Hoppa till huvudinnehåll

Mobilapp används i studie om mobbning och utfrysning

Flicka skriver på mobiltelefon
Vid Åbo Akademi har man skapat mobilapplikation för att få svar av tonåringar kring mobbning och utfrysning. Flicka skriver på mobiltelefon Bild: Mostphotos mobiler,Telefon,Mobiltelefon,mobiltelefoner,ungdomar,mobilapplikationer,sociala medier

Åbo Akademi i Vasa gör undersökningar med hjälp av en mobilapplikation inom projektet REBOOT. Särskilt fokus ligger på mobbning och utanförskap.

Målet är att utveckla ett eget verktyg för att motverka mobbning. Via applikationen svarar tonåringar på schemalagda frågor under en viss tid. De ger då svar kring sin upplevelse för stunden.

– För att skapa effektivare antimobbningsverktyg krävs större fokus på individuella faktorer och unika omständigheter, säger projektledare Patrik Söderberg, universitetslärare i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.

En teststudie med appen genomfördes i Vasa övningsskolas gymnasium våren 2019 med nio deltagare. Nästa studie genomförs med högstadieelever i början av vårterminen 2020.

Mindre minnesförvrängning än med traditionella enkäter

Metoden som appen bygger på kallas Experience Sampling Methodology. Med hjälp av den kan man få en mer mångsidig bild av hur den som svarar upplever situationer.

I applikationen svarar man direkt, vilket är en fördel jämfört med att använda enkätdata där informationen kan vara utsatt för minnesförvrängning.

– Minnet tenderar att förvränga information eller trycka ihop information från olika upplevelser över tid i en och samma minnesbild. Informationen som samlats in är därmed inte helt objektiv, säger Söderberg.

Tidigare har man samlat in data i realtid med hjälp av pappersdagböcker, men i dag ser situationen annorlunda ut eftersom de flesta bär med sig smarttelefoner.

Läs också