Hoppa till huvudinnehåll

Traditionen att sälja och köpa fisk från båt försvinner efter årets strömmingsmarknad i Åbo: "Det är inte samma charm att stå i ett tält och sälja"

Strömmingsmarkanden i Åbo 2019.
Tre tappra fiskare och försäljare säljer sina varor bakom den långa muren av tält på strandgatorna. Men i år verkar det bli det sista året för dem alla. Strömmingsmarkanden i Åbo 2019. Bild: Yle/Jasmine Nedergård. Strömmingsmarknad,Åbo,fiskare

För 30 år sedan fanns det 40-50 fiskare och försäljare som kom till Åbos traditionella strömmingsmarknad. Med åren har färre och färre valt att ta båten till Åbo. Det här året, den 41:a marknaden, verkar bli den sista gången man kan köpa fisk från båtarna.

- Alla kom med båt förr, men nog förstår man. På hösten när det stormar är det nog enklare att komma med bil. Och kommer man långa vägar så är det mycket bekvämare på alla vis.

- Men det är inte samma charm att stå i ett tält och sälja. Nog ska det vara från en gungande båt.

Det säger Tage Gustafsson, från Hangö, som efter 35 år bestämt sig för att sluta.

- Man vet ju aldrig, i den här åldern tar man en dag i taget, men nu har vi nog nästan bestämt oss för att det här är sista året. 35 år får räcka.

Tage Gustafsson.
Förr var saltströmmingen basföda. Folk skulle ha stora 5 kg ämbare, så att det kunde räcka nästan hela vintern. Men allt förändras, så gör vi också, säger Tage Gustaffsson som vi troligtvis inte kommer att se mera på strömmingsmarknaden. Tage Gustafsson. Bild: Yle/Jasmine Nedergård. Strömmingsmarknad,Åbo,fiskare,tage gustafsson

"Jag kommer sakna de gamla kunderna"

Gustafsson säger att allt var spännande och nytt för 35 år sedan, men att mycket nu går på rutin. Många förändringar i både miljön och lagar påverkar också. Det är mycket arbete bakom produkterna, säger han.

Hur känns det att stå här och tänka att det här troligtvis är sista gången?

- Nog ska det bli skönt. Men kanske man någon gång kommer att sakna det här. Mest kunderna, som kommer år efter år och som man har blivit bekant med.

"Det är roligare att sälja från båten"

Leif Johansson, 72, har åkt båt från Hitis och även han konstaterar att det blir sista gången i år.

- Det här har jag hållit på med i 35 år. Jag kan inte sluta, men nu är det nog sista året som jag är här med båt åtminstone. Jag vågar inte säga om det blir på land sen eller inte.

Leif Johansson.
"Det är jätteroligt att stå här när det gungar lite", säger Leif Johansson som säljer produkter från sin båt. Leif Johansson. Bild: Yle/Jasmine Nedergård. Strömmingsmarknad,Åbo,fiskare,leif johansson

Johansson tycker om att fiska och att sälja, och även om han kanske fortsätter med det på land från och med nästa år, så är nog försäljning från båt det bästa.

- Jag har testat både att sälja på land och från båt och ändå känns det nog som att det går bättre från båt, det är roligare åtminstone.

"Kunderna uppskattar strömmingsmarknaden"

Från arrangörernas sida, bland annat Olav Granström från Åbolans fiskarförbund, säger man att kunder ändå uppskattar strömmingsmarknaden.

- Vi har nog fått den uppfattningen genom åren att det här är något som kunder uppskattar högt av alla tillställningar som ordnas vid ån. Det är en speciell atmosfär, här får man gå i lugn och ro och njuta av alla synintryck, lukter och smaker samt trevliga fiskare och andra försäljare.

Det är också viktigt för försäljarna att marknaden ordnas, fortsätter han.

- Både fiskarna och de andra försäljarna upplever nog det här som en viktig kanal för att få ut sina produkter. Men även den sociala biten är viktig, att de får träffa sina kolleger under och efter marknaden.

Strömmingsmarkanden i Åbo 2019.
Båtarna är gömda bakom de övriga försäljningstälten, men stamkunderna vet var de finns och dyker troget upp. Till deras sorg kan det bli sista gången de får köpa fisk från en båt. Strömmingsmarkanden i Åbo 2019. Bild: Yle/Jasmine Nedergård. Strömmingsmarknad,Åbo,fiskare
Allt förändras, så gör vi också.― Tage Gustafsson, försäljare från Hangö

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland