Hoppa till huvudinnehåll

TPS-tränaren Tommi Pikkarainen om hemligheten bakom segern över KPV: ”Vi ändrade aldrig vår strategi”

Tre fotbollsspelare från TPS jublar efter att de vunnit mot KPV.
Från vänster: Aldayr Basanta Hernandez, Rasmus Holma och målvakt Jere Koponen jublar efter segern mot KPV. Tre fotbollsspelare från TPS jublar efter att de vunnit mot KPV. Bild: Lehtikuva Fotbollsligan,Turun Palloseura (fotboll),Jere Koponen,Aldayr Hernández,Rasmus Holma

Tränare Tommi Pikkarainen låter glad men trött när Yle Åboland ringer honom på måndagsförmiddagen.

Dagen innan har TPS segrat över KPV och tack vare det stigit från division 1 tillbaka till herrarnas fotbollsliga.

Det har med andra ord funnits flera orsaker för Pikkarainen och laget att fira. I tio månader har han jobbat med laget för att få se ett så fint resultat som på söndagen.

- Det är faktiskt skönt måste man säga.

Tommi Pikkarainen.
Arkivbild. Tränare Tommi Pikkarainen. Tommi Pikkarainen. Bild: Yle/Mattias Simonsen Tommi Pikkarainen,Turun Palloseura (fotboll)

Pikkarainen tror att orsaken till att TPS vann beror på att laget hade samma fokus och strategi i alla matcher sedan säsongens start.

- Vi ändrade ingenting. Jag tror att det är lite lättare för spelarna när de vet vad de ska göra. Och sedan förstås när de viktigaste matcherna börjar så kommer känslor och sådant som kanske är annorlunda än i de där vanliga seriematcherna. De visste precis vad de skulle göra, säger han.

Fokus på försvaret

Strategin handlade först och främst om att spelarna skulle ha en bra laganda.

Särskild tonvikt lades i början på försvaret, och även om Pikkarainen medger att anfallet inte alltid var så snyggt så var det tillräckligt effektivt fram till slutet.

- Om man ser på hur många mål vi släppte in under hela säsongen, så kan man konstatera att hela laget gjorde ett jättebra jobb, inte bara försvararna.

- Andra halvleken mot KPV igår var en av de bästa vi spelat även anfallsmässigt.

Ska hitta de lämpligaste spelarna

Pikkarainen tror att det blir lättare att bygga upp laget till nästa säsong än vad det var i år, trots att laget inte har resurser att köpa de bästa spelarna.

För i år tog man in spelare som var bra, men man tänkte inte så mycket på att de skulle passa i den strategi som laget hade.

- Jag försöker hitta spelare som är bra för det sätt som vi spelar. Vi har ungefär tio spelare klara för nästa säsong. Alla har inte ett kontrakt men vi har snackat med dem. Nu ska vi hitta de rätta förstärkningarna för nästa år. På det sättet är det mycket lättare, säger Pikkarainen.

Hur ska ni göra för att stanna i fotbollsligan?

- Vi måste bara bli bättre, det är helt klart. Det här räcker inte till, det vet vi. Vi har flera veckor ledigt och är nöjda med det vi har gjort men sedan börjar jobbet igen. Det vet vi att vi ska vara bättre nästa år jämfört med vad vi var i år.