Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolitikers besök i Pedersöre kan bli av i vår

Lehmä katselee navetan aidanraosta.
Någon gång i vår kanske stadsfullmäktigeledamöterna i Helsingfors får en inbjudan att besöka Pedersöre, för att få en bättre inblick i hur livsmedelsproduktionen blir till. Lehmä katselee navetan aidanraosta. Bild: Antti Karhunen / Yle lantbruk,lantbruksföretagare,cowshed,ko,nötkreatur

Pedersöre går vidare med idén om att bjuda in politiker från Helsingfors för att bekanta sig med dagens lantbruk. Orsaken är att Helsingfors stad har gått in för att halvera konsumtionen av kött- och mjölkprodukter.

På måndag kväll beslöt kommunstyrelsen i Pedersöre att en grupp bestående av fullmäktiges gruppordföranden för SFP, KD och SDP, samt fullmäktigeordföranden, styrelseordföranden och kommundirektören ska utarbeta ett program för ett eventuellt besök.

- Vi ska bland annat ta ställning till om vi bjuder in hela stadsfullmäktige eller bara en del, de är ändå 85 ledamöter, säger kommunstyrelsens ordförande i Pedersöre, Greger Forsblom (SFP).

Ralf Lindfors, KD och Greger Forsblom, SFP diskuterade Pedersöre och kommunalvalet
Greger Forsblom (SFP). Ralf Lindfors, KD och Greger Forsblom, SFP diskuterade Pedersöre och kommunalvalet Bild: YLE/Patrik Enlund ralf lindfors

Tanken är att planera besöket under hösten och vintern och genomföra det på våren.

Började med motion

Idén om ett besök kom från en fullmäktigemotion av David Pettersson (KD). I sin motion tar Pettersson fasta på den motion som nyligen behandlades i stadsfullmäktige i Helsingfors, som syftar till att halvera stadens konsumtion av mjölk- och köttprodukter fram till år 2025.

David Pettersson
David Pettersson. David Pettersson Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,vård,Karleby,Jakobstad,sjukhusansluten hemsjukvård,david pettersson

Motionen i Helsingfors vittnar enligt Pettersson på "en svag inblick i de traditionella landsbygdsnäringarna men framför allt på bristande kunskap kring de produktionsförhållanden som råder i Finland".

Pettersson föreslår därför i sin motion att stadsfullmäktige i Helsingfors bjuds in till Pedersöre för att på ort och ställe med egna ögon få bekanta sig med primärproduktion.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten