Hoppa till huvudinnehåll

Åländska självständighetspartiets framtid oviss – enda lagtingsledamoten byter parti

AF:s partistyrelseordförande Pia Eriksson sitter med händerna knäppta.
På onsdag ska ÅF:s partistyrelse under ledning av ordförande Pia Eriksson mötas för att diskutera partiets framtid. AF:s partistyrelseordförande Pia Eriksson sitter med händerna knäppta. Bild: Malin Henriksson/Ålands Radio & TV Åland

Framtiden för partiet Ålands Framtid, som grundades 1999 för att driva frågan om åländsk självständighet, står utan representation i lagtinget och partiets framtid är nu oviss.

Bara en dryg vecka efter det åländska valet valde den nyinvalda lagtingsledamoten Anders Eriksson att byta parti från Ålands Framtid (ÅF) till Centern på Åland, det parti han lämnade i slutet av 1900-talet.

Centern går alltså från nio till tio mandat i lagtinget och Ålands Framtid tappar sitt enda mandat, mitt under pågående regeringsförhandlingar.

Centern blev valets stora vinnare

Centern och Ålands Framtid har alltid stått relativt nära varandra ideologiskt, men Ålands Framtid bröt sig ur Centern år 1999 och har haft en hårdare linje i självständighetsfrågor.

Valets stora vinnare blev Centern som nu alltså har tio av trettio mandat i lagtinget.

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos skakar hand med nyförvärvet Anders Eriksson.
Centerns partiordförande Veronica Thörnroos skakar hand med nyförvärvet Anders Eriksson Centerns partiordförande Veronica Thörnroos skakar hand med nyförvärvet Anders Eriksson. Bild: Malin Henriksson/Ålands Radio & TV Åland

Nykomlingen Hållbart Initiativ tog två mandat. Backade gjorde regeringspartierna Moderat samling för Åland, Liberalerna och framförallt Ålands Socialdemokrater som tappade två mandat.

Vad gäller de pågående regeringsförhandlingarna är det mesta ännu öppet. Centerns Veronica Thörnroos som är regeringsbildare har ännu inte stängt några dörrar.

”Svek mot ÅF:s väljare”

Professor emeritus i statskunskap, Göran Djupsund, tycker partiskiftet är uppseendeväckande och ”ett litet svek mot ÅF:s väljare”.

Avhopp i sig är enligt honom inte helt ovanliga, men att hoppa av någon dag efter valet när man dessutom sitter på ett partis enda mandat hör inte till vanligheterna.

– Han kom ju inte in på sina personliga röster, han kom in på ett mandat som Ålands Framtid hade samlat ihop, säger Göran Djupsund.

Porträtt av Göran Djupsund där han tittar in i kameran.
Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, tycker partiskiftet är uppseendeväckande. Porträtt av Göran Djupsund där han tittar in i kameran. Bild: Dann Pettersson Göran Djupsund

Partiet Ålands Framtids fokus har de senaste åren legat på självstyrelsepolitik och man har inom partiet arbetat för självständighet och det svenska språket.

Eriksson motiverar partibytet med att han nu vill driva dessa frågor i Centern för att se till att den kommande regeringen jobbar med självstyrelsepolitiken på ett sätt som inte skett denna mandatperiod.

– Det var inte ett lätt beslut, det har varit mitt politiska liv sedan 1999 att jobba för Ålands Framtid. Men efter den behandling Finland gett Åland den sista mandatperioden, om inte Ålands Framtid får genomslag då – när ska vi få det? Det säger Anders Eriksson.

Han hoppas nu få igenom tydliga skrivningar om Ålands självstyrelse i det kommande regeringsprogrammet, även om han förstår att självständighetsfrågan inte längre blir aktuell för honom att jobba med då centern inte har haft lika hård i linje självstyrelsefrågor.

På onsdag har Ålands Framtid ett styrelsemöte där vi diskuterar framtiden.― Pia Eriksson, partiordförande.

Göran Djupsund ställer sig också frågan huruvida Centern på Åland tycker att partibytet är helt okej.

– Svär han trohet till Centerns linje nu? Eller har han kvar egna tankar från ÅF? För någon skillnad måste det väl vara mellan de två partierna, annars har jag svårt att se att förstå varför de är två partier som konkurrerade också i det förra valet, säger Göran Djupsund.

ÅF:s framtid är nu oviss

Det är tillsvidare oklart vad som händer med Ålands Framtid efter att den enda lagtingsledamoten bytt parti.

– På onsdag har Ålands Framtid ett styrelsemöte där vi diskuterar framtiden.

Partiordförande Pia Eriksson säger att frågor som tas upp är ifall partiet tjänat ut sin roll, ifall man ska fortsätta som tankesmedja eller om det ännu finns utrymme att bedriva Ålands Framtids politik.

I går på söndag hade Ålands Framtid och Anders Eriksson ett möte och Pia Eriksson säger att alla på mötet hade förståelse för Anders Erikssons beslut att gå med i Centern.

– Det blir väldigt ensamt att som enda ledamot för Ålands Framtid sitta i lagtinget och vi har mycket gemensamt med Centern. Precis som vi värnar de självstyrelsen och svenska språket. Vi betonar självständigheten mer, men vi tror att Anders Eriksson kan tala för det här ändå, säger Pia Eriksson.

Text: Axel Eriksson & Malin Henriksson, Ålands Radio och TV