Hoppa till huvudinnehåll

Allt mer osannolikt att en välfärdshall ingår i Lovisa bostadsmässa

En kvinna framför en grå vägg. Kvinnan är klädd i kavaj och tittar in i kameran.
Stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP). En kvinna framför en grå vägg. Kvinnan är klädd i kavaj och tittar in i kameran. Bild: Yle/Leo Gammals Mia Heijnsbroek-Wirén,Lovisa,politiker

Ingen idrottshall och inget centrumdagis under de närmaste åren. Mindre pengar till bostadsmässan. Det föreslår Lovisa stadsstyrelse som på måndag behandlade budgeten för 2020.

Det ser alltmer osannolikt ut att en ny välfärds- och idrottshall skulle ingå i Lovisa bostadsmässa.

Stadsstyrelsen vill flytta framåt många stora investeringar.

- Eftersom vi är väl medvetna om att lånebördan i och med de här investeringarna är väldigt stor, så flyttades enhälligt investeringarna på idrottshallen och dagis framåt, säger stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP).

Stadsstyrelsen vill också skjuta upp planerna på ett nytt daghem i centrum av Lovisa. Staden ska utreda daghemsnätet och vilket behov det finns av dagisplatser i framtiden.

Osannolikt att välfärdshall ingår i bostadsmässan

Lovisa behöver en ny idrottshall, men nu skjuts planerna upp.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom säger att det skulle vara nödvändigt att börja planera idrottshallen 2020 och bygga 2021 för att få den klar till bostadsmässan.

- Området ska bli klart så att mässan kan förverkligas på sommaren 2023. Nu ser det lite osannolikt ut att vi skulle kunna ha en idrottshall, eller välfärdshall, på det området i tid till bostadsmässan. Vi måste fundera lite om beträffande vad vi ska ha för offentlig byggnad på det området och ta oss lite tid med idrottshallen, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

En man i kostym sitter på en skrivbordsstol. Bakom honom syns tavlor och vimplar.
Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. En man i kostym sitter på en skrivbordsstol. Bakom honom syns tavlor och vimplar. Bild: Yle/Leo Gammals Jan D Oker-Blom,Lovisa,stadsdirektörer

Frågan är om det ska bli en välfärdshall som kombinerar många funktioner, eller bara en idrottshall. Staden hoppas på att få privata aktörer intresserade av att delta i projektet.

Bostadsmässan får mindre pengar

Stadsstyrelsen beslutade också att bostadsmässan ska få mindre pengar. Förslaget var att staden under de kommande åren skulle använda 13 miljoner euro på mässområdet.

Det ändrades till att stadens helhetskostnader ska bli 10 miljoner euro och vattenverket ska investera 2,2 miljoner euro i mässområdet. Detaljplanen för området är inte klar.

- Bostadsmässans planer och investeringar kommer att klargöras först sen när den här planen är klar och man kan göra nogrannare beräkningar på vad infran kommer att kosta, säger Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP).

Stadsstyrelsen behandlade nästa års budget och ekonomiplanen för åren 2020-2022 på måndag.