Hoppa till huvudinnehåll

Stora Ensos resultat försämrades med över en tredjedel – tuffare sparkur att vänta

Stora Ensos flagga med logo fladdrar i vinden.
Ett försämrat affärsklimat orsakat av geopolitisk osäkerhet i samband med handelskrig och risken för en hård Brexit väntas påverka Stora Enso negativt Stora Ensos flagga med logo fladdrar i vinden. Bild: Stora Enso / Patrik Lindén Stora Enso,flagga

Stora Ensos lönsamhet minskade avsevärt jämfört med i fjol.

Bolagets operativa rörelsevinst i juli-september minskade till 231 miljoner euro, då den under samma period i fjol var 358 miljoner euro. Bolagets resultat minskade med över en tredjedel jämfört med motsvarande period i fjol.

Omsättningen minskade med sju procent och var kring 2,4 miljarder euro.

Stora Enso räknar med att ökningen av efterfrågan minskar för bolagets verksamhet samtidigt som efterfrågan på papper i Europa kommer att fortsätta minska.

I delårsrapporten meddelar Stora Enso att sparprogrammet kommer att skärpas ytterligare. Bolaget söker nu årliga besparingar på 275 miljoner euro före slutet av år 2021.

Stora Enso har skärpt sin sparkur under året. I början av året var målet att skrapa ihop 120 miljoner euro i årliga kostnadsbesparingar, och målsättningen höjdes till 200 miljoner euro på sommaren.

Från papper till förpackningskartong

Stora Enso har tidigare beslutat att göra om pappersfabriken i Uleåborg till en fabrik som tillverkar förpackningskartong. Uleåborg-fabrikens andra pappersmaskin ändras till att producera förpackningskartong.

Bolaget har också i år meddelat att pappersmaskinen i Imatra och sågen i Kides ska stänga.

Stora Enso uppskattar att den operativa rörelseresultatet under årets sista kvartal kommer att vara mellan 100 och 180 miljoner euro. Förra årets sista kvartal var 271 miljoner euro, alltså kommer rörelsevinsten att minska klart också i slutet av året.