Hoppa till huvudinnehåll

Mobilapp frågar dig hur du mår – ska hjälpa forskningen kring mobbning

Ungdomsforskare Patrik Söderberg på Åbo Akademi i Vasa.
Forskare Patrik Söderberg. Ungdomsforskare Patrik Söderberg på Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen ungdomsforskare patrik söderberg

Hur mår du? Hurudan dag har du haft? Vem har du omkring dig just nu? Det frågar en mobilapp av skolelever som blivit rekryterade för att ingå i REBOOT-projeket vid Åbo Akademi. - Vi ska komma närmare skolelevernas vardag, säger projektledare Patrik Söderberg.

Själva mobilappen är ingen nyhet. Den har blivit använd tidigare. Till exempel inom hälsoforskning. Men det är först nu som appen kommer till hjälp i forskning kring mobbning.

- Målet är att vi ska komma närmare skolelevernas vardag. Få en starkare fingertoppskänsla om vad elever upplever under en dag i skolan, säger projektledare Patrik Söderberg.

En app bättre än en enkät

I mobbningsforskning har man tidigare använt sig av dagboksskrivande eller enkätsvar.

- Det är inte riktigt ändamålsenligt, säger Söderberg.

- Enkäter svarar man i regel på i efterhand att något inträffat och det resulterar i skeva svar. För att skapa effektivare antimobbningsverktyg krävs större fokus på individuella faktorer och unika omständigheter.

Med hjälp av mobilappen plingar det helt enkelt till i mobiltelefonen och så kan man genast skicka iväg sina svar.

- Det är praktiskt eftersom vi idag har mobilen i vår närhet, säger Söderberg.

Ny testgrupp ska utvärdera appen

Mobilappen har redan testats i liten skala. Nu inleds rekryteringen av cirka 120 elever som kan delta i vårens studie.

- Vi kan få reda på hur våra antimobbningsprogram egentligen fungerar. Vi kan komma att kunna utvärdera hur interventionerna fungerar på både kort och lång sikt. Och finns det elever som antimobbningsprogrammen fungerar bättre eller sämre för? Genom att ta appen till hjälp så kan vi får svar på de här frågorna, säger Söderberg.

Liknande projekt utförs samtidigt i Berlin och i Jersusalem.

REBOOT, finansieras av Högskolestiftelsen i Österbotten.

Läs också