Hoppa till huvudinnehåll

Favoriterna höll inte i världscupen i Helsingfors – britten Whitaker tog ovanlig dubbelseger

Robert Whitaker rider i Helsinki International Horse Show.
Robert Whitaker vann världscuptävlingen i Helsingfors. Robert Whitaker rider i Helsinki International Horse Show. Bild: Lehtikuva Robert Whitaker

Tre av världens fyra högst rankade ryttare kom till start i världscupen i Helsingfors. Ingen av dem tog segern. I stället vann Robert Whitaker hela helgen.

Världsettan Steve Guerdat, tvåan Martin Fuchs och fyran Peder Fredricson kom till start i världscupen i banhoppning på söndag. Det var upplagt för en stjärnfylld tävling, men det var ingen av favoriterna som höll för trycket.

Av dem var det bara Fredricson som klarade sig vidare till omhoppningen. Han var felfri i den första rundan och gick vidare till omhoppningen.

Nio ryttare gjorde upp om segern, men där gjorde svensken ett par misstag. Han slutade sjua i tävlingen.

I stället var det britten Robert Whitaker som tog hem tävlingen. Han var överlägsen med tiden 38,13.

Whitaker tog också hem lördagens femstjärniga GP-tävling i Ishallen. Han är den tredje ryttaren genom tiderna som har vunnit båda dagarna i Helsinki International Horse Show.

– Jag har bara vunnit en sådan här dubbel i någon nationell tävling. Gårdagens seger kändes fantastisk. I dag kändes hästen trött, men det gick ändå utmärkt, säger han enligt STT.

Spanjoren Sergio Alvarez Moya blev tvåa och belgaren Celine Schoonbroodt-de Azevedo blev trea.