Hoppa till huvudinnehåll

"Många liv kunde ha räddats" – Kritisk rapport om systematiska misstag vid hanteringen av den förödande branden i Grenfell Tower

Vy över Grenfell Tower i London, som fortfarande ryker efter nattens eldsvåda.
Grenfell Tower i London efter den förödande nattliga eldsvådan Vy över Grenfell Tower i London, som fortfarande ryker efter nattens eldsvåda. Bild: epa Branden i Grenfell Tower,London,Grenfell Tower

En ny omfattande rapport om den förödande branden i Grenfell Tower visar att många människors liv kunde ha räddats om brandkåren hade varit bättre förberedd och insatserna bättre koordinerade.

I rapporten nämns en rad allvarliga tillkortakommanden som ledde till att 72 människor omkom i branden den 14 juni 2017. Bland de döda fanns 19 barn.

Det tätt befolkade höghuset blev en dödsfälla, och många efterlevande har krävt en förklaring på hur det var möjligt.

En omfattande delrapport är nu klar och publiceras officiellt i morgon.

  • Brandkåren hade inte fått tillräckligt med träning i att hantera en eldsvåda i så här stor skala
  • Byggnaden hade renoverats på ett sätt som bröt mot säkerhetsföreskrifterna
  • Invånarna evakuerades inte i tid
Polis och brandmän letar igenom byggnaden.
Polis och brandmän letar igenom den 23 våningar höga byggnaden i North Kensington i London 17.6.2017 Polis och brandmän letar igenom byggnaden. Bild: EPA ANDY RAIN London,Grenfell Tower

Brandkåren hade inte beredskap och invånarna evakuerades inte i tid

Den ledande utredaren i rapporten, Sir Martin Moore-Bick, lovordar brandmännens mod och osjälviskhet under brandnatten, men säger att beredskapen vid brandkåren i London (LFB) var "grovt otillräcklig"

Han säger att många liv kunde ha räddats ifall man i ett tidigare skede hade förstått att branden var utom kontroll och att invånarna måste evakueras.

Brandmästarna och brandmännen hade inte fått tillräckligt med övning i att identifiera situationer då evakuering är nödvändig. De kände inte till de faror som det lättantändliga fasadmaterialet förde med sig - hur materialet betedde sig vid en brand, hur en brand skulle utvecklas och sprida sig.

Sir Martin kritiserar brandkåren i London (LFB) för att ha uppmanat nödcentralen och brandmännen att säga åt invånarna att de skulle stanna kvar inne i sina lägenheter i den brinnande byggnaden i närmare två timmar efter det att branden hade brutit ut.

Det fanns inte tillräckligt med kunskap om byggnadens material

Den grundläggande orsaken till att branden spred sig så snabbt både uppåt och neråt i byggnaden uppges ha varit materialet aluminiumkomposit (ACM) som använts i paneler tillsammans med polyetylen som fungerade som "bränsle".

Bilder inifrån det brandhärjade Grenfell Tower.
En lägenhet i den eldhärjade byggnaden Grenfell Tower Bilder inifrån det brandhärjade Grenfell Tower. Bild: LONDON METROPOLITAN POLICE / HAN Grenfell Tower

Enligt rapporten finns det bevis på att brandsäkerhetsbestämmelser inte hade följts vid byggandet av ytterväggar. I stället för att förhindra en brand att sprida sig hade de tvärtom bidragit till ett aktivt spridande av elden.

Att det saknades en evakueringsplan för Grenfell Tower innebär att brandkåren i London (LFB) gjort sig skyldig till en omfattande försummelse, och att brandmännen inte var informerade om ytmaterialens beskaffenhet var ett grundläggande misstag, sägs det vidare.

Under brandnatten förekom det också brister i kommandot vilket ledde till att tillräckligt välutrustade brandmän kallades in för långsamt.

Rapporten publiceras i morgon

Brandmyndigheterna har för sin del konstaterat att mer fokus bör riktas på orsakerna till att byggnaden var så farlig.

Rapporten publiceras i morgon i sin helhet men har sedan gårdagen cirkulerat inofficiellt.

Det här är den första delen av en detaljerad rapport. I den senare delen är fokus inriktat på byggnadens konstruktion, renoveringsarbetet och fasadmaterialet.

Räddningsmanskap utanför Grenfell Tower i London.
Räddningsmanskap utanför Grenfell Tower Räddningsmanskap utanför Grenfell Tower i London. Bild: epa Branden i Grenfell Tower,Grenfell Tower,räddningsmanskap

Samma material finns också i andra höghus

Över 400 andra höghus har visat sig vara insvepta i samma lättantändliga material som Grenfell Tower var.

Enligt rapporten var brandorsaken ett elektriskt fel i en stor frys i ett kök på fjärde våningen.

- Det var inte lägenhetsinnehavarens fel att branden uppstod. Ingen kan skuldbeläggas, säger Sir Martin i rapporten.

Källor: Reuters, BBC, The Guardian

Krav på sanningen framfördes fortfarande två år efter den tragiska branden i Grenfell Tower i juni 2017.
Krav på sanningen framfördes fortfarande två år efter den tragiska branden i Grenfell Tower. Krav på sanningen framfördes fortfarande två år efter den tragiska branden i Grenfell Tower i juni 2017. Bild: ullstein bild - Julio Etchart/ All Over Press Grenfell Tower,London,Storbritannien,eldsvådor,bränder,höghus
Minnestillställning i Grenfell två år efter den förödande branden
Minnestillställning i Grenfell två år efter den förödande branden Minnestillställning i Grenfell två år efter den förödande branden Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Grenfell Tower,London,Storbritannien,eldsvådor,bränder,höghus,Minnesstund