Hoppa till huvudinnehåll

700 trappsteg, ingen hiss och svindlande utsikt - följ med upp i ett av Finlands högsta torn

Tidigare i höst blev det anonyma tv-tornet i Svalberga i Åbo plötsligt känt över hela landet.

Då det kom fram att fastighetsägaren Telia Towers i princip kunde tänka sig att sälja det 122 meter höga tornet blev flera personer köpsugna.

Både affärsmannen Vesa Keskinen och fastighetsförmedlaren Jethro Rostedt såg potential i tornet och samtidigt lyftes vilda visioner fram om att någon borde starta en restaurang i toppen.

All uppmärksamhet ledde till att fastighetschef Kimmo Suomi vid Telia Towers har fått många telefonsamtal och varit uppe i tornet 10-15 gånger mer än normalt i höst.

- Ur mitt jobbperspektiv blev den här frågan nästan mer till besvär. Jag kunde aldrig ana att intresset för tornet var så stort, skrattar Kimmo Suomi.

Inget för den höjdrädda

Tornet är inte öppet för allmänheten, därför beslöt Yle Åboland att filma färden upp - och ner - då en redaktör fick besöka tornet som inte har någon hiss.

Vägen till toppen går längs vindlande metalltrappor som aldrig verkar ta slut.

I videon högst upp kan du kolla hur det gick!

- Ingen har väl räknat trappstegen men jag kollade ritningarna och det handlar om cirka 700 trappsteg. Närmast toppen tar man sig uppåt via höga stegar, förklarar Suomi.

Metalltrappor går sick-sack över bilden uppåt mellan de grå betongväggarna.
Metalltrapporna inne i tornet. Metalltrappor går sick-sack över bilden uppåt mellan de grå betongväggarna. Bild: Yle/Marie Söderman trappor,höjdrädsla
Vy uppifrån tornet i Svalberga, husen nedanför ser ut som små lådor. I högerkanten skymtar domkyrkans torn.
Utsikt från tornets tak. Vy uppifrån tornet i Svalberga, husen nedanför ser ut som små lådor. I högerkanten skymtar domkyrkans torn. Bild: Yle/Marie Söderman Kuppis,Åbo,fågelperspektiv

I dag används det gamla tv-tornet främst av teleoperatörer som har monterat antenner på tornets utsida vid cirka 40 meters höjd.

- I princip behöver vi alltså inte ett så här högt torn längre. Men just nu är det inte aktuellt att sälja tornet heller, inget nytt har hänt på den här fronten. Att bygga om det för annat bruk skulle kräva enorma investeringar för vem som helst, så jag tror inte att det blir aktuellt, säger Suomi.