Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett slag mot fotbollen i Österbotten – TPS är tillbaka i ligan efter en klar kvalseger mot tamt KPV

TPS firar sitt ligaavancemang.
TPS är tillbaka i ligan och det firade den anrika klubben rejält. TPS firar sitt ligaavancemang. Bild: Lehtikuva Turun Palloseura (fotboll)

Ett år efter KPV:s segerscener i Åbo var det ombytta roller. TPS vann ligakvalet och tar steget upp i fotbollens finrum. Samtidigt fullbordades den dystra säsongen för den österbottniska fotbollen.

TPS är tillbaka i fotbollsligan. Åbolaget säkrade sin plats i den högsta serien till nästa säsong när det blev en klar bortaseger i returen mot KPV i ligakvalet.

– Det är svårt att beskriva hur det känns. Vi har en rolig vecka framför oss, säger Oskari Jakonen till Ruutu+.

Tidigare i veckan spelades den första delen av kvalet och då blev det mållöst. I returen var det TPS som dominerade matchbilden.

KPV hade visserligen ett bortdömt mål i första halvlek, men när Mika Ääritalo satte TPS ledningsmål precis före paus var det en nådastöt för KPV:s hopp om att säkra sin ligaplats.

Firade med fansen på planen

Då Jakonen ökade på till 2–0 med ett vackert långskott i mitten av den andra halvleken begravdes KPV:s chanser för gott. Samtidigt blev TPS-supportrarna i Seinäjoki – på grund av de yttre förhållandena var KPV tvungna att flytta matchen dit – allt högljuddare.

TPS mot KPV i ligakvalet.
Mika Ääritalo (till höger) satte det avgörande målet i kvalet. Här i närkampen mot Hendrik Helmke. TPS mot KPV i ligakvalet. Bild: Lehtikuva Turun Palloseura (fotboll),Kokkolan Palloveikot

De visste att avancemanget var nära. När Solomon Duah rullade in 3–0 på stopptiden var det bara en sista bekräftelse på det som alla redan hade insett var ett faktum. Då domaren blåste av matchen sprang fansen in på planen för att fira med spelarna.

– Siffrorna på resultattavlan säger det mesta, säger Jakonen.

TPS-vinsten i kvalet innebär också att nästa ligasäsong kryddas med derbyn i Åbo mellan årets ligatvåa Inter och TPS.

Blev ettårig sejour i ligan

TPS var bara nere i division 1 och vände. För ett år sedan var det KPV som puttade ner TPS från ligan i kvalet, men nu var det ombytta roller.

Karlebylaget gjorde sin första visit i fotbollsligan på nästan tre decennier den här säsongen, men det blev en ettårig sejour i högsta serien.

KPV:s förlust i kvalet är samtidigt ännu ett slag mot fotbollen i Österbotten. Nästa säsong spelar hela trion KPV, VPS och Jaro i division 1. Tidigare i höst degraderades VPS från ligan.

Den andra liganykomlingen nästa säsong är FC Haka. Valkeakoskigänget gjorde en urstark division 1-säsong och vann serien överlägset.

Fotboll, ligakvalet, 2/2:

KPV–TPS 0–3 (0–1)

TPS tar steget upp till fotbollsligan med totalt 3–0.