Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson fick som han ville - det blir nyval i Storbritannien den 12 december

Det brittiska underhuset har godkänt förslaget om att ordna nyval i december i en tredje och avgörande omröstning. Valet kommer att ordnas torsdagen den 12 december.

Resultatet i den avgörande omröstningen lämnade inget utrymme för spekulation. 438 ledamöter röstade för förslaget om nyval och 20 ledamöter mot förslaget.

Tidigare lade det största oppositionspartiet Labour med stöd av skotska självständighetspartiet SNP och liberaldemokraterna fram ett förslag om att istället ordna valet tre dagar tidigare. Förslaget röstades ändå ned med siffrorna 315-295.

Överhuset, som är den andra kammaren i det brittiska parlamentet, ska ännu godkänna förslaget. Det är osannolikt att överhuset kommer att motsätta sig att nyval ordnas.

Nyval diskuteras för andra dagen i följd

I går misslyckades Boris Johnson med att få igenom sitt förslag till nyval. Han lade ändå genast efter nederlaget fram ett nytt förslag som godkändes av underhuset.

Johnson anser att den utdragna debatten om brexitprocessen i parlamentet försvårar och paralyserar all övrig verksamhet allt mer, och att det är på tiden att gå vidare.

- Ett nytt parlament kan ratificera brexitavtalet och få ett slut på det här dröjsmålet.

Boris Johnson 29.10.2019
Premiärminister Boris Johnson kämpar för nyval den 12 december Boris Johnson 29.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Isabel Infantes Boris Johnson,Storbritannien

Också Labour stöder nyval i december - "nu är förutsättningarna de rätta"

För att försäkra sig om en majoritet i parlamentet blev Boris Johnson tvungen att försäkra att brexitlagstiftningen inte kommer att läggas fram innan valet.

Det här räckte för att övertyga Labourledaren Jeremy Corbyn som i förmiddags meddelade att hans Labourparti är redo för nyval.

Enligt Corbyn är förutsättningarna för nyval nu de rätta då EU godkänt förlängningen av brexit till den 31 januari 2020, och att ett avtalslöst utträde ur EU är inte längre aktuellt.

- Jag har konsekvent sagt att vi är redo för val och att en förutsättning för att vi ska stöda nyval är att en avtalslös brexit tagits från bordet.

Corbyn säger att Labour kommer nu att lansera en "ambitiös och radikal" valkampanj.

Det första "julvalet" sedan 1923

Det är svårt att förutspå hur det kommer att gå i det första brittiska "julvalet" sedan 1923.

Brexit har varit en tröttande process för många och anses ha slitit på den traditionella lojaliteten för de två stora partierna Tories och Labour.

En del politiker befarar också att ett val så nära jul kan irritera väljarna - och att det kan bli svårare att föra valkampanjer ute i kyligt väder.

Boris Johnson räknar med en klar seger för de konservativa så att han kan gå vidare med brexit medan Corbyns Labourparti skulle omförhandla brexitavtalet och sedan hålla en ny folkomröstning.

Om ingetdera partiet segrar klart i ett nyval riskerar dödläget i brexitprocessen att fortgå.

En helt annan fråga: Ska den långvariga talmannen John Bercow faktiskt avgå på torsdag?

Underhusets talman blev tillfrågad i parlamentet om han han kan tänka sig att skjuta fram datumet för sin egen avgång med några dagar om parlamentsledamöterna kan enas om nyval.

"Jag kommer att göra min plikt. Och om underhuset frågar mig ... så tar jag det förstås på extremt stort allvar"

22:33 Artikel har uppdaterats med resultatet i den avgörande omröstningen. Tidsformerna i artikeln har uppdaterats.