Hoppa till huvudinnehåll

Disponent misstänks under flera år ha tagit emot mutor och en annan disponent misstänks för förskingring: "Finns ingen utomstående övervakning"

Höghus i Helsingfors.
Den mutmisstänkta disponenten har inte varit disponent för huset på bilden. Höghus i Helsingfors. Bild: Yle/Victoria Wirén balkong

Polisen i Helsingfors misstänker att en disponent under flera år har tagit emot mutor. Det här uppger polisen för Yle Huvudstadsregionen. Samtidigt utreds en annan disponent i Helsingfors för förskingring. Enligt Kristel Pynnönen vid Fastighetsförbundet är det ett problem att husbolaget ensamt måste övervaka sin disponent.

I juli 2014 inleddes de betalningar som polisen anser vara mutor. Disponenten fortsatte ta emot pengar i tre och ett halvt år till och med januari 2018.

Personen som misstänks ha mutat disponenten har gjort bygg- och reparationsarbeten vid husbolagen som disponenten ansvarat för.

De enskilda summorna som disponenten tagit emot är på några tusen euro, men eftersom betalningarna gjorts under flera år blir totalsumman omkring 70 000 euro.

Syftet med mutorna har enligt polisen varit att få anbud om jobb godkända av disponenten.

Information om fallet har inte förekommit i offentligheten tidigare.

Lämnade uppdrag som disponent i somras

Disponenten misstänks för grovt tagande av muta i näringsverksamhet, medan personen som gjort jobb för husbolagen misstänks för grovt givande av muta i näringsverksamhet.

Helsingforspolisen inledde förundersökningen 2018 och den beräknas snart vara färdig.

Den misstänkta mannen har enligt Suomen Asiakastietos uppgifter varit disponent i två husbolag i Helsingfors i över tio år, men avgick sommaren 2019.

Annan disponent misstänks ha kommit över halv miljon från tio husbolag

Helsingforspolisens enhet för ekonomisk brottslighet undersöker just nu också ett annat fall där en disponent är misstänkt. Disponenten misstänks för grov förskingring.

Disponenten har enligt polisen kommit över en halv miljon euro från tio husbolag.

De misstänkta brotten har skett under våren och sommaren 2019.

Polisen undersöker nu också andra ekonomiska oklarheter från tidigare år som husbolag har anmält gällande disponenten.

Enligt polisen har den misstänkta disponenten varit samarbetsvillig under utredningen och medgett brottet.

Finns ingen utomstående övervakning av disponenter

Hur är det då möjligt att disponenter kan fiffla så här?

Frågan riktas till Kristel Pynnönen, som är biträdande chefsjurist vid Fastighetsförbundet.

Pynnönen påpekar först att det är ovanligt att disponenter begår brott.

- Men varenda fall är ett för mycket, säger hon och framhåller att det är mycket ovanligt med mutbrott bland disponenter.

Finns det ingen som övervakar en disponents penningtrafik?

- Nej, det finns ingen utomstående övervakning. Men husbolaget ska följa med sina transaktioner och hur disponenten sköter sitt uppdrag. Någon annan övervakning som baserar sig på lagen finns inte.

- Det viktigaste är att det finns en styrelse i husbolaget som är aktiv och följer med ekonomin.

"Varje gång ett nytt fall uppdagas frågar man sig om det räcker att husbolaget ansvarar för övervakningen"

I princip kan vem som helst bli disponent.

- Det krävs inte en viss erfarenhet eller utbildning eller att man påvisar att man sköter saker på ett visst sätt, säger Pynnönen.

Hon anser att bristen på övervakning i viss mån är problematisk. Det finns ändå en förening för auktorisering av disponenter, ISA ry.

- Om ett husbolag väljer en disponent som är med i föreningen kan man känna sig tryggare. Det innebär att verksamheten kontrolleras. Men det är disponenten eller disponentföretaget som måste besluta sig för att gå med i föreningen, säger Pynnönen, som sitter i föreningens styrelse.

- Många husbolag känner kanske inte till föreningen och att det inte finns någon övervakning. Det här väcker mycket diskussion och varje gång ett nytt fall uppdagas frågar man sig om det räcker att husbolaget ansvarar för övervakningen.

Dömd disponent kan fortsätta efter avtjänat straff

För att bli en auktoriserad disponent bör man ha en viss erfarenhet och gå en viss utbildning. Dessutom ska man klara ett prov.

I och med systemet med auktoriserade disponenter garanteras enligt Pynnönen en viss kvalitet och övervakning.

- Det minskar risken för att disponenter begår brott.

En disponent som dömts för ett brott i sitt jobb kan i princip efter avtjänat straff fortsätta som disponent.

- Det finns inga hinder för det i lagen, men styrelsen vid ett husbolag bör fundera över vilka krav man ställer på sin disponent, säger Pynnönen.