Finland. Regeringsprogrammet hade en mening, ”Finland är jämställt” och det var allt. Det gick bakåt under den tiden.

Den nuvarande politiska situationen ser rätt annorlunda ut med fem regeringspartier där fyra leds av en kvinna. Enligt Elisabeth Rehn har det stor betydelse.

- Kanske inte i sak men allting är inte sak. Att kvinnor finns med har en betydelse för hur det känns!

Elisabeth Rehn tillsammans med Daniel Olin.
Elisabeth Rehn gästar Daniel Olin. Elisabeth Rehn tillsammans med Daniel Olin. Bild: Barbro Ahlstedt Elisabeth Rehn

Hör Elisabeth Rehn berätta mer om sin exceptionella karriär, familj och livsresa hos Daniel Olin på söndag 27.10 kl. 20.00 eller på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle