Hoppa till huvudinnehåll

Bysmeden Martin Fagerholm i Rosala är nu beredd att ge över sin båtservice

Martin Fagerholm står böjd över en aktersnurra i sin strand
Martin Fagerholm flyttade tillbaka till Rosala och startade upp sin båtservicefirma på 80-talet. Nu är han beredd att sälja verksamheten. Martin Fagerholm står böjd över en aktersnurra i sin strand Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,rosala

Att hitta en efterträdare har tagit tid, men efter nästan fyrtio år i branschen är Martin Fagerholm i Rosala nu beredd att ge över sin båthall till nya krafter.

Martin Fagerholm flyttade från Rosala 1971, utbildade sig till maskinmästare, jobbade på olika arbetsledarsposter och återvände till Rosala 1982.

- Jag kom fram till att jag inte ville kommendera andra utan helst jobba med mina egna skitiga händer. Dessutom behövde någon ta över hemgården på Rosala. Att köpa det som sommarställe var aldrig aktuellt utan jag skulle börja med något eget, säger Fagerholm.

Med åren har Martin Fagerholm blivit något av en bysmed på Rosala. Förutom att han servar båtar har han byggt allt från spisluckor och fönster till olika båtar, motorer och hus.

Martin Fagerholm står invid en båt i sin båthall
Martin Fagerholm är bysmed i Rosala. Han gillar att få arbeta med allt. Martin Fagerholm står invid en båt i sin båthall Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,rosala

- Gumman Gitta brukar säga att jag sysslar med allt utom flygplan, för upp i luften har jag inte varit, säger han.

Som mest har det funnits över sjuttio båtar i vinterförvar hos Martins båthall, men nu finns där ungefär hälften av det, eftersom Martin Fagerholm själv har tagit hand om båtarna.

- Brorsan Pelle kom hem från Sverige 1987 och jobbade här med mig i ungefär trettio år. Någon sommarhjälp hade vi ibland men annars var det bara vi två. Då Pelle blev pensionär och jag blev ensam insåg jag att jag måste trappa ner, fortsätter Fagerholm.

Båthamn i Rosala med båtar i förgrunden och en lyftkran på stranden
Martins båthall har varit verksam i Rosala i nästan 40 år. Båthamn i Rosala med båtar i förgrunden och en lyftkran på stranden Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,Martin Fagerholm

Djungeltrumman fick arbeta

I något sammanhang fanns det planer på att en av sönerna skulle ta över, men eftersom sonen och hans familj bor i Pargas och inte vill flytta till Rosala, var det inte praktiskt möjligt.

Martins båthall har inte egentligen annonserats ut till salu utan ryktet om att Fagerholm skulle sluta fick gå av sig själv.

- Vi har mera arbetat med mun till mun-metoden. När jag för ett par år sedan aktivt började tänka på att sluta skrev jag ett följebrev med räkningarna till kunderna där jag uppmanade dem att hitta en annan plats för sina båtar. Men då tänkte jag inte på att sälja hem och hela verksamheten, säger Fagerholm.

Just nu ser det i alla fall ganska ljust ut.

- En köpare som har varit aktuell ända sedan våren lyckades få ihop det ekonomiska och nu är vi riktigt på gränsen att göra affär, berättar Fagerholm.

Några båtar och en röd liten traktor i en båthall
Nästa år får Martin Fagerholm äntligen gå i pension. Men några pensionsprojekt tänker han ändå fortsätta med. Några båtar och en röd liten traktor i en båthall Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,båtservice

Det betyder att hela verksamheten får en ny ägare liksom paret Fagerholms eget hem.

Flyttlasset går till Pargas

Martin Fagerholm säger att han själv inte har så stor skillnad vart han flyttar men att frun vill till Pargas där ena sonen och barnbarnen finns.

- När jag lämnar Rosala är det ingen skillnad vart jag far för en motsvarande plats hittar jag inte.