Hoppa till huvudinnehåll

Kriget i Ukraina klöv anrikt universitet i Donetsk itu - filialen i småstaden Pokrovsk har nu kommandot: "Vi stannar här också om det blir fred"

Ett klassrum i Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk. På bilden syns studenter och delar av en maskin som används inom gruvdriften i Donbass.
Pokrovsk har nu blivit Donetsk nationella tekniska universitets huvudort. Lokalerna är slitna, teknologin uppdateras steg för steg och kriget några mil österut känns åtminstone emellanåt avlägset. Ett klassrum i Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk. På bilden syns studenter och delar av en maskin som används inom gruvdriften i Donbass. Bild: Gustaf Antell / Yle Donetsk,Ukraina,Pokrovsk,Donetsbäckenet,Donetsk oblast

När kriget i Ukraina bröt ut evakuerades 18 högskolor till tryggare ort. Donetsk nationella tekniska universitet flyttade till småstaden Pokrovsk, som nu håller på att förvandlas från industriort till universitetsstad.

- Vi var chockade av det som hände i Donetsk och vi kunde inte stanna kvar. Vi ville bort från det Ryssland ville ge oss, det så kallade Русский мир, den Ryska världen.

Det säger Galina Lysenko, som tillsammans med närmare hälften av sina kolleger på anrika Donetsk nationella tekniska universitet flydde från miljonstaden hösten 2014, ett halvt år efter att kriget började.

De flydde till den lilla staden Pokrovsk 60 kilometer mot nordväst. Pokrovsk var då en stad på drygt 60 000 invånare, som Vasa ungefär.

För staden var det en nästan lika stor förändring som för Lysenko och hennes kolleger. Sammanlagt flyttade 4 000 studenter och 380 lektorer, forskare och annan personal in i den sömniga industriorten.

I dag beräknas staden ha åtminstone 70 000 invånare, men antagligen redan betydligt fler än det. Närheten till krigszonen, och tågstationen, lockar till sig personer som inte vill flytta för långt.

Beslutet att fly Donetsk togs på felaktiga premisser

- För mig betyder Ryska världen ryska soldater på gatorna hemma i Donetsk, säger Lysenko, som är chef för studentserviceenheten på universitetet.

Galina Lysenko från Donetsk nationella tekniska universitet.
Galina Lysenko klättrade på karriärstegen i och med flytten till Pokrovsk. Galina Lysenko från Donetsk nationella tekniska universitet. Bild: Gustaf Antell / Yle Pokrovsk,Donetsk oblast,Donetsk National Technical University,Galina Lysenko

- Kriget är en katastrof som kommer att påverka oss i decennier, tror Lysenko. När vi bestämde oss för att fly trodde vi att det var för en kort tid, men nu vet vi bättre.

Hon lämnade sina föräldrar och sitt hem bakom sig för att snart komma tillbaka.

Donetsk i östra Ukraina
Donetskområdet i Ukraina. Donetsk i östra Ukraina donetsk

Presidenten bestämde att Pokrovsk är nya Donetsk

- Vi har ingen kontakt med den del av universitetet som blev kvar i de ursprungliga lokalerna i Donetsk, säger rektorn Jaroslav Lyashok. Vi har i praktiken separerat i två olika enheter.

I dag är det bara enheten i Pokrovsk som representerar Donetsk nationella tekniska universitet.

- Den förre presidenten Petro Porosjenko tog bort den andra halvans formella behörighet, så deras examina gäller bara i utbrytarrepubliken, enligt Lyashok.

Han är själv från Pokrovsk och har sett hur staden har levt upp under de senaste åren. Han har själv inspirerats av den energi som vällde in i staden hösten 2014.

- Personalens entusiasm att utveckla universitetet till något extra har gjort att vi har höjt ambitionerna. Jag tror att vi kan förvandla staden och det känns som om många i stan tycker om den idén.

Trångt lärarrum på Donetsk nationella tekniska universitet
Det är trångt i lärarrummen på Donetsk nationella tekniska universitet, men lärarna säger att de ändå trivs. Läraren som står upp är Olga Popova. Trångt lärarrum på Donetsk nationella tekniska universitet Bild: Gustaf Antell / Yle Pokrovsk,Donetsk National Technical University,Donetsbäckenet,Ukraina,Östra Ukraina

- Kriget är förstås en tragedi, men rent professionellt, akademiskt, ska det inte vara en tragedi för dem som valde att fly storstaden Donetsk för lilla Pokrovsk, säger Lyashok.

Sedan börjar han räkna upp vad universitetet rent konkret gör just nu för att få lärarna att trivas.

Ett tekniskt universitet behöver modern teknik

- Vi moderniserar lokalerna för att se till att utrymmena och utrustningen håller så hög klass som möjligt, säger Lyashok.

Det är ett långsamt jobb som fortfarande är i sin linda. Alla lektorer har inte ens en egen dator än. Men universitetet får hjälp från utbildningsministeriet och utländska biståndsgivare.

Privata sponsorer och investeringar väntas få en växande roll när det politiska läget har stabiliserats.

Under min rundvandring i skolans lokaler, och mörka och ganska sovjetiskt brungrå korridorer, ser jag en hel del föråldrad teknik. Men vissa maskiner är nylevererade.

Eftersom det här är Donbass satsas det mer på teknologi som är relevant för gruvindustrin än på målfärg på väggarna.

Ny teknologi för undervisning på Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk.
Ny teknologi för undervisning i automationsteknik. Ny teknologi för undervisning på Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk. Bild: Gustaf Antell / Yle Donetsk National Technical University,Pokrovsk,Ukraina,Donetsk oblast

Samtidigt uppdateras också de utbildningar som inte direkt är kopplade till gruvindustrin.

- Den ekonomiska utbildning som erbjöds innan vi kom hit var inte alls lika bra som den vi hade i Donetsk, säger Olga Popova, chef för Avdelningen för internationell ekonomi och marknadsföring.

Kriget är förstås en tragedi, men rent professionellt, akademiskt, ska det inte vara en tragedi för dem som valde att fly till Pokrovsk― Jaroslav Lyashok

Men en kanske viktigare anledning till att det akademiska livet i Pokrovsk håller tillräckligt hög klass är de internationella nätverken.

Många lärare är entusiastiska över samarbetet med europeiska universitet. Galina Lysenkos stundvis tårfyllda ögon gnistrar till när hon berättar att hon har varit i England.

- Två gånger!

Olga Popova studerade själv i Tyskland och berättar stolt att hennes dotter är där nu. Hon anser att att attraktivt universitet måste ha så täta kontakter som möjligt med utlandet.

- Det internationella utbytet är förstås fortfarande få förunnat, men tanken är att det ska utvidgas.

Daria, Jana, Marina och Vlad - nöjda, inte entusiastiska

I krigets skugga har Donbass blivit en av Europas fattigaste och mest isolerade regioner. Det tar över tio timmar att köra hit från Kiev.

För många ungdomar är universitetet första steget mot ett liv där den ryska världen inte ständigt hotar.

- Lärarna är engagerade och möjligheterna till internationellt utbyte lockar. Det finns många möjligheter till understöd och stipendier på grund av att vi är ett exiluniversitet, säger Marina Derkatj.

Hon är en förstaårsstudent som är nöjd med utbildningen här. Derkatj kommer från Avdijivka, en av de mer bombade städerna under kriget.

- Till slut bodde vi hela familjen i badrummet, säger hon. Det var till och med för farligt att gå till köket.

På vintern för två och ett halvt år sedan flydde familjen hit till Pokrovsk. Derkatj började i skolan och eftersom hon är klok, nyfiken och ambitiös fick hon ett stipendium till universitetet.

Men trots att hon efter snart tre år i Pokrovsk har tagit staden till sitt hjärta är hon skeptiskt till att den ska kunna bli en riktig universitetsstad.

Vladislav Bowman, Marina Derkatj, Jana, Daria och andra studenter på Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk lyssnar när Yles medarbetare svarar på deras frågor.
Svenska Yles medarbetare ställs plötsligt och överraskande inför en grupp frågvisa studenter och lokala medier. De flesta utländska journalister har inte tid att stanna i Pokrovsk på väg till fronten och krigszonen. Marina Derkatj med vit skjorta längst fram, Vladislav Bowman längst till vänster. Vladislav Bowman, Marina Derkatj, Jana, Daria och andra studenter på Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk lyssnar när Yles medarbetare svarar på deras frågor. Bild: Gustaf Antell / Yle Pokrovsk,Donetsk National Technical University,Donetsk oblast,Donetsbäckenet

- Staden har för lite att ge. Förutom det sociala program universitetet ordnar finns här ingenting att göra.

Skulle hon ha fått ett stipendium till ett annat universitet i till exempel Kiev eller Odessa skulle hon antagligen ha tagit det. Men det beror på eftersom livet i storstan är mycket dyrare än här.

Fattigdomen är universitets största konkurrensfördel

Daria är en annan förstaårsstudent som är glad över att få studera på Donetsk nationella tekniska universitet.

Till slut bodde vi hela familjen i badrummet― Marina Derkatj

- Universitetet har alltid varit känt för att ha bra lärare och undervisning, säger Daria. Mina föräldrar ville studera i Donetsk, men kom inte in. Jag gjorde det och det är vi glada över.

Hon tror inte att undervisningens kvalitet lider av att universitet är i Pokrovsk nuförtiden. Dessutom är staden större än hemstaden Selidove, 20 kilometer i riktning mot staden Donetsk.

- Där har vår stuga utsatts för beskjutning och helikoptrarna flyger förbi på låg höjd.

Tanken att i det här skedet av livet lämna familjen i sticket och flytta längre bort verkar inte ens ha slagit Daria.

- Det är ekonomiskt möjligt att studera i Pokrovsk. Vad som sedan händer efter att jag har fått ett jobb får vi se sedan.

Allt det som har hänt har gett mig och mina kolleger en möjlighet att utveckla det här universitetet― Galina Lysenko

I Pokrovsk fördriver Daria en stor del av sin fritid i studenternas businesscenter. Centret ordnar sociala evenemang och Daria känner att hon får positiv energi genom att vara aktiv i studentlivet.

När mörkret faller ändrar staden karaktär

Senare på kvällen tar jag en promenad genom Pokrovsk tillsammans med Marina Derkatj, studenten Vladislav Bowman och hans föräldrar.

De följer mig till nattåget - jag ska till Kiev med avfärd klockan 22.46.

I mörkret på stadens dåligt upplysta gator känner jag mig otrygg. Ju närmare tågstationen vi kommer, desto fler blir ungdomsgängen som hänger i gathörnen.

- Det finns ingenting annat att göra här, säger Bowman. Jag spenderar helt för mycket tid vid datorn i mitt rum.

Mina resväskor och min uppenbart utländska gestalt gör att jag känner blickarna i nacken när jag går förbi. Det kan förstås vara en feltolkning från min sida för de andra ser inte det minsta oroliga ut.

Marina Derkatj, Vladislav Bowman och en av Donetsk nationella universitets lärare på promenad i skymningen.
Marina Derkatj, Vladislav Bowman och en lärare på kvällspromenad i Pokrovsk. Marina Derkatj, Vladislav Bowman och en av Donetsk nationella universitets lärare på promenad i skymningen. Bild: Gustaf Antell / Yle Pokrovsk,Donetsk National Technical University,Donetsk oblast,Donetsbäckenet

Men åtminstone är den positiva och optimistiska stämning jag kände på universitetet på dagen som bortblåst.

- Skulle vi ha råd skulle jag åka längre. Pokrovsk är litet, åtminstone för mig, säger Bowman. Jag ser min framtid någon annanstans än i de här trakterna.

Under en tid studerade han öster om staden Donetsk i Makijivka, en stad på över 300 000 invånare som i dag ligger i den ryska utbrytarrepublikens händer.

- Det var ännu mer depressivt.

Lärarna ser på utvecklingen ur ett längre perspektiv

Men för Galina Lysenko, chefen för studentservicen, är Pokrovsk nu den bästa staden i Donbass för små barn att växa upp i.

Jag frågar henne vad hon gör om det verkligen blir fred inom kort, som optimisterna säger.

Utanför Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk gör stadens arbetare parken vackrare.
Utanför universitetet gör stadens arbetare parken vackrare. Utanför Donetsk nationella tekniska universitet i Pokrovsk gör stadens arbetare parken vackrare. Bild: Gustaf Antell / Yle Donetsk National Technical University,Donetsk oblast,Donetsbäckenet,Pokrovsk

- Jag stannar här i Pokrovsk, säger hon, jag vill jobba för mitt universitet och för mina studenter. Allt det som har hänt har gett mig och mina kolleger en möjlighet att utveckla det här universitetet.

Fem år gått sedan nästan halva Donetsk nationella tekniska universitet evakuerades till Pokrovsk och Lysenko var alltså en av dem som kom med i den flytten.

I dag är båda hennes föräldrar döda. Ibland drabbas Lysenko av starka skuldkänslor för att hon lämnade dem.

Men många av hennes gamla kolleger i Donetsk, som valde att inte evakueras, har fallit offer för den ryska propagandan, som hon uttrycker det.

- Det är hemskt och jag hade aldrig trott att det skulle hända dem, men de är inte samma personer som de en gång var.

Lektion pågår på Donetsk nationella tekniska universitet.
Föreläsning pågår. Universitetet vill rädda så många ungdomar som möjligt från att dras in i den så kallade Ryska världen. Lektion pågår på Donetsk nationella tekniska universitet. Bild: Gustaf Antell / Yle Donetsk National Technical University,Pokrovsk,Ukraina,Donetsk oblast