Hoppa till huvudinnehåll

Varför ser vi nästan bara vita barn i våra barnböcker och varför är det problematiskt? Helsingfors Bokmässa ger tips på barnböcker med bredare representation

Känner alla igen sig i vår barnlitteratur? Många icke-vita barn riskerar att exkluderas i sin finländska skol- eller dagismiljö. Kia Svaetichin diskuterar tillsammans med Milena Parland, författare och verksamhetsledare på Ad Astra och Saba Holm, ungdomsinformatör på Luckan och barnboksbibliotekarie Tobias Larsson.

När Saba Holm var liten fanns det inga barnböcker som hon kunde känna igen sig i. När Pocahontas kom kändes det stort, någon som ens pyttelite såg mer ut som hon än de karaktärer hon hittills hade sett.

– Det är inte bara i Finland vi är dåliga på representation i barnlitteraturen. Böckerna i resten av Norden och till exempel Storbritannien ser likadan ut, säger Kia Svaetichin.

– I Sverige har man kommit lite längre med det här. I svenska böcker kan vi hitta barnkaraktärer som inte är vita, men de får inte vara i huvudroll, det finns en tydlig poäng med att just dessa karaktärer tagits med, säger Tobias Larsson.

Vad kunde göras åt det här?

– Vi kan till exempel se på förlagen. Hur ser förlagen och deras kontakter ut? Hur ser författarföreningens medlemmar ut, hur ser representationen ut där, frågar sig Milena Parland.

Läs också