Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnsons förslag om nyval i Storbritannien röstades ner - men Johnson ger inte upp - gör ett nytt försök på tisdag

Ljusbruna byggnader i klassisk stil med mycket utsmyckningar vid en flod på vilken det trafikerar båtar. Byggnaden har tinnar och torn, varav ett är högre än de andra.
Parlamentet har inte heller tidigare godkänt nyval. Ljusbruna byggnader i klassisk stil med mycket utsmyckningar vid en flod på vilken det trafikerar båtar. Byggnaden har tinnar och torn, varav ett är högre än de andra. Bild: AOP Brittiska underhuset,Brexit,Storbritannien

Premiärminister Boris Johnsons förslag om förtida val röstades ner i kväll med rösterna 299–70.

En stor del av oppositionen lade ned sina röster. Det hade krävts en majoritet på två tredjedelar för att godkänna förslaget om förtida val.

Men Boris Johnson ger sig inte. Han säger att regeringen kommer att komma med en ny proposition om att ordna val den 12 december. Den propositionen kan godkännas med enkel majoritet.

Underhuset kan alltså kringgå kravet på 2/3-majoritet så att det räcker med enkel majoritet för att nyval ska bli av. I så fall skulle de konservativa med stöd av liberaldemokraterna och SNP kunna driva igenom ett nyval trots allt.

EU beslöt i dag att skjuta fram brexitdatumet till den 31 januari 2020

Tidigare på måndag enades de övriga EU-länderna om att ge Storbritannien mer tid för att komma tillrätta med brexit.

EU har beslutat att gå med på en förlängning på upp till tre månader till den 31 januari 2020.

Under den tiden ska Storbritannien godkänna utträdesavtalet och/eller ordna nyval.

Boris Johnson vill att det ordnas nyval i Storbritannien före det, den 12 december.

Det skotska nationalistpartiet SNP och liberaldemokraterna vill i likhet med de konservativa ordna nyval före jul. Men i motsats till Johnsons regering vill de att den avgörande omröstningen om brexitavtalet ska äga rum efter ett eventuellt nyval, inte före.

Vi följde med händelserna i det brittiska underhuset på måndag kväll:

Läs också