Hoppa till huvudinnehåll

Fastighetsägare undrar hur centrumplanerna i Borgå ska finansieras - Borgå stad: Vi har inget färdigt recept

Fastighetsägare Kim Lindholm och stadsplaneringschef Dan Mollgren
Hur ska det nya Citymarketkvarteret finansieras? undrar fastighetsägare Kim Lindholm (t.v.). Stadsplaneringschef Dan Mollgren (t.h.) tror på en bra helhetslösning men har ännu inget färdigt recept. Fastighetsägare Kim Lindholm och stadsplaneringschef Dan Mollgren Bild: Yle/ Stefan Paavola fastighet,affärslokaler,fastighetsägare

I torsdags (24.10) presenterade Borgå stad planerna för bland annat Citymarketkvarteret i centrum.

Kim Lindholm - delägare i en av de fastigheter som skulle beröras av planen om den förverkligas - tycker att planen är bra men att den också väcker många frågor.

En av de större frågorna är hur planen över huvud taget ska vara möjlig att förverkliga. En annan viktig fråga är tidsperspektivet.

- Det är stora projekt. Åtminstone räcker inte mina muskler till för att kunna förverkliga dem. Det krävs nog utomstående finansiering om planen ska kunna bli verklighet, säger Lindholm.

Vid stadsplaneringen har man inte funderat så mycket på just den biten.

- Stadsplaneringens huvuduppgift är att lösa problemen på ett annat plan. Stadsstrukturen måste fungera och vi behöver smarta lösningar i kvarteren. Finansieringen är en annan del och vi har haft en öppen diskussion om den tillsammans med fastighetsägarna, säger stadsplaneringschefen i Borgå, Dan Mollgren.

citymarketkvarteret i borgå
Citymarketkvarteret i Borgå behöver en rejäl ansiktslyftning. citymarketkvarteret i borgå Bild: Yle/Stefan Härus cm

Experter har gett sin syn

Mollgren säger att staden också haft en del experter med i diskussionerna – också om kvarter 23 eller det så kallade Citymarketkvarteret.

Vad händer om de planer som tas fram inte går att förverkliga?

- Det har säkert också hänt någon gång, men då har det nog gått fel någonstans. När vi tittar på planerna för kvarter 23 ser jag ingenting orealistiskt. Det krävs visserligen en helhetslösning som vi ännu inte har receptet på, säger Mollgren.

Finansieringen är ett av de stora frågetecknen så här långt. Kim Lindholm ser möjligheten i de stora byggbolagen.

- Jag kommer främst att tänka på de stora byggbolagen. Också fonder och försäkringsbolag skulle säkert ha resurser, säger Lindholm.

En gatukorsning med ett högt trekantigt hus i mitten.
Så kan Citymarketkvarteret se ut i framtiden. En gatukorsning med ett högt trekantigt hus i mitten. Bild: Borgå stad/LUMART Borgå,kvarter 23

Avlägset och långsiktigt

Kim Lindholm har diskuterat stadens planer också med andra berörda fastighetsägare.

- Vi ser det som ett avlägset och långsiktigt projekt som torde ligga långt i framtiden. Att det skulle bli av mycket snabbt tror vi inte på, säger Lindholm.

Stadsplaneringschefen i Borgå, Dan Mollgren, hoppas komma till vissa slutsatser ännu före årsskiftet.

- Vi behöver fundera hur vi går vidare. Ska vi arrangera en koncepttävling eller behöver vi hitta medarbetare? Ska vi börja med detaljplaneringen eller ska vi ännu vänta? funderar Mollgren.

Invånare och politiker ska säga sitt

Också Borgå stads invånare ska höras. Planerna ska ligga ute till påseende i november eller i december och Dan Mollgren hoppas på idéer utifrån.

Likaså ska politikerna få säga sitt. Mollgren upplever att attityden hos politikerna är att det är positivt med förändringar i staden.

- Det är förstås också sant att man tidigare stött på motstånd och att det därför dragit ut på tiden att förverkliga en del idéer, men nu tycker jag att feedbacken har varit bra. Det verkar finnas en enhetlig anda i Borgå, säger Mollgren.

Kim Lindholm hoppas att man ska kunna gå vidare med öppen kommunikation och att hyresgästernas och fastighetsägarnas intressen ska beaktas.