Hoppa till huvudinnehåll

Kaapo Kakko erkänner för Yle att han haft svårt att njuta i höst: “Jag hade högre förväntningar när jag kom hit”

Kaapo Kakko med bekymrad min och handsken framför munnen.
Kaapo Kakko öppnar upp om hans inledande problem i New York Rangers. Kaapo Kakko med bekymrad min och handsken framför munnen. Bild: /All Over Press Kaapo Kakko

Bara 1+1 på nio matcher, delad jumboplats i hela ligans plusminusstatistik, och ett lag som bara förlorar. Nej, NHL-starten har inte gått som Kaapo Kakko tänkt sig. “Den här hösten har jag fått leta efter njutningen”, säger supertalangen till Yle i New York.

Stor guldhjälte i junior-VM i januari och poängsuccé när Lejonen blev världsmästare i maj. Och i juni plockad som andra spelare i hela NHL-draften, av klassiska klubben New York Rangers.

Första halvan av 2019 gick som på räls för Kaapo Kakko. Men nu är 18-åringen inne i en betydligt tyngre period. Starten på NHL-karriären i New York har varit tung.

– Jag hade högre förväntningar när jag kom hit. Jag hade förväntat mig att få en lite större roll i laget än jag haft. Jag väntade mig att jag redan nu skulle vara en nyckelspelare som skulle ha gjort flera mål, säger Kaapo Kakko till Yle Urheilu som hälsat på i USA.

– Jag tänkte att jag skulle få fler chanser och mer speltid och på det sättet kunna göra mål för mitt lag. Nu håller jag till i de lägre kedjorna med lite mindre speltid, konstaterar Kakko.

"Finns områden jag måste utveckla"

Hittills har Kakko spelat nio matcher i NHL. Första målet kom i den tredje mot Edmonton och första passningspoängen i den sjunde mot Arizona. Fler än så har det inte blivit och Kakko ligger i poängligan kvar på 1+1.

I snitt har det blivit knappa femton minuter istid per match och Kakkos plusminusnotering ligger på –12. Ingen spelare i NHL har en sämre siffra.

– Jag spelar ishockey för att det är roligt. Jag skulle vilja njuta av att spela precis varje gång. Den här hösten har jag fått leta efter njutningen när jag inte fått den roll jag vill ha och jag också tvingats sitta på bänken, berättar Kakko.

– Men jag måste godkänna att också det hör till livet här. Det finns områden där jag måste utvecklas. Jag är ingen färdig spelare men jag satsar på att bli det. Knappast finns det heller någon annan 18-årig spelare som är helt redo för NHL.

"Försöker i lugn och ro köra in mig"

Klart är att New York Rangers kommer att visa tålamod med sitt finländska jättelöfte. Klubben bygger för framtiden.

Årets säsong riskerar däremot att bli motig. Rangers har hittills skrapat ihop sju poäng på nio matcher och laget har bara vunnit en av sina sju senaste. Luckan upp till slutspelsstrecket riskerar redan att bli stor.

– Det återstår mycket av säsongen och jag tror att det i något skede börjar kännas lättare och bättre att spela. Jag tror att lyckade insatser kommer och genom dem börjar det kännas enklare, säger Kakko till Yle Urheilu.

– Jag har diskuterat med olika människor inom klubben om att jag till fullo förväntas anpassa mig till NHL:s spelstil, som är helt annorlunda än den i Finland. Man försöker i lugn och ro köra in i mig i laget och se till att jag alls kan spela på den här nivån.

Flytt från Manhattan till familj

Kaapo Kakko erkänner också villigt att hans anpassning varit rätt svår. Att flytta från Åbo till New York City var en utmaning.

– De första veckorna bodde jag på hotell i närheten av arenan och jag måste säga att mycket människor och oväsen var det. Och bilar överallt. Jag är verkligen inte van vid sådant, stämningen är sannerligen inte den samma som i Åbo.

– Det här är annorlunda mot vad jag är van vid. Allt har varit nytt för mig, men så småningom börjar jag vänja mig.

Kakko bor heller inte längre kvar i Manhattan utan har flyttat norrut till White Plains, nära gränsen till Connecticut.

– Jag bor just nu i en värdfamilj och det har varit en bra lösning för mig. Mat behöver jag inte göra alls. Helt fint har livet börjat rulla på här, säger Kakko om sin vardag som inneboende i en familj där två kockar finns anställda för att sköta matlagningen.

"Min dröm har uppfyllts"

Och trots öppenheten om de inledande motgångarna är Kaapo Kakko också mån om att påpeka hur lyckligt lottad han är, och hur ljust har ser på sin och klubbens framtid.

– Många unga spelare har NHL som mål, precis som jag har haft. Nu har jag fått chansen att spela här. Min dröm har uppfyllts. Alla tar sig inte hit. Det kräver mycket jobb och att man lyckas i rätt lägen. Tur krävs också.

– Det är fint att spela just här, i en fenomenal stad. Klubben har starka traditioner och har de senaste åren tagit steg i rätt riktning. Klubben har på senare tid inte hört till ligans bästa, men Rangers har nu gjort bra värvningar. Nu finns chansen att spela längre på våren är de senaste säsongerna, säger Kaapo Kakko.

Rangers nästa match spelas natten till onsdag finsk tid hemma mot Tampa Bay.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport