Hoppa till huvudinnehåll

Fredrik Shaw från Ekenäs gymnasium vann första pris i kolumntävling

Två ungdomar sitter på stolar och deltar i en diskussion.
Från vänster Fredrik Shaw, Elin Laihorinne, Alfred Backlund och Fanny Lindholm. De deltog i Helsingfors bokmässa under veckoslutet. Två ungdomar sitter på stolar och deltar i en diskussion. Bild: Svenska kulturfonden Västnyland,Ekenäs,Helsingfors bokmässa,Svenska kulturfonden,borgå gymnasium

Med kolumnen "Du ser ju inte utländsk ut" vann Fredrik Shaw kolumntävlingen ”Argh? – en kolumntävling för dig som har något på hjärtat”.

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland arrangerar tävlingen med bidrag av Svenska kulturfonden.

- Det handlar om mina egna erfarenheter om hur rasism är ett problem i Finland, säger vinnaren Fredrik Shaw.

- Jag är ju också utländsk, men jag är vit, så jag har inte upplevt så mycket rasism. Jag går in på varför det är så, tillägger Shaw som är av brittisk härkomst.

I år ordnades kolumntävlingen för åttonde gången. På andra plats kom Elin Laihorinne från Pedersöre gymnasium och på tredje plats Fanny Lindholm från Borgå gymnasium.

Vinnaren Fredrik Shaw tänker sig ändå inte någon framtida karriär som skribent, utan deltar för tillfället i inträdesförhör i fysik och matematik vid Cambridge universitet i Storbritannien.

Du ser ju inte utländsk ut

Jag är vit. Det är där likheterna med finländaren tar slut.

Jag har ett annat modersmål, annat hemland, andra matvanor och annorlunda värderingar. Jag kan inte relatera till någonting som hände till mina finska vänner före jag fyllde 8 år.

Men jag är vit.

Jag ser hur rasistiska kommentarer kastas mot mina klasskamrater, fastän de har bott i Finland hela sitt liv. Deras föräldrar har respektabla yrken, de beter sig inte annorlunda. Men ändå är de inte riktigt som alla andra.

De är inte vita.

Före den här kolumnen skrevs 14 maj har det skett 105 masskjutningar i USA under 2019. Det innebär att på 4 av 5 dagar sker det en masskjutning. Varför antar vi inte då att alla amerikaner är terrorister?

De är vita.

En mörkhyad man går i butiken. Han heter Samba, jobbar som sjukskötare och tycker om att se på fotboll. Han har inte gjort något fel. Plötsligt så har alla handen på väskan. De drar flickvännen närmare. De stirrar misstänksamt på honom. De är rädda. Det tar en tid för honom att förstå varför.

Han skulle gärna vara vit.

En invandrare blir inte kallade till några arbetsintervjuer för att han har ett utländskt namn. Medan när jag berättar mitt efternamn till någon som ser på fotboll så påpekar de ofta att jag delar efternamn med en fotbollsspelare. Vi skrattar kort.

Tur att jag inte heter Amir.

En gång diskuterade jag med en vän om hur lite jag borde passa in i normen. Diskussionen hann knappt börja innan han sade “Men du ser ju inte utländskt ut!”. Förstås! Den självklara förklaringen. Första intryck är viktiga och det första intrycket någon får är hur man ser ut. Man kan byta kläder och färga håret, men hudfärgen är det svårt att bli av med. På några sekunder kan vilken våldtäktsman, pedofil eller terrorist som helst anses vara ofarlig för att han är en av oss. Medan i samma sekunder kan en omtänksam läkare, en genialisk forskare eller en snäll lärare stämplas som utlänning och farlig för att hen är annorlunda.

Tur att jag är vit.

Skribent: Fredrik Shaw

Här kan du lyssna på en intervju med Fredrik Shaw, redaktör är Tiina Grönroos.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland