Hoppa till huvudinnehåll

"Alltför riskabelt" - Lojo ska inte köpa mark för nytt stationsområde

En plankarta från luften över hus ritade längs en järnvägen. Bilden är tecknad.
Så här skulle det nya stationsområdet se ut enligt en plan från år 2018. En plankarta från luften över hus ritade längs en järnvägen. Bilden är tecknad. Bild: Lojo stad \ Arkkitehtuuritoimisto B & M Lojo,tågtrafik,järnvägstrafik,planläggning

Lojo stad ska inte i det här skedet köpa råmark med tanke på ett nytt stationsområde i Lempola. Prislappen är dessutom allt för hög. Det anser nämnden för attraktionskraft.

Förslaget var att staden köper ett knappt 30 hektar stort markområde för litet under 590 000 euro. Området ägs av två olika markägare och ligger strax norr om avtaget mellan riksväg 25 och motorvägen E18.

Samlingspartisten Ilkka Lähteenmäki föreslog under nämndens möte att staden inte ska köpa markområdet för det erbjudna priset.

Han ansåg att prislappen är allt för hög och att Lojo redan i det här skedet har en väldigt stor investeringsbudget som till stor del finansieras med lån.

Det ser dessutom ut som om den nya snabba tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo inte kommer att bli av under de närmaste åren eftersom den nuvarande regeringen endast satsar på stadsbanan till Esbo.

Det är därför en allt för stor risk för Lojo stad att nu satsa på att köpa området, anser Lähteenmäki.

Nämnden för attraktionskraft godkände Lähteenmäkis förslag med rösterna 8-4. Frågan går nu vidare till Lojo stadsstyrelse.