Hoppa till huvudinnehåll

Vattenkrisövning i Pargas - Stig och Jeanette är redo att bistå myndigheter då olyckan är framme

Två personer i röda västar bredvid en trave hinkar.
Två personer i röda västar bredvid en trave hinkar. Bild: Lotta Sundström / Yle Röda Korset,röda korset i pargas

På lördagen ordnades Droppen 2019, Finlands Röda Kors nationella beredskapsövning. Årets tema är vatten.

Under lördagen har Röda Korsets frivilliga övat på att reagera och agera som stöd för myndigheterna i händelse av en vattenkris.

Med vattenkriser avses situationer då kranvattnet har förorenats eller det inte kommer något vatten alls. Det sker årligen i Finland.

I Pargas övade frivilliga med hjälp av ett slags levande rollspel.

Deltagarna fick till en början veta att det skett en omfattande förorening av vattnet i Pargas. Situationen simulerades genom att deltagarna fick mer information ju mer övningen framskred.

- En stor uppgift var att kontrollera hur många frivilliga vi kan mobilisera, hur snabbt vi kan rycka ut och vilka uppgifter vi kan hjälpa till med, förklarar Jeanette Laaksonen, ordförande för Pargasavdelningen.

- Det behövs till exempel folk för vattendistributionen på olika ställen i Pargas. Man behöver knacka dörr, sprida information om vad som hänt och berätta för invånarna hur man hanterar vattnet hygieniskt.

Hink framför Röda korsets lokal i Pargas.
Röda korsets lokal i Pargas finns vid Strandvägen. Hink framför Röda korsets lokal i Pargas. Bild: Lotta Sundström / Yle Röda Korset,röda korset i pargas

Stig Hågensen är beredskapsansvarig och leder också hemlandshjälpen vid Pargasavdelningen. Han har varit med om flera beredskapsövningar, i Pargas och på andra håll i Finland.

- Jag tycker det är intressant. Senast vi hade en nationell beredskapsövning i Pargas var för tre år sedan. Då var vi vid Björkebo och evakuerade på låtsas de äldre och registrerade dem som åkte iväg och vilka som kom tillbaka.

- Jag har varit med på en hel del större beredskapsövningar runt om i Finland, det här är min grej, säger Hågensen.

Många kanske förknippar Röda Korset med utlandshjälp, men de lokala avdelningarna jobbar också mångsidigt på hemorten.

Blodtjänsten och första hjälpen-verksamheten hör kanske till de mera synliga inhemska verksamheterna, men de frivilliga tar sig an flera uppgifter i samhället. Laaksonen lyfter fram några exempel.

- Ifall av en brand är hemlandshjälpen genast ute och inhandlar förnödenheter och varor som behövs de första dygnen. Vi delar ut matpaket, vi tar hand om inflyttare som inte kan svenska eller finska och vi kommer att ha barnvaktskurser, berättar Laaksonen.

120 övningar runt om i landet

Då Yle Åboland hälsar på vid Humana, Röda Korsets lokal vid Strandvägen i Pargas, har övningen pågått ett tag och den fiktiva vattenkrisen är under kontroll.

- Nu är vattenkrisen under kontroll och vi har blivit klokare. Vi vet hur vi gör i liknande situationer. Det behöver ju inte vara frågan om vatten, det kan vara frågan om en annan kris här på området, säger Laaksonen.

Liknande övningar utfördes under lördagen på 120 olika ställen, bland annat på Kimitoön och i Studentbyn i Åbo.

På Kimitoön samarbetade Röda Korset med Kimitoöns vatten och hjälpte dem samla in mobiltelefonnummer för att de snabbt ska kunna nå sina kunder vid en störningssituation.

I Åbo samlade frivilliga information av områdets bosatta i en påhittad situation där dricksvattnet förorenats.


Röda Korsets fem tips i fall av en vattenkris

  • Ha en kanna vatten i kylskåpet.
  • Se till att du har kärl med lock hemma.
  • Meddela husbolaget om problem med vattenförsörjningen.
  • Följ myndigheternas anvisningar.
  • Hjälp grannar eller andra i behov av hjälp.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland