Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter formar människokedja genom Libanon – vill visa nationell enighet under regeringskritisk proteströrelse

Människor står vid en gata i Beirut och formar kedja genom att hålla varandra i händerna.
Demonstranter i Beirut formar människokedja som motreaktion på gårdagens våldsamma protest där sex personer skadades. Människor står vid en gata i Beirut och formar kedja genom att hålla varandra i händerna. Bild: EPA-EFE/All Over Press Libanon,Beirut,demonstrationer

Tiotusentals libanesiska demonstranter formade under söndagen en människokedja från norr till söder genom landet för att symbolisera nationell enighet. Dagens demonstration är del av den regeringskritiska proteströrelse som tog fart för elva dagar sedan.

Demonstranternas människokedja sträcker sig från staden Tripoli till staden Tyre. Avståndet är ungefär 170 kilometer och går igenom landets huvudstad Beirut.

Tanken bakom människokedjan är att ge en bild av ett Libanon som, från norr till söder, tar avstånd från alla typer av separatism, säger en av organisatörerna till nyhetsbyrån AFP.

– I dag är vi inte ute efter att ställa politiska krav, vi vill helt enkelt sända ett budskap genom att hålla varandra i händerna under den libanesiska flaggan.

Två par händer med svartmålade naglar håller i varandra.
Människokedjan symboliserar nationell enighet. Två par händer med svartmålade naglar håller i varandra. Bild: EPA-EFE/All Over Press Libanon,Händer,demonstration
Libaneser formar människokedja genom att hålla varandra i händerna.
Glada miner bland demonstranterna. Libaneser formar människokedja genom att hålla varandra i händerna. Bild: EPA-EFE/All Over Press Libanon,demonstrationer,Beirut

Läget demonstranter och säkerhetsstyrkor emellan har varit spänt under de senaste dagarna. Demonstranterna har blockerat vägar och försatt delar av Beirut i dödläge – exempelvis har skolor varit tvungna att stänga.

Under lördagen öppnade armén eld för att ta sig igenom en väg som blockerades av demonstranter och sex personer skadades. Bortsett från det har demonstrationerna förlöpt relativt lugnt.

Landets armé har försökt återöppna de största vägarna i Beirut, efter att skolor och banker varit tvungna att hålla stängt i över en vecka.

Whatsapp-skatt utlöste massdemonstration

Demonstranterna kräver regeringens avgång och nyval för att lösa den ekonomiska kris Libanon befinner sig i och vill utöver det råda bot på den korruption som präglar landets maktelit.

Det här är ingen protest, det är en revolution.

Droppen som fick bägaren att rinna över var en planerad skatt på telefonsamtal i mobilapplikationen Whatsapp. Folk gick, i något som till en början var en spontan protest, ut på gatorna – men protesten övergick i en stor folkrörelse.

Proteströrelsen drivs främst av generationerna födda efter det libanesiska inbördeskriget 1975–1990.

– Det här är ingen protest, det är en revolution, säger en av säkerhetsskäl anonym demonstrant till nyhetsbyrån AP.

Källor: Al Jazeera, AFP, AP