Hoppa till huvudinnehåll

Kina anklagas för att samarbeta med triaderna i Hongkong – "Kan mobilisera en hel armé av gangstrar"

Bild på graffiti. Hongkongs polis har fått öknamnet HK Popo. På graffitin beskylls den för att vara i maskopi med maffian.
Hongkongs polis har fått öknamnet HK Popo. På graffitin beskylls den för att vara i maskopi med maffian. Bild på graffiti. Hongkongs polis har fått öknamnet HK Popo. På graffitin beskylls den för att vara i maskopi med maffian. Bild: Björn Ådahl \ Yle Hongkong

I det autonoma Hongkong anklagas Kina för att samarbeta med den kinesiska maffian, de så kallade triaderna. Hongkongs polis misstänks också låta triaderna använda våld för att avskräcka människor från att delta i demonstrationer mot Hongkongs ledning och Kina.

– Hongkong har blivit en skrämmande plats att leva i.

Det säger den demokratiska parlamentsledamoten Eddie Chu som i det förra valet fick fler röster än någon annan kandidat.

Chu hänvisar inte till de allt mer våldsamma demonstrationerna som har lamslagit stora delar av Hongkong så gott som varje veckoslut i snart fyra månader. I stället pratar han om den kinesiska maffian, triaderna.

– Det som nu gör Hongkong speciellt är att Kina använder gangstrar som politiska redskap. Det bådar inte gott för framtiden, konstaterar Chu.

Triaderna har gamla, färgstarka anor

Triader har varit aktiva i Kina i flera hundra år. Ursprungligen grundades de för att störta den sista kejsardynastin, qing (1644-1912), som många kineser betraktade som en utländsk ockupationsmakt.

När kommunistpartiet kom till makten år 1949 flyttade en stor del av triaderna över sin verksamhet till den brittiska kolonin Hongkong. Där tog de snabbt över den undre världen.

Andra triader flydde till Taiwan och till den portugisiska kolonin Macau. I Kina lyckades kommunistpartiet sedan snabbt oskadliggöra ligorna som hade stannat kvar.

Partiet förmodas ändå ha hållit kontakt med triader i Hongkong. Den gråa eminensen Deng Xiaoping konstaterade till exempel på 1990-talet att en del av ligorna består av goda patrioter.

I Hongkong har triaderna försvagats med tiden. Även om nästan var tionde Hongkongbo fortfarande hör till en triad är flertalet av medlemmarna nuförtiden passiva och har inget att göra med brottslighet.

Triaderna gör sina pengar främst på narkotikahandel och prostitution, genom att kräva skyddspengar av näringsidkare och genom att driva olagliga spelhålor. Flertalet av Hongkongborna berörs inte av deras kriminella verksamhet.

Det har länge misstänkts att inflytelserika affärsmän och markägare i rurala delar av Hongkong använder triader för att utöva påtryckningar på konkurrenter. En stor del av de många byarna i norra Hongkong kontrolleras i praktiken av triader.

Ingen straffas för de brutala attackerna

Chu är övertygad om att det styrande kommunistpartiet har gett triaderna i uppgift att angripa dem som deltar i demonstrationerna mot Hongkongs ledning, polisen och Kina. Gallupar visar att en klar majoritet av Hongkongborna i det avseendet är av samma åsikt som Chu.

Gangstrar har flera gånger misshandlat Hongkongbor som har varit på väg hem efter att ha deltagit i en demonstration. Tiotals människor har skadats, många av dem allvarligt.

Inte en enda gärningsman har blivit häktad även om gangstrarna inte har försökt dölja sin identitet. Det förargar Hongkongborna, för de tycker att det betyder att polisen samarbetar med och skyddar triaderna.

– Polisens taktik är förkastlig. Polisen skulle lätt kunna få reda på vilka gangstrar som har deltagit i de brutala attackerna, men i stället får alla gå fria, kommenterar Chu.

Kravallpoliser skjuter tårgas mot demonstranter. Ett moln av rök och i bakgrunden en skylt med texten "Warning tear smoke". Polisen anklagas för kriminell brutalitet.
Kravallpoliser har skjutit tusentals tårgaskanistrar mot demonstranterna. Demonstranterna anklagar polisen för att ha gjort sig skyldig till kriminell brutalitet. Kravallpoliser skjuter tårgas mot demonstranter. Ett moln av rök och i bakgrunden en skylt med texten "Warning tear smoke". Polisen anklagas för kriminell brutalitet. Bild: Björn Ådahl \ Yle Protesterna i Hongkong 2019,Hongkong,Tårgas,protester

En skrämmande armé på 100 000

Chu betonar att det är synnerligen farligt att blanda in triaderna i det politiska skeendet. Vanligen fungerar ligorna bakom kulisserna och försöker undvika att få uppmärksamhet.

– Stora mängder Hongkongbor har under årens lopp anslutit sig till triaderna. Därför har man ofta en medlem i sin närhet, berättar Chu som själv har triadmedlemmar bland sina grannar.

Upp till 100 000 Hongkongbor uppskattas vara aktiva medlemmar av ligorna. Dessutom finns det en massa passiva medlemmar som inte är engagerade i olaglig verksamhet.

– Triaderna är lojala mot Kina. Vid behov kan kommunistpartiet mobilisera en hel armé av gangstrar, konstaterar Chu.

Ingen tillit, dyster förutsägelse

Kina och Hongkongs polis förnekar att de har något att göra med triaderna. För närvarande är stämningen i Hongkong ändå sådan att få tror på det som polisen och Kina har att säga.

De huvudsakligen unga demonstranterna kräver att Hongkongs ledning utnämner en obunden kommitté för att utreda polisens verksamhet och det eventuella samarbetet med triaderna.

En demonstrant bär en lapp med en text om att hon inte är ett gult paket. För ett tag sedan sade poliser att de hade trott att de sparkade på ett gult paket efter att de hade misshandlat en man klädd i gula kläder.
En demonstrant konstaterar att hon inte är ett gult paket. För ett tag sedan sade poliser att de hade trott att de sparkade på ett gult paket efter att de hade misshandlat en man klädd i gula kläder. En demonstrant bär en lapp med en text om att hon inte är ett gult paket. För ett tag sedan sade poliser att de hade trott att de sparkade på ett gult paket efter att de hade misshandlat en man klädd i gula kläder. Bild: Björn Ådahl \ Yle Hongkong,Protesterna i Hongkong 2019

Demonstranterna beskyller polisen för att ha använt överdrivet hårdhänta metoder ända sedan upp till en miljon människor i juni protesterade mot ett lagförslag som hade gjort det möjligt att utlämna efterlysta personer från det autonoma Hongkong till det auktoritära Kina.

– Demonstranterna ger under inga omständigheter upp förrän ledningen har uppfyllt deras krav. Polisen vill ändå inte att en kommitté ska utnämnas, och våra ledare vågar inte trotsa den, säger Chu.

Chu anser att polisens motsträvighet visar att den vet att den inte har rent mjöl i påsen. Han befarar att det betyder att den våldsamma konflikten mellan demonstranterna och Hongkongs ledning samt polisen blir långvarig.

Röstkung som måltavla

Eddie Chu ler. Han har runda glasögon, svart hår, och en grön tröja med vita tecken på.
Eddie Chu har utsatts för dödshot som troligen har framförts av triader. Också polisen betraktar nu honom som en fiende. Eddie Chu ler. Han har runda glasögon, svart hår, och en grön tröja med vita tecken på. Bild: Björn Ådahl \ Yle Hongkong,Protesterna i Hongkong 2019,Eddie Chu Hoi-dick

Hongkongs mest populära politiker, Eddie Chu, vet att han måste vara försiktig. I och med att han i hårda ordalag fördömer både Hongkongs ledning och kommunistpartiet som styr det övriga Kina betraktar triaderna honom som en fiende.

Chu är bosatt i en by i närheten av gränsen mellan det autonoma Hongkong och det övriga Kina. Byn kontrolleras av en triad, och flera av hans grannar är triadmedlemmar.

- Jag har bott i byn i mer än tio år, så jag utgår från att triaderna har blivit vana vid mig. Deras hantlangare uppför sig ofta på ett hotfullt sätt, men de har aldrig attackerat mig, berättar Chu.

Efter att Chu hade blivit invald i parlamentet år 2016 måste han ändå frukta för sitt liv. Han utsattes för dödshot, och också polisen ansåg att hoten var genuina.

Hongkongborna var chockerade. De hade gett Chu smeknamnet röstkungen när det framkom att han hade fått mer än 80 000 röster i sin valkrets.

Med tanke på triadernas storlek är Hongkong en ovanligt trygg plats. Attacker mot politiker är synnerligen sällsynta.

Chu räknar med att han inte blir attackerad så länge som han är medlem av parlamentet. Hans status som ledamot skyddar honom.

- Ifall jag i nästa val inte lyckas bli invald måste jag antagligen flytta bort från byn. Risken är stor för att triaderna och Kina i så fall vill ta hämnd, säger Chu.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också