Hoppa till huvudinnehåll

Haavisto: "Vi jobbar fortfarande dagligen för finländarna i lägret al-Hol"

Pekka Haavisto, eurovaalit, äänestäminen, Kulosaaren ala-aste, äänestyspaikka
Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) Pekka Haavisto, eurovaalit, äänestäminen, Kulosaaren ala-aste, äänestyspaikka Bild: Terhi Liimu / Yle Pekka Haavisto,EU-valet 2019,valdeltagande

Den turkiska invasionen i nordöstra Syrien försvårade ytterligare situationen i lägret al-Hol, där familjemedlemmar till IS-krigare hålls fångna.

Just nu är situationen ändå mer stabil, men hållbar är lösningen inte. Det säger utrikesministern, De grönas Pekka Haavisto.

När Turkiet gick in i de kurdledda områdena blev en del av vakterna vid läger som al-Hol kallade till fronten. Då såg en del av hjälporganisationerna på plats sig tvungna att lämna lägren av säkerhetsskäl.

Nu har de ändå börjat återvända och situationen har lugnat ner sig, sade utrikesminister Haavisto i Yles Morgonettan på lördagsförmiddagen.

- Läget är nu mer under kontroll, men en långsiktig lösning är det här naturligtvis inte, sade Haavisto.

"Arbetet för finländarna inte lätt"

Utrikesministern intygade att regeringen fortfarande varje dag arbetar för att hjälpa de finländska medborgare - kvinnor och barn - som befinner sig i lägret al-Hol.

Men det är inte lätt, upprepade Haavisto. Han påminde om att kvinnorna och barnen befinner sig på ett annat lands territorium, på ett läger som bevakas av beväpnade vakter.

- Finland har ingen möjlighet att gå in där och exempelvis inleda några barnskyddsåtgärder, sade Haavisto.

Dessutom påpekade han att de finländska medborgarna - om de lämnade lägret - borde kunna ta sig till Finland via en trygg rutt, något som nu ter sig omöjligt.

- Lägret är omringat av länder och områden på vilka de här personerna automatiskt betraktas som brottslingar, sade utrikesministern.

Läs också