Hoppa till huvudinnehåll

Stortalangerna Eveliina Piippo och Johanna Matintalo inspireras av de unga svenskarnas genombrott: ”Åldern är ingen förutsättning för framgångar”

Eveliina Piippo och Johanna Matintalo under landslagets pressträff i oktober.
Eveliina Piippo och Johanna Matintalo smilade upp sig under landslagets pressträff i oktober. Eveliina Piippo och Johanna Matintalo under landslagets pressträff i oktober. Bild: AOP Eveliina Piippo,Johanna Matintalo

Det blåser nya vindar i det finländska damlandslaget på skidor. Flera av de mångåriga trotjänarna har lagt av de senaste åren. Unga åkare som Eveliina Piippo och Johanna Matintalo har nu slagläge. Båda två medger att de sporras av Frida Karlssons och Ebba Anderssons fina resultat i vintras.

Generationsskiftet i Finlands damlandslag är så gott som komplett. Virpi Kuitunen och Aino-Kaisa Saarinen har slutat. Riitta-Liisa Roponen kommer att trappa ner sin satsning.

Av det gamla gardet återstår Laura Mononen (35 år), Anne Kyllönen (31 år) och Kerttu Niskanen (31 år). Det är inte alls omöjligt att de presterar på hög nivå den kommande säsongen men det finns en beställning på nya yngre krafter.

Träd fram: Johanna Matintalo 22 år och Eveliina Piippo 20 år.

För Matintalo är läget ingalunda nytt. Hon axlade stora förväntningar också i fjol höstas. Detta efter en hoppingivande säsong 2017–2018 då hon tog två topp 20-placeringar i OS i Pyeongchang och en tionde plats i världscupen i Lahtis.

Mardrömssäsong för Matintalo

Förra säsongen blev emellertid en missräkning. Och det gick snett från början.

Matintalo förlorade med över två och en halv minut till täten på favoritdistansen 10 kilometer klassiskt i världscupöppningen i Ruka. Efter årsskiftet åkte hon på norovirusinfektion som ledde till att formen rasade och grusade hennes chanser att delta i junior-VM i Lahtis.

Johanna Matintalo, Ruka 2018.
Johanna Matintalo under världscupöppningen i Ruka 2018. Johanna Matintalo, Ruka 2018. Bild: Yle / Tomi Hänninen Johanna Matintalo

Numera kan hon redan skratta åt allt oflyt. Hon svarar ”Hur mycket tid har vi?” då Yle Sporten frågar vad hon lärde sig under förra säsongen.

– Jag har inte åkt på några värre skador under min karriär men bortsett från skador led jag av det mesta tänkbara i fjol. Nu är jag så pass härdad att jag inte längre kan överraskas. Om det blir motgångar i fortsättningen så vet jag hur jag ska tackla dem. Jag har redan har upplevt det mesta, säger hon och skrattar hjärtligt.

Det tunga fjolåret ledde till att genombrottet uteblev. Hon erkänner utan att hymla att de mål hon hade inte förverkligades.

Det stora klivet ska i stället tas med ett års fördröjning

– Jag vill både göra enskilda topplopp och åka på högre nivå över hela säsongen. Precis som tidigare så kommer jag att klara mig bättre med klassisk teknik.

Eveliina Piippo imponerade i världscupstafetterna

Eveliina Piippos förra säsong gick i positivare tecken. Den förra IK Kronan-åkaren knep silver i U23VM i Lahtis på den fria milen och tog två gånger Finland i mål som trea i världscupstafetter.

Evelina Piippo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo var stafetttrea för en vecka sedan.
Eveliina Piippo stod för ett fin insats i världscupstafetterna i fjol. Evelina Piippo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo var stafetttrea för en vecka sedan. Bild: EPA-EFE/TERJE PEDERSEN/AOP Johanna Matintalo,Riitta-Liisa Roponen,Eveliina Piippo,Krista Pärmäkoski

Utvecklingskurvan planade ut på våren men frön hade såtts för framtiden. Piippo vill ändå inte skruva upp förväntningarna inför de kommande säsongen.

– Jag har inga mål. Jag vill göra en mer balanserad säsong. Så att det inte skulle vara så mycket upp och ner under säsongen. Jag vill utveckla helheten så jag är på bättre nivå då säsongen slutar än då den börjar, säger hon.

Piippo talar gång på gång om helheten. Hon poängterar att hon bör bli bättre på alla områden för att ta klivet in eller åtminstone närma sig världseliten.

Till slut avslöjar hon en detalj som hon speciellt bör jobba på.

– Om man tänker på de fysiska egenskaperna så är det samma grej tidigare. Det vill säga styrkan.

Svenska exempel inspirerar

Eveliina Piippo och Johanna Matintalo har en bit att gå innan de är på samma nivå som de unga svenska stjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Andersson tog nio pallplatser under den förra världscupsäsongen som 21-åring medan Frida Karlsson skrällde genom att ta tre VM-medaljer i Seefeld som 19-åring.

Frida Karlsson knep VM-silver i Seefeld.
Frida Karlsson tog guld, silver och brons i Seefeld. Frida Karlsson knep VM-silver i Seefeld. Bild: /All Over Press Frida Karlsson

Piippo medger att hon följde Karlssons insatser med stort intresse i våras.

– Det är jätteinspirerande. Det handlar inte om tur. Hon har gjort saker rätt. Det inspirerar och gör mig nyfiken på att ta reda på vad som gör att hon är så bra.

Johanna Matintalo säger att de unga svenskarnas fina takter ger henne själv tro inför framtiden.

– Trots att det handlar om en uthållighetsgren så är åldern ingen förutsättning för framgångar. I vissa kretsar har det hetat att det kräver tid att nå toppen. Frida Karlsson och Ebba Andersson visade att det inte nödvändigtvis är fallet. Vi har liknande exempel på herrsidan i Kläbo och Bolsjunov, säger Matintalo och fortsätter:

– Det handlar mer om vad man gör i vardagen. Visst krävs det en viss talang också. Svenskarnas framgångar ger mig motivation snarare än att jag skulle vara frustrerad över att jag inte själv nått toppen än.

Intervallstarter en raritet i vinter

Världscupsäsongen inleds med klassisk sprint den 29 november i Ruka. Fyra månader och 34 individuella tävlingar senare sätter man punkt i Canmore i Kanada.

Av de 35 tävlingarna är bara sju intervallstarter. Inte helt optimalt för Eveliina Piippo vars främsta vapen är uthålligheten.

– Om man tänker på mina egenskaper så är det inte så bra men det är bara att acceptera läget. Men masstarterna tänder mig. Om det är tillräckligt lång distans så är jag inte så dålig, säger hon.

För Johanna Matintalo är de många jakt- och masstarterna ett tveeggat svärd.

– Den fria tekniken är en utmaning för mig så i fristilsloppen är det trevligare att få åka i klunga och få sparring av konkurrenterna.

– Med klassisk teknik så föredrar jag intervallstarter. Sett ur ett helhetsperspektiv så grämer det mig att antalet intervallstarter har minskat radikalt.

Yle sänder samtliga världscuptävlingar på tv2 och Arenan i vinter.