Hoppa till huvudinnehåll

Bollhallen i Bennäs kan stå klar nästa höst – "privata pengar måste in för att vi ska kunna bygga"

Konstgräsplan. Lilla Ehnvallen. Vasa.
Konstgräsplan. Lilla Ehnvallen. Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist konstgräs,fotboll,junioridrott,Vasa

Stefan Olli på Pedersöre Activity Center hoppas att bollhallen i Bennäs ska stå klar nästa höst. Men det behövs 1,4 miljoner euro. En privat sponsor lovade bidra med 300 000 euro, om hallbygget inte fördröjs. Det är två år sedan. Räcker pengarna till?

Vasa förvaltningsdomstol avslog härom veckan besväret mot att Pedersöre kommun är med och lånefinansierar den planerade bollhallen i Bennäs.

Det betyder att kommunfullmäktiges beslut att bevilja Pedersöre Activity Center ett kapitallån på 300 000 euro och kommunborgen för ett banklån på 750 000 euro står fast.

Stefan Olli.
Stefan Olli. Stefan Olli. Bild: Yle/Mikaela Löv Bennäs,fotboll,Pedersöre

- Det har varit en lång väntan, men samtidigt fick man tid till eftertanke under pausen, säger Stefan Olli som är en av fyra eldsjälar bakom bollhallen och även ordförande i Pedersöre FF

Om man ska hitta något positivt med den påtvingade pausen så är det att hallarna utvecklats till det bättre under de senaste åren säger Olli.

- De nya hallarna har mera automation och är mycket mera energisnåla, säger Olli.

Osäkert med privat bidrag

Aktiebolaget Pedersöre Activity Center grundades i januari 2017 av Leif Käldman, Stefan Olli, Bo Portin och Guy Käcko.

Styrelseordförande Leif Käldman lovade att bidra med 300 000 euro, om det blev en byggstart senast sommaren 2017.

Det är över två år sen.

Vad säger Käldman nu, kommer han att bidra ändå?

- Det måste du fråga honom själv, säger Stefan Olli.

Yle Österbotten ringer upp Leif Käldman. Han säger att det nu är klart att kommunen backar upp projektet, nu ligger bollen hos fotbollsfolket.

- Jag säger inte nej, det är inte omöjligt, men jag bidrar inte villkorslöst. De som är fotbollsintresserade måste visa intresse och bidra så att vi säkerställer att det finns behov och användare. Vi kan inte bygga en hall som står tom, säger Leif Käldman.

Har ni råd att bygga utan dessa 300 000 euro?

- Nej, privata pengar måste samlas in för att vi ska kunna bygga. En viktig del är att sälja aktier och det kommer vi att göra med talkokrafter, säger Stefan Olli.

Dags att förverkliga projektet

Hittills har projektet varit på planeringsstadiet, men nu är det dags att förverkliga planerna. Stefan Olli säger att den optimala vore att skrida till verket så snart som möjligt nästa år.

- Då har vi hela året på oss. Vi börjar med att göra uppköp och sen tar markarbetet vid, säger Olli.

I bästa fall kan vi ha konstgräsplanen i bruk redan under våren, åtminstone till sommaren. I september reser vi i så fall hallen― Stefan Olli

Fast det är fråga om en bollhall så handlar byggarbetet till största del om att bygga en konstgräsplan. Det tar två till tre månader att anlägga en gräsplan med en sockel. På den reser man sedan hallen.

- I bästa fall kan vi ha konstgräsplanen i bruk under slutet av våren, åtminstone till sommaren. I september reser vi i så fall hallen, säger Olli.

I augusti hålls FM i friidrott på sportplanen intill och det vore bra att kunna erbjuda deltagarna ett snyggt område med konstgräsplan säger Olli. Efter tävlingarna kan man sedan resa hallen.

Protesterande föräldrar och barn

Bollhallen har engagerat fotbollsspelare och deras familjer också under den påtvingade pausen.

Strax efter att besvär lämnades in mot den kommunala borgen samlades ett hundratal föräldrar och barn för att protestera mot besväret.

Stefan Olli har ofta fått frågor om hur det går med projektet.

Olli säger att träningstiderna som en ny bollhall innebär verkligen behövs. Behovet är lika stort som för två år sedan och projekt är tänkt för hela regionen, inte bara för någon specifik förening.

Redan i dag finns det många Pedersörebor som tränar med föreningar i Jakobstad och vice versa säger Olli.

- Inom idrott suddas kommun- och föreningsgränser delvis ut. Så det går inte att styra exakt vems skattepengar som används till vems idrottsanläggningar, säger Olli.

- Vi vänder oss också till skolorna för att ge mellan 500 till 700 elever på och kring Sursikbacken möjlighet att träna under skoltid och strax efter skoltid, säger Olli.

Fem lag tränar samtidigt

Bristen på träningstider har gjort att familjen Olli stiger upp innan klockan åtta på söndagsmorgnarna för att hinna i tid till träning.

Seniorerna får å sin sida ta de sena tiderna mellan klockan 21 och 22.

- Den optimala tiden är mellan klockan 18 och 20 måndag till torsdag, då borde alla få träna, säger Olli och skrattar.

De senaste åren har fem juniorlag tränat samtidigt i Tellushallen på söndagsmorgnar, så de flesta juniorer i regionen borde kunna få vettiga träningstider när bollhallen i Bennäs står klar säger Olli.

Ishallen bredvid bollhallen heter Anders Wiklöf Arena, efter den åländske sponsorn som har sina rötter i Pedersöre. Har bollhallen någon sponsor som vill ge namn åt hallen?

- Det är ännu öppet, men det är klart att om vi hittar en sponsor så är vi öppna för den möjligheten, säger Stefan Olli.