Hoppa till huvudinnehåll

Förslaget på inträdesavgift för Borgå domkyrka avskräcker inte turister: "Om det är frågan om en obetydlig summa, så varför inte"

En kvinna i vit jacka står framför klocktornet vid Borgå domkyrka. Bakom henne syns två lekande barn och en kvinna i svart jacka som går förbi.
Anna kan tänka sig att betala en inträdesavgift på mellan en och tre euro. En kvinna i vit jacka står framför klocktornet vid Borgå domkyrka. Bakom henne syns två lekande barn och en kvinna i svart jacka som går förbi. Bild: Yle/Mira Bäck turister,Borgå domkyrka,Borgå

När en turist vill besöka en kyrka någonstans ute i världen är det inte ovanligt att behöva betala en slant för att få titta in. Så kan det snart vara också i Borgå.

I en motion till kyrkofullmäktige föreslår Sari Glad och 13 andra personer att man borde börja uppbära en inträdesavgift för turister som vill besöka Borgå domkyrka.

Enligt motionen skulle inträdesavgiften gälla endast turister som kommer för att se på kyrkan, inte personer som kommer för att be eller delta i kyrkliga förrättningar.

- Församlingarna har det förstås ekonomiskt svårt, medlemsantalet sjunker och man måste hitta nya sätt att få inkomster. Borgå domkyrka besöks av en enorm mängd resenärer. Den är helt klart ett turistmål under sommarens högsäsong, säger Sari Glad.

Enligt statistik från Borgå kyrkliga samfällighet besöks kyrkan årligen av över 200 000 personer.

- Jag föreslog en inträdesavgift på två euro och räknade att det skulle ge ungefär 300 000 euro i intäkter per år. Med den summan skulle man kunna göra mycket, säger Glad.

Ett besök värt tre euro

Christine Peirsman och hennes familj har just kommit in på kyrkbacken.

- Vi borde titta in först för att veta om det lönar sig, men antagligen skulle vi nog betala för att få besöka kyrkan. En bra summa skulle vara max fem euro, säger Peirsman.

Hon går in i kyrkan och tittar sig omkring en stund. Inne bland bänkraderna sitter det några personer utspridda och orgelmusik spelar i bakgrunden.

När familjen stiger ut i dagsljuset igen säger Peirsman att hon gillade det hon såg, men att hon hade förväntat sig att kyrkan skulle ha varit lite pråligare, mer i barockstil.

En yngre och en äldre kvinna i vinterkläder står inne i en kyrka. De tittar båda in i kameran och ler.
Gitte Brys och Christine Peirsman besökte Borgå domkyrka på onsdagsförmiddagen. En yngre och en äldre kvinna i vinterkläder står inne i en kyrka. De tittar båda in i kameran och ler. Bild: Yle/Mira Bäck turister,Borgå domkyrka,turism,besökare,Christine Peirsman

På engelska heter Borgå domkyrka Porvoo Cathedral, ett aningen missledande namn enligt Peirsman.

- Jag gillar färgerna och enkelheten, men i vårt hemland skulle vi inte kalla den en katedral utan en kyrka, säger hon.

I Belgien finns katedralerna i stora städer och har mer guldglans och glasmålningar, berättar Peirsman.

- Men jag menar det väl, försäkrar hon.

Hennes värdering av vad som skulle vara en passlig inträdessumma skönk dock lite.

- Kanske tre euro, fem euro per person känns som lite väl mycket. Men det var fint att besöka kyrkan, att se människor där och att ett hörn var inrett för barn. I Belgien är kyrkorna tomma, det är ett stort problem, säger Peirsman.

En donation går bra

Alexander Petrovsky besöker kyrkan tillsammans med en turistgrupp. Han kunde tänka sig att betala en liten summa i inträde.

Anna säger att hon ser fram emot att gå in i kyrkan men tycker att det är svårt att svara på frågan om hon kunde tänka sig att betala eftersom hon ännu inte vet vad hon kan förvänta sig av besöket.

- Om det är frågan om en obetydlig summa, så varför inte. Jag gör gärna en donation, säger Anna.

Hon tycker att en passlig inträdesavgift skulle ligga under fem euro, helst en till tre euro.

En fasanhane står och tittar in i kameran.
Invid Albert Edelfelts staty, helt intill kyrkan, stöter vi på en annorlunda gäst: en cityfasan. Den är dock knappast intresserad av ett besök i kyrkan. En fasanhane står och tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck fasan,fåglar

Irina Kalebda skulle inte heller ha något emot att betala inträdesavgift.

- Jag kunde kanske betala för att få tända ett ljus, det är tradition, säger Kalebda.

Gruppens guide förklarar att det i Ryssland är vanligt att turister betalar någon liten summa för att gå in i kyrkor.

Hon berättar också att det i den ortodoxa kyrkan är vanligt att kyrkbesökarna deltar i kollekten eller köper och tänder ett litet ljus framför en ikon.

Inträdesavgifter också i Helsingfors

Enligt Hufvudstadsbladet funderar domkyrkoförsamlingen i Helsingfors på att börja ta betalt av turister som vill besöka Helsingfors domkyrka eller kyrkan på Sveaborg.

Inträdesavgiften i Helsingfors skulle eventuellt kunna införas 2021. Den skulle inte gälla barn, skolklasser eller personer som vill delta i kyrkliga evenemang.

Enligt HBL tar Tempelplatsens kyrka redan nu en avgift på tre euro av besökare, och man ämnar höja summan till fyra euro nästa år.

Flera personer går in genom dörren till Borgå domkyrka.
Flera turistgrupper besökte Borgå domkyrka på onsdagsförmiddagen. Jämfört med hur många resenärer som samlas på kyrkbacken om somrarna ser det förstås tomt ut ändå. Flera personer går in genom dörren till Borgå domkyrka. Bild: Yle/Mira Bäck turister,Borgå domkyrka,turism,besökare

Sari Glad hänvisar också till Tempelplatsens kyrka.

- De får in 1,6 miljoner euro genom att begära tre euro i inträde. Och deras besökarantal har bara ökat, säger Glad som är initiativtagare till motionen om inträdesavgift i Borgå domkyrka.

Hon tror att resenärerna är vana vid att behöva betala för sig.

- När man är utomlands är inget gratis. Varför skulle vi ge gratis service?, säger Glad.

Hon påpekar att turistbesöken orsakar kostnader för samfälligheten, till exempel för städning.

Beslut kan tas innan årsskiftet

Det är förstås viktigt att berätta för turisterna hur inträdesavgiften används.

Glad säger att hon i sin motion föreslår att intäkterna från inträdesavgifterna kan användas till välgörenhet och att ordna service för turisterna, till exempel guidning.

- När människorna ser att pengarna går till ett gott ändamål så ger de gärna, två euro är en liten summa. Borgå domkyrka är historiskt betydelsefull. Det är som att gå på museum och det kostar också, säger Glad.

Jag föreslog en inträdesavgift på två euro och räknade att det skulle ge ungefär 300 000 euro i intäkter per år.― Sari Glad

Enligt Ulla Juselius, vikarierande informatör på Borgå kyrkliga samfällighet, har frågan om inträdesavgift tidvis kommit upp och också diskuterats tidigare. Hittills har inga beslut fattats.

Glads motion lämnades in vid kyrkofullmäktiges förra möte och ärendet har ännu inte behandlats.

- Beredningen börjar faktiskt nu och ärendet kommer förmodligen att behandlas i gemensamma kyrkorådet före årsskiftet, skriver Juselius i ett e-postmeddelande.

Uppdatering 30.10.2019 klockan 16:50: Ett förtydligande om att avgiften skulle gälla endast turister, inte personer som kommer för att delta i kyrkliga förrättningar, har lagts till i början av artikeln.