Hoppa till huvudinnehåll

HS: Ex-ishockeyligaspelaren Janne Puhakka kommer ut som homosexuell – ”Så länge som det tystas ned så måste vi prata om det”

Janne Puhakka spelade för Espoo United 2016-2017.
Janne Puhakka avslutade sin spelarkarriär våren 2018. Janne Puhakka spelade för Espoo United 2016-2017. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Janne Puhakka

Janne Puhakka är den första finländska herrspelaren i ishockey som kommer ut som homosexuell. Puhakka avslöjar i en intervju för Helsingin Sanomat att det plågade honom att han inte kunde avslöja sin sexuella läggning under sin spelarkarriär.

Den danska målvakten Jon Lee-Olsen kom ut som homosexuell för några veckor sedan och reaktionerna i Danmark var positiva. I det stora hela har homosexualitet emellertid varit tabu i ishockeykretsar.

Enligt Puhakka är frågan viktig ur ett globalt perspektiv men i ett idealläge skulle homosexualitet inte orsaka diskussion i ishockeyvärlden.

– Idealet skulle vara att man inte ens behövde tala om det. Men så länge som det tystas ned så måste vi prata om det, säger Puhakka till Helsingin Sanomat.

– Ishockeyvärlden är på något sätt på efterkälken. Om alla kunde vara sig själva i omklädningsrummet skulle vi inte behöva föra den här diskussionen.

Läs också: Janne Puhakka ville inte komma ut som homosexuell under spelarkarriären: ”Var rädd att dörrar skulle stängas”

Janne Puhakka spelade 40 ligamatcher för Esboklubben Blues säsongen 2015–2016. Därefter spelade han en säsong för Espoo United i Mestis. Han avslutade sin karriär våren 2018 efter en säsong i franska Rapaces de Gap.

Av finländska toppidrottare har bland andra boxaren Elina Gustafsson, simmaren Ari-Pekka Liukkonen och fotbollsspelaren Tinja-Riikka Korpela berättat öppet om sin homosexualitet.