Hoppa till huvudinnehåll

Alla åtal i jättelik muthärva kring HOK-Elanto förkastades – tingsrätten ansåg att bevisen inte var tillräckliga

Man med kavaj på väg in i rättssalen.
Rättegången mot tidigare fastighetsdirektören vid HOK-Elanto, Jari Leivo, inleddes i slutet av augusti 2017. Man med kavaj på väg in i rättssalen. Bild: Lehtikuva rättegång,mutning,Helsingin Osuuskauppa Elanto,Jari Leivo

Alla åtal som gällde mutbrott förkastades i härvan kring andelslaget HOK-Elanto. Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på måndagen. I centrum står en tidigare fastighetsdirektör som åtalades för att i sju års tid ha tagit emot mutor på över 700 000 euro. Vinner domen laga kraft måste staten ersätta de åtalades rättegångskostnader på sammanlagt 2,3 miljoner euro.

Fallet är väldigt omfattande och polisens förundersökning inleddes 2012 och åtal väcktes 2016.

I korthet handlar åtalet om att tidigare fastighetsdirektören vid HOK-Elanto, Jari Leivo, tagit emot mutor av företag som HOK-Elanto köpt tjänster av. Mutorna gavs i form av sponsorpengar för ridsport, som Leivos dotter håller på med.

Den sammanlagda summan är på över 700 000 euro och gavs mellan januari 2005 och april 2012.

Sammanlagt åtalades 13 personer för givande av muta. De åtalade är höga chefer vid byggbolag, arkitekter och konsulter.

Bevisen räcker inte till för fällande dom

Samtliga åtalade nekade till brott och ansåg att sponsringen av ridsporten inte har något med Leivos uppgifter vid HOK-Elanto att göra. Syftet med bidragen har enligt de åtalade inte varit att få en egen fördel.

Enligt tingsrätten finns det både bevis som talar för och emot åtalen om mutbrott.

Rätten bedömer ändå att bevisen inte räcker till för en fällande dom.

Bland de åtalade fanns flera företag, som byggbolaget Skanska och Caverion Suomi samt arkitektbyrån Innovarch Oy. Åklagaren yrkade på samfundsböter för företagens del, men kraven förkastades av rätten.

Två män dömdes för grovt bedrägeri

De enda åtalen som tingsrätten godkände handlade om grovt bedrägeri som en tidigare chef för Skanska och en representant för ett fastighetsbolag åtalades för. Männen dömdes till tio månaders villkorligt fängelse.

Skanska betalade sammanlagt obefogade räkningar på omkring 37 000 euro till fastighetsbolaget, som var en underleverantör till Skanska.

Staten kan tvingas ersätta rättegångskostnader på 2,3 miljoner euro

I och med att åtalen för största delen av de åtalades del förkastades ska staten ersätta rättegångskostnaderna. Sammanlagt landar den summan på 2,3 miljoner euro.

Till exempel hade den huvudåtalade Jari Leivo rättegångskostnader på över 384 000 euro.

Ersättningarna betalas ut först när domen vunnit laga kraft. Det har den ännu inte gjort eftersom den går att överklaga till hovrätten.

Åklagare Tuire Tamminiemi säger till Yle att hon sannolikt överklagar domen till hovrätten.

Koppling till härvan kring Vandas tidigare stadsdirektör

Muthärvan kring HOK-Elanto har en koppling till fallet där Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki åtalades för mutbrott.

Peltomäki dömdes i hovrätten till mutförseelse medan Leila Tuominen, som åtalades för att ha mutat honom, friades helt. Domen har vunnit laga kraft.

Leila Tuominen, vd för arkitektbyrån Forma Futura, åtalades också för att ha mutat den tidigare fastighetsdirektören vid HOK-Elanto.

Rättelse klockan 16.05: Den totala summan som Leivo åtalades ha tagit emot i form av mutor ändrades från 800 000 euro till 700 000 euro. Åklagaren uppgav tidigare att summan var nästan 800 000 euro.

Läs också