Hoppa till huvudinnehåll

Regionvalet tog den politiska tempen i Italien: Extremhögern sopade golvet med motståndarna

Matteo Salvini står med en Champagneflaska i handen och ser strålande glad ut.
Matteo Salvini firar valsegren på en valtillställning i Perugia på söndagen. Matteo Salvini står med en Champagneflaska i handen och ser strålande glad ut. Bild: All Over Press Italien,Umbrien,Matteo Salvini,Lega Nord,Perugia

I söndags hölls det första regionvalet i Italien sedan den tidigare inrikesministern och högerpopulistiska partiledaren för Lega, Matteo Salvini, fått ta ett steg åt sidan. Extremhögern tog nu hem nästan hälften av rösterna i valet, som på förhand beskrevs som en temperaturmätare på det politiska läget i landet.

Det var i bergsregionen Umbrien i Apenninerna i centrala Italien – ett traditionellt vänsterfäste – som Salvinis parti gjorde comeback med besked och kammade hem strax under 38 procent av rösterna i söndagens val.

Det nyfascistiska och värdekonservativa partiet Italienska bröder (Fratelli d’Italia) lett av Giorgia Meloni tog hem drygt tio procent av rösterna. Tillsammans fick de båda partierna därmed nästan hälften av rösterna.

Två kvinnor ger varandra en kram under firandet av valsegern.
Donatella Tesei, den nyvalada guvernören för Umbrien, får en kram av Giorgia Meloni som leder det nyfascistiska och värdekonservativa partiet Italienska bröder (Fratelli d’Italia). Två kvinnor ger varandra en kram under firandet av valsegern. Bild: All Over Press Italien,Umbrien,nyfascism

Resultatet i Umbrien beskrevs innan valet som en temperaturmätare på det politiska läget och den rådande opinionen i landet. Och det kan inte ses som annat än att extremhögern sopade golvet med motståndarna, som för första gången i ett regionval utgjordes av en allians mellan antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) och mittenpartiet Demokratiska partiet (Pd) – samma som nu sitter i regeringsställning.

I och med detta visade Lega att de är långt ifrån uträknade, trots att Salvinis försök att fälla regeringen i augusti misslyckades.

Den italienska extremhögern har åsiktsfränder runtom i Europa

Valdeltagandet var över 64 procent, vilket är ovanligt högt.

Det blev tydligt att Salvini hade gjort avtryck under sitt besök i regionhuvudstaden och universitetsorten Perugia, vackert belägen på en bergskulle, och den mindre Lega-styrda orten Todi, ett par veckor innan valet.

Då uppmanade han anhängarna att visa att Umbrien inte är en bortglömd fläck på den italienska kartan utan räknas och att var och en därför skulle ta med en släkting eller bekant för att rösta på Lega på valdagen.

För precis som i så många andra länder i Europa är det valskolkarna som kan avgöra valet, vilket de tycks ha gjort även här.

En del av den italienska befolkningen har i och med detta återigen gett uttryck för en önskan, som de delar med väljare som i Frankrike röstar på Le Pens Nationella Fronten, i Ungern på Victor Órbans Fidesz eller i Tyskland på AfD: Att ge en politikerklass som är nationalister förtroende. De vill sluta sig och försvara gruppen utifrån värdekonservativa värderingar och mot allt som de ser som främmande.

Det är ett sätt att regera som innebär begränsad acceptans för det avvikande, och inskränkningar i olika gruppers, exempelvis hbtq-personers, kvinnors och minoriteters rättigheter.

"Gud, fosterland och familj"

Under besöket i Perugia deltog partiledarna Salvini och Meloni i en demonstration anordnad av ultrakatolska abortmotståndare under namnet ”Family day”.

Meloni underströk i sitt tal att ”Gud, fosterland och familj är det som definierar oss”. Den meningen har också använts av fascister som slogan för fascistiska ideal.

Slutligen måste resultatet även ses som en rejäl och direkt känga mot EU och Trump, som båda har visat sitt stöd för den nya mittenregeringskoalitionen och inte minst backat upp premiärministern – den tidigare politiske novisen – Giuseppe Conte i hans nya mandat.