Hoppa till huvudinnehåll

EIF-fostrade sjuttonåringar gör succé i Sverige – kan få chansen i Damallsvenskan redan nästa år

Fotbollsspelaren Ida Adamsson i beredskap att sparka bollen under en match.
Ida Adamsson (bilden) och Rebecka Mannström lämnade Ekenäs IF för Örebro hösten 2018. Fotbollsspelaren Ida Adamsson i beredskap att sparka bollen under en match. Bild: Rasmus Ohlsson fotboll,fotbollsspelare,Örebro,Ekenäs IF,KIF Örebro DFF,Ida Adamsson

Finland har två nya stjärnskott på fotbollshimlen: 17 år gamla Rebecka Mannström och Ida Adamsson. Titeln elitfotbollsspelare är inte alls så långt borta om man får tro huvudtränaren i deras svenska klubb.

Tjejerna fick sin fotbollsfostran i Ekenäs idrottsförening och beslöt i fjol att ta nästa steg på vägen att bli fotbollsproffs.

Flyttlasset gick då till Örebro i Sverige där de går i det lokala fotbollsgymnasiet och spelar för KIF Örebro DFF.

– De är båda med i diskussionerna om de ska få ett A-lagskontrakt nästa år, konstaterar klubbens huvudtränare Stefan Ärnsved som också är ansvarig för utvecklingen av klubbens yngre förmågor.

Det här är KIF Örebro DFF

Föreningen startade 1920 under namnet Karlslunds IF. Damlaget i fotboll startade 1980.

Klubben spelar i Damallsvenskan sedan 2003, med undantag för en säsong i den näst högsta serien Elitettan år 2018.

Bästa placering i Damallsvenskan var 2014 då laget blev tvåa. Svensk cupmästare blev laget år 2010.

I laget spelar som bäst bland annat de finländska landslagsspelarna Eveliina Summanen och Heidi Kollanen samt svenska landslagsspelaren Emma Kullberg.

KIF Örebros representationslag (A-lag) spelar i Damallsvenskan, som rankas som den femte bästa serien i Europa.

I laget hittas bland annat de finländska landslagsspelarna Eveliina Summanen och Heidi Kollanen samt den svenska landslagsspelaren Emma Kullberg.

Klubben har haft ett damlag i 40 år och laget har tidigare tränats av till exempel Pia Sundhage, som förde Sveriges damlandslag till EM-brons och OS-silver.

Att ett A-lagskontrakt kan vara aktuellt redan i nästa år är helt otroligt, konstaterar Ida Adamsson.

– Jag hade aldrig trott det här för ett år sedan när vi kom till Sverige att ett allsvenskt lag skulle se på oss på det sättet. Det är stort.

Ljus framtid

Ida Adamsson och Rebecka Mannström tränar åtta gånger i veckan varav tre pass ordnas på gymnasiet. De fem övriga träningarna håller KIF Örebro i trådarna för.

Den intensiva träningen i Örebro har möjliggjort att de kunnat utvecklas som spelare både fysiskt och tekniskt.

Rebecka Mannström iklädd röd spelardräkt kämpar om bollen under en fotbollsmatch.
Rebecka Mannström har bytt spelposition under sin tid i Örebro och det har gjort att hon utvecklats som spelare. Rebecka Mannström iklädd röd spelardräkt kämpar om bollen under en fotbollsmatch. Bild: Rasmus Ohlsson fotboll,fotbollsspelare,Örebro,Ekenäs IF,KIF Örebro DFF,rebecka mannström

Tack vare den snabba utvecklingen tränar tjejerna med klubbens A-lag två till tre gånger i veckan, berättar Stefan Ärnsved.

– Jag ser ljust på framtiden för båda två. Det är två duktiga tjejer som verkligen kan ta klivet och bli elitfotbollsspelare och något eller några år, säger han.

Spelar med båda fötterna

Utmärkande för tjejerna är att de kan spela med båda fötterna, vilket enligt honom är ganska unikt.

Att vara tvåfotad, som det kallas, är något han märkt att finländska spelarna är bättre på än de svenska. Det här är en egenskap som också de finländska spelarna i representationslaget, Summanen och Kollanen, besitter.

Ärnsved upplever att unga svenska spelare oftast är ”enbenta”, det vill säga att om man är högerfotad så använder man höger fot.

– Det är något jag tycker den finska fotbollsutbildningen är duktig på, att se till att man blir trygg att använda båda fötterna när man spelar fotboll.

Speciellt Ida Adamsson är tvåfotad och har en fantastiskt bra vänsterfot, enligt Ärnsved. Hon är också bra på att läsa spelet och klarar sig bra på träningarna med A-laget trots sin ringa ålder.

Rebecka Mannströms starka sida är att hon är fysisk stark. Hon gör rollen som droppande anfallare jättebra på träning men har inte riktigt fått ut det lika bra i match ännu, säger Ärnsved och konstaterar att det kommer att komma med tiden.

Möter de bästa spelarna under 19 år

Den senaste säsongen har de spelat i KIF Örebros F19-lag. F19 är den högsta serien i Sverige för spelare under 19 år och den är uppdelad i en serie för lagen i norr och en för de i söder.

– Man möter de bästa tjejerna i Sverige i den åldern, det är väldigt bra matcher för dem, säger Ärnsved.

Laget placerade sig på femte plats i den södra serien, ett pinnhål högre än FC Rosengårds F19-lag vars A-lag vann Damallsvenskan i år.

Ida Adamsson, iklädd röd speldräkt, kämpar om bollen i en fotbollsmatch.
Ida Adamsson har haft en bra säsong trots att det var den första efter hennes knäskada. Ida Adamsson, iklädd röd speldräkt, kämpar om bollen i en fotbollsmatch. Bild: Rasmus Ohlsson fotboll,fotbollsspelare,Örebro,Ekenäs IF,KIF Örebro DFF,Ida Adamsson

Adamsson och Mannström har vardera gjort fyra mål under säsongen. De är båda nöjda med sin första säsong i Sverige.

Säsongen är den första för Adamsson sedan hennes knäskada, som hindrade henne från att spela i nio månader.

I slutet på vårsäsongen skadade hon knäet igen men den här gången klarade hon sig undan med ett mindre ingrepp och kunde därför spela som planerat i höst.

Säsongen har varit speciell för Rebecka Mannström som blivit omflyttad på flera olika positioner under säsongens gång. Hon upplever att positionsbytena har inverkat positivt på hennes utveckling som spelare.

Med i laguppställningen i Damallsvenskan

I F19 har Mannström och Adamsson varit väldigt tongivande. De har spelat i princip varje minut och innehaft viktiga positioner på planen. Det är också därför de får så mycket träningstid med A-laget, berättar huvudtränaren Ärnsved.

A-lagsdebut gjorde de i september när de blev inbytta i andra halvlek under kvalmatchen till Svenska cupen mot Västerås BK30.

I oktober togs de för första gången med i laguppställningen när KIF Örebro mötte Växjö i Damallsvenskan. Någon speltid i den högsta serien i Sverige blev det inte då utan tjejerna fick så att säga värma bänken.

Trots det var det en väldigt spännande upplevelse, säger de båda.

– Vi var på väg med F19-laget på match i samma buss som A-laget. Under bussresan kom tränaren fram och sa att vi skulle få sitta bänk, berättar Mannström.

- Fastän vi bara satt bänk så var det en upplevelse att få en chans att kunna komma in på plan ifall det händer något, säger Adamsson.

Kan lyftas upp i representationslaget redan nästa år

Men om man får tro Stefan Ärnsved så kommer det inte räcka länge innan tjejerna gör debut i Damallsvenskan.

Det som talar för att tjejerna ska få ett kontrakt med A-laget i nästa år är deras utveckling och potential.

Det som talar emot är att de fortfarande bara är 17 år och att det kan vara bra att inte gå så fort fram.

Kommer det så kommer det, annars fortsätter man jobba hårt så kommer man nog dit till slut― Rebecka Mannström om ett A-lagskontrakt

Den fysiska belastningen är väldigt mycket större i A-laget än i F19, konstaterar Ärnsved och klubben vill inte att de ska dra på sig skador eller bli för slitna.

– Vi håller på och väger fram och tillbaka. Vi kommer att komma till ett beslut inom den närmsta månaden, säger han och tillägger att vilka andra spelare som värvas till laget påverkar beslutet.

Ingen stress

För tjejerna själva skulle det vara en dröm att få spela i Allsvenskan. Men de påpekar att de också är nöjda om de fortsätter spela i F19 nästa år.

– Det är en stor grej men vi har ingen stress dit. Kommer det så kommer det, annars fortsätter man jobba hårt så kommer man nog dit till slut, säger Rebecka Mannström.

Ida och Rebecka är 1-2 år före sin utveckling i jämförelse med andra― Tränaren Stefan Ärnsved

F19-serien bjuder på bra matcher och träningarna med laget är också bra. Men erbjuds en plats i A-laget så visst tar man den, konstaterar Mannström.

För även om de inte skulle få så mycket speltid med laget i Damallsvenskan så skulle de ändå få spela matcher med F19-laget.

Om Mannström och Adamsson debuterar i A-laget i nästa år tillhör de undantagen. Stefan Ärnsved berättar nämligen att en lokal talang i klubben oftast brukar debutera i representationslaget vid 18-19-års ålder.

– Så Ida och Rebecka är 1-2 år före sin utveckling i jämförelse med andra, säger han.

Trots sina framgångar på andra sidan Östersjön har varken Mannström eller Adamsson fått ett erbjudande som spel i finska juniorlandslagen. Det är något de ännu hoppas på att ska hända.

Läs också