Hoppa till huvudinnehåll

Honka är förberedda på en potatisåker i Mariehamn – IFK-bossen ger lugnande besked inför pengatunga dubbelmötet: "En vinst tryggar vårt lagbygge"

IFK Mariehamn jublar.
När IFK Mariehamn avgjorde mot HJK i söndags visste jublet inga gränser. IFK Mariehamn jublar. Bild: Matti Raivio/All Over Press IFK Mariehamn

Klubbdirektören Peter Mattsson intygar att planen i Mariehamn är spelbar till playoff-finalens första match mot FC Honka. På fredag börjar man gräva upp gräsmattan för att förbättra förhållandena på Åland i framtiden.

En tung match med ett mjukt samtalsämne.

Eller snarare sagt lerigt.

Inför det första mötet i playoff-finalen mellan IFK Mariehamn och FC Honka – där vinnaren efter två matcher tar den sista kvalbiljetten till Europa League – är gräsmattan i Mariehamn i fokus.

När IFK Mariehamn och HIFK möttes förra veckan var planen i riktigt dåligt skick. Nu ska den göra en sista insats.

Våra planskötare har jobbat otroligt bra med gräsmattan och planen är i mycket, mycket bättre skick än mot HIFK

Enligt klubbdirektören Peter Mattsson inleds grävarbetet vid arenan i Mariehamn på fredag. Nästa säsong ska naturgräset vara utbytt mot en uppvärmd konstgräsplan.

– Vi är tacksamma för att staden och landskapet har gett oss möjligheten att byta. Det här naturgräset är jättegammalt och vi hade oavsett varit tvungna att byta ut det, säger han till Yle Sporten.

– Konstgräset kommer att ge oss ett lyft. Då borde vi inte ha några problem på vårarna och höstarna.

Skickar hälsning till Esbo

I Honka ställer man sig frågande till planens skick. Tränaren Vesa Vasara tittade på mötet mellan IFK Mariehamn och HIFK. Då var det i princip omöjligt att spela bollen längs marken mitt på planen.

– Man tvingas använda kanterna mer och eventuellt spela rakare. Sannolikt blir det svårare att passa sig fram lagdel för lagdel. Då får IFK en liten fördel, säger han.

Honka firar.
Honka säkrade bronset när laget slog IFK Mariehamn i den sista omgången av den övre slutserien. Honka firar. Bild: Lehtikuva FC Honka

Mattsson intygar att underlaget har blivit bättre under den senaste veckan.

– Våra planskötare har jobbat otroligt bra med gräsmattan och planen är i mycket, mycket bättre skick än mot HIFK. Men det är en höstmatch och i ärlighetens namn så blir förhållandena en utmaning då.

Han passar också på att skicka en hälsning till Esbo.

– Det är lika för båda lagen – och jag ska också tillägga att vi spelade på en otroligt dålig plan i Esbo i våras. Den var betydligt sämre och studsigare än den gräsmatta som vi spelar på i morgon.

Stora slantar på spel

Då, i den andra omgången, vann IFK Mariehamn med 3–1 i Esbo. När ”Grönvitt” satte punkt för HJK:s bedrövliga säsong i söndags skrämde laget också bort det sista bortaspöket som man har haft under åren i fotbollsligan.

– Den segern var fantastiskt skön. Det var fint att slå HJK, men givetvis var det framför allt skönt att vinna med tanke på hur viktig matchen var – både sportsligt och ekonomiskt.

IFK Mariehamn jublar.
I söndags avgjorde Rick Ketting för "Grönvitt". IFK Mariehamn jublar. Bild: Lehtikuva IFK Mariehamn

När Mattsson sätter ljuset på vikten av det ekonomiska värdet i en Europa League-kvalplats förstår man hur stor betydelse veckans matcher har.

– Vi har en miljon i budget och nettovinsten för att spela en omgång i Europa League-kvalet landar på mellan 200 000 och 250 000 euro i prispengar från Uefa. Då förstår alla hur mycket pengar det handlar om.

– Vi har redan laget för nästa säsong under kontroll, men om vi vinner det här dubbelmötet med Honka tryggar det lagbygget och en satsning med en liknande spelartrupp som vi har i år för 2021.

Kritisk till att frångå rytmen

De finländska ligaklubbarna badar sannerligen inte i pengar. Vasara säger att både det ekonomiska och sportsliga väger tungt för Honka.

– Vårt mål inför säsongen var att ta en medalj och en Europaplats. Vi tog ett brons, men med tanke på framtiden är en Europaplats viktigare. Det betyder mycket att Honka skulle vara ett lag som spelar i Europa igen.

Efter ligaavslutningen den 19 oktober har Honka inte spelat en match. De har tränat normalt – samtidigt som IFK Mariehamn har spelat två matcher som gått till förlängning under samma period.

– Vi ska ha en fördel fysiskt. Jag hoppas att vi är aktiva och testar dem, säger Vasara.

Vi tog ett brons, men med tanke på framtiden är en Europaplats viktigare

Mattsson ställer sig lite frågande till att ligan frångår rytmen med minst tre vilodagar mellan matcherna. I söndags kväll spelade laget i Helsingfors och har efter det haft två dagar på sig att slicka såren.

– Det säger sig själv att Honka ska vara fräschare i benen. Nu är det lite tråkigt att det blir två vilodagar inför de här viktiga matcherna, men vi har gjort allt för att spelarna ska vara redo.

Playoff-finalen i fotbollsligan avgörs i ett dubbelmöte. På onsdag spelar IFK Mariehamn och FC Honka på Åland. Returen spelas på söndag i Esbo.

Yle Urheilus Kirsi Teiskonlahti intervjuade Vesa Vasara.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport