Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Selänne i kanadensisk intervju: Hade valt fängelse i stället för massiva fortkörningsböter, men agenten avrådde

Teemu Selänne iklädd kept och solglasögon på golfbanan.
Teemu Selänne bjuder de nordamerikanska medierna på citat i samband med hans boksläpp i veckan. Teemu Selänne iklädd kept och solglasögon på golfbanan. Bild: Tomi Natri/All Over Press Teemu Selänne

55 000 euro i böter – eller ett sex dagar långt fängelsestraff? Den frågan hävdar Teemu Selänne att han behövt ta ställning till. Hockeystjärnan var själv beredd att välja fängelset, men agenten rådde honom att betala böter.

I dag släpps Teemu Selännes engelskspråkiga självbiografi i Nordamerika. För att göra reklam för boken gjorde Selänne en liten pr-turné hos den kanadensiska sportkanalen TSN, med påhälsningar hos olika program.

Snacket kom bland annat in på det finländska systemet med dagsböter vid fortkörning, som gör att välbetalda ishockeyproffs kan komma upp i väldigt stora summor, som Rasmus Ristolainens 120 000 euro från i våras.

– Mitt rekord är 55 000. I Finland är man så smart att bötesbeloppet hänger på inkomsten. Det svider, förklarade Selänne för TSN.

– Jag hade chansen att ta sex dagar i fängelse eller betala 55 000. Och finländska fängelser är som ett dagis. Jag sa “jag tar fängelse”, men min agent Don Baizley sa att “gör det inte, om du någon gång vill ansöka om amerikanskt eller kanadensiskt medborgarskap kan du inte ha ett brottsregister”.

Hade som mest 34 bilar

Selänne betalade sina böter, och lärde sig något för framtiden.

– Det var en sorglig dag. Jag använder alltid “cruise control” numera. Du måste säkerställa att du inte får böter. Det är skandalöst, förklarade Selänne för TSN och fortsatte att tala om sitt bilintresse.

– Tidigare hade jag som mest 34 bilar, men så galen är jag inte längre, jag behöver inte äga varje bil. Jag tycker mest om gamla muskelbilar. Jag tycker om att att glida runt i dem, inte så man får fortkörningsböter.

Gillar McDavid och Barzal

När snacket handlade om ishockey avslöjade Selänne att han ser Edmonton Oilers Connor McDavid som världens just nu bästa spelare, men också är väldigt svag för New York Islanders forward Matt Barzal.

När det gäller finländska spelare konstaterar Selänne att Mikko Rantanen är roligast att titta på, men att listan är lång.

– Jag är väldigt stolt över de unga finländska spelarna. Patrik Laine har länge varit bra och jag tror att han kommer att ha ett starkt år. Aho och Teräväinen i Carolina, Kotkaniemi ... och Joel Armia har potential att vara en stjärna i NHL.

Kontakt med familjen Laine

När snacket gled in på Selännes finländska efterträdare på målskyttefronten i Winnipeg avslöjade han också han håller kontakt med Patrik Laine.

– Absolut. Jag talar med hans pappa också. Han hörde av sig och bad om råd när det gick lite sämre.

– Det är bra när sånt händer. Du behöver växa, och uppskatta tiderna när det går bra. Du måste gå igenom sämre perioder för att bli ännu bättre, sade Selänne.

Ordval i artikeln uppdaterade onsdag kväll 30.10 bland annat efter Helsingin Sanomats uppföljning om juridiska procedurer i detta fall, som klarlägger att Teemu Selänne inte till fullo har förstått situationen. Tidigare stod att Selänne "avslöjar" att han valde mellan fängelse och böter, detta nu ändrat till att han "hävdar" att han ställdes inför detta val. Samtliga citat i artikeln är oförändrade.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport