Hoppa till huvudinnehåll

Landslagets nystart inkluderar en okänd blåvit Bundesligamålvakt – doldisen Joonas Klama: ”Jag är inte här endast som åskådare"

Joonas Klama försöker rädda ett skott under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll.
Joonas Klama är redo att utmana Mikael Mäkelä och Patrik Roslander om speltiden i landslaget. Joonas Klama försöker rädda ett skott under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,joonas klama

Det blåser nya vindar inom det finländska herrlandslaget. Alla känner till lagets nya tränare Ola Lindgren men målvakten Joonas Klama är ett mer främmande namn trots att han i höst debuterat i en av världens tuffaste handbollsligor.

I slutet av september blev Joonas Klama den sjätte finländaren efter Ari Halme, Mikael Källman, Björn Monnberg, Teddy Nordling och Mikko Koskue att få sitt namn i matchprotokollet i den tyska Bundesligan.

Joonas, vad? Klama, vem? Frågor som dök upp då nya landslagstränarna Ola Lindgren och Teddy Nordling presenterade truppen till VM-kvalmatcherna mot Israel och Cypern.

Den år 2000 födda målvakten har en finländsk mamma och tysk pappa och har levt hela sitt liv i Tyskland.

Hösten 2014 kom familjen Klama i kontakt med den den finländska landslagsverksamheten i samband med Finlands EM-kvalmatch borta mot Tyskland. Matchen (30–18 till hemmalaget) spelades i Gummersbach och ett par år senare spelade han sina första juniorlandskamper för Finland.

Tiden går fort då man har roligt och nu har den 194 cm långa och 102 kilogram tunga målvakten redan stökat undan sin A-landslagsdebut då han vaktade målet i 25 minuter borta mot Israel.

– Jag blev nog överraskad då jag blev uttagen till herrlandslaget. Trots att jag spelat med juniorlandslaget kom det här som en positiv överraskning, berättar Joonas Klama på högtyska för Yle Sporten efter det första träningspasset i Kisakallio.

Joonas Klama försöker imponera på tränarna Ola Lindgren och Teddy Nordling under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll.
Joonas Klama gör sitt bästa för att imponera på landslagstränarna. Joonas Klama försöker imponera på tränarna Ola Lindgren och Teddy Nordling under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Ola Lindgren,Teddy Nordling,joonas klama

Att han var nervös inför den första träningen är inget han skäms över.

– Det stämmer, det var pirrigt. Jag var en aning uppspelt då det var en helt ny erfarenhet för mig att vara med A-landslaget. Samtidigt är det riktigt häftigt att vara med.

Bundesligakontraktet = en barndomsdröm

Inför den pågående säsongen skrev han på ett tvåårigt kontrakt med Bergischer HC:s Bundesligalag. En dag han inte glömmer i första taget.

– Det var en häftig känsla. Något av en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, men det är nu det egentliga arbetet börjar.

För tillfället är han klubbens tredjeval mellan stolparna. Tysken Christopher Rudeck och tjeckiska nyförvärvet Tomas Mrkva delar på speltiden i Bundesligan där Bergischer ligger på en 13:e plats efter 10 omgångar med resultatraden 3–2–5.

Joonas Klama försöker rädda ett skott under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll.
Joonas Klama gjorde sin A-landslagsdebut mot Japan. Joonas Klama försöker rädda ett skott under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,joonas klama

I medlet av augusti fick han namnet i matchprotokollet då laget mötte HC Elbflorenz Dresden i den tyska cupen. En dryg månad senare var Tomas Mrkva skadad och Joonas Klama fick debutera i den högsta serien i premiären borta mot HSG Nordhorn.

– Det var givetvis fantastiskt. Att få springa in med laget inför en massa åskådare var grymt. Att vi dessutom vann matchen gjorde det inte till en sämre upplevelse. Det är nog ett minne jag kommer att ha med mig hela livet.

I bägge matcherna har 19-åringen suttit på bänken i 60 minuter.

Är du redo för att hoppa in i en Bundesligamatch?

– Svårt att säga då jag bara varit med i knappa fyra månader med förstalaget. Bara jag fortsätter att jobba ska det nog gå vägen då det är dags att spela.

Verbandsliga är inte samma sak som Bundesliga

För tillfället tränar Klama dagligen med Bergischers Bundesligalag, medan han upprätthåller matchkänslan med klubbens reserver som håller hus i ”Verbandsliga” som är den sjätte högsta serienivån.

– Vi toppar tabellen med reservlaget och jag är övertygad om att vi ska avancera i seriesystemet. Vi har en bra trupp med flera erfarna spelare.

Joonas Klama försöker rädda ett skott under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll.
Just nu spelar han för det mesta med Bergischers reserver. Joonas Klama försöker rädda ett skott under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,joonas klama

Hur ser du på situationen att du spelar i den sjätte högsta serien?

– Jag stressar inte över det då jag får en massa speltid. Jag har inte bråttom med att ta en plats i Bundesligalaget. För tillfället är jag mest glad över att få träna med dem och vara en del av truppen.

Klama beskriver sig själv som en lugn målvakt som även vid behov kan väcka laget. Aggressiv på ett positivt sätt, som han själv uttrycker det.

Att det finns en massa delområden som måste bli bättre är han fullt medveten om.

– Jag jobbar intensivt med vår målvaktstränare Markus Pütz. Vi försöker nog utveckla det mesta som snabbhet, rörlighet, reaktionsförmåga och hur jag ska placera mig mellan stolparna.

Förstamålvakt i landslaget om 2–3 år

För tillfället kämpar han om speltiden i landslaget tillsammans med Dickenduon Mikael Mäkelä och Patrik Roslander. Mot Israel startade Roslander men Klama fick hoppa in efter en kvart.

Hur ser du på dina chanser att bli Finlands förstamålvakt i framtiden?

– Det är nog svårt att säga. Om 2–3 år kan det vara fullt möjligt, framför allt om samarbetet med målvaktstränaren Vanja Radic bär frukt.

Joonas Klama försöker imponera på målvaktstränaren Vanja Radic under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll.
I landslaget är det Vanja Radic som tränar målvakterna. Joonas Klama försöker imponera på målvaktstränaren Vanja Radic under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,vanja radic

Hur ser du på den interna tävlingen med Mäkelä och Roslander?

– Jag har sett dem båda spela då landslaget mötte Tyskland i Gummersbach 2014. Klart att jag har respekt för dem och vi kommer bra överens. Jag är ändå inte här endast som åskådare utan vill givetvis kämpa om speltid på allvar.

Klama gjorde sin landslagsdebut förra helgen mot Japan och han ser positivt på Finlands chanser att ta steg i rätt riktning under nya tränaren Ola Lindgrens ledning.

– Jag har följt med handboll sedan jag varit liten och sett honom träna det svenska landslaget i olika mästerskap. Dessutom har mina svenska lagkompisar Max Darj och Linus Arnesson berättat en del om honom. Jag har stor respekt för Ola och är tacksam över att jag får vara med och lära mig en massa under hans ledning.

Joonas Klama försöker imponera på målvaktstränaren Vanja Radic under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll.
Klama medger att han var nervös under det första träningspasset med A-landslaget. Joonas Klama försöker imponera på målvaktstränaren Vanja Radic under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,mikael mäkelä

Vad annat än handboll sysselsätter dig i vardagen?

– Jag bor nuförtiden i Solingen där vi även spelar våra matcher. Efter flytten från Gummersbach har det blivit mindre tid för familj och vänner. I höst har jag inlett mina studier till byggnadsingenjör i Wuppertal så det är nog ganska långt 50/50 mellan handboll och studier, avrundar Klama pratstunden före det bär av mot en dopningskontroll tillsammans med lagkompisen Richard Sundberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport