Hoppa till huvudinnehåll

Viktigt beslut om brexit kan fattas i dag: EU väntas godkänna en senareläggning - för att förhindra brittiskt utträde på torsdag

Mielenosoittajan hattu on täynnä brexitiä vastustavia rintamerkkejä.
Det kan bli ett avgörande i frågan om britterna lämnar EU den här veckan eller om tre månader, och om det ska bli nyval. Mielenosoittajan hattu on täynnä brexitiä vastustavia rintamerkkejä. Bild: Vickie Flores / EPA Brexit

Storbritannien står inför en ny förläning av sitt EU-medlemskap. EU-ambassadörerna för de återstående 27 medlemsländerna väntas i dag måndag ta ställning till ett förslag om att skjuta upp brexit med tre månader.

Bryssel

Det råder bred enighet om att skjuta fram brexit. Men tillsvidare har de återstående 27 medlemsländerna inte lyckats enas om längden av förlängningen.

Frankrike har varit negativt inställt till att bevilja Storbritannien en tre månaders förlängning i enlighet med den anhållan som Boris Johnson skickat till EU på underhusets begäran.

Nu verkar man ändå landa på en kompromiss om att skjuta fram brexit till slutet av januari nästa år.

Enligt ett utkast som citerats av flera medier skulle förlängningen vara flexibel och möjliggöra ett tidigare utträde om parterna ratificerat avtalet före januari.

De enskilda medlemsländernas åsikt väger tungt i sammanhanget, eftersom ett beslut om att skjuta upp brexit kräver ett enhälligt beslut från EU:s sida.

Utgångspunkten är att Storbritannien lämnar EU på torsdag om EU-länderna inte går med på en förlängning.

Förtida val i Storbritannien allt mer sannolikt

Om brexit skjuts upp till den 31 januari är det sannolikt att det ordnas förtida val i Storbritannien.

Premiärminister Johnson väntas senare i dag lägga fram ett förslag om att ordna nyval den 12 december.

Under veckoslutet meddelade de brittiska liberaldemokraterna och skotska självständighetspartiet SNP de är för nyval under förutsättning att Storbritannien först beviljas en förlängning av brexit.

SNP och liberaldemokraterna anser att valet borde ordnas den 9 december.

Nu väntar på besked om hur det största oppositionspartiet Labour ställer sig till förslaget om nyval.

Partiets åsikt är avgörande eftersom det behövs en majoritet på två tredjedelar i parlamentet för att nyval ska kunna utlysas.

Boris Johnson iklädd mörkblå kostym, vit skjorta och ljusblå slips.
Boris Johnson lovade att föra ut Storbritannien ur EU den 31 oktober. Men nu verkar brexit skjutas upp en tredje gång. Boris Johnson iklädd mörkblå kostym, vit skjorta och ljusblå slips. Bild: AFP / Lehtikuva Storbritanniens premiärminister,Boris Johnson

Brexit har skjutits upp två gånger

Det var ursprungligen tänkt att Storbritannien skulle lämna EU i slutet av mars. Datumet för brexit har ändå skjutits fram två gånger.

För en dryg vecka sedan enades förhandlare från Storbritannien och EU om ett nytt förslag till utträdesavtal.

Avtalet fick det brittiska underhusets godkännande i en omröstning förra veckan. Men parlamentet vill också ha mer tid för att behandla ärendet.

Ett utträde med ett avtal den 31 oktober blev därmed omöjligt.

Boris Johnson har hotat med att lägga behandlingen av utträdesavtalet på is om förslaget om nyval inte godkänns av underhuset.

Läs mera:

Turistguide: "Jag har köpt 100 liter bensin" – brexit oroar Skottlands turismbransch

Turismen i Skottland blomstrar, men inom turismbranschen oroar man sig för att den här trenden kan vända på grund av personalbrist när Storbritannien lämnar EU. Ungefär var tionde anställd inom den skotska turismen kommer från ett annat EU-land.

Läs mera:

Kommentar: Finns det någon väg ut ur brexitspiralen eller har vi fastnat i Groundhog day?

Har jag upplevt det här förr? Känslan av déjà vu är påtaglig då man följer diskussionen om det färska brexitavtalet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.