Hoppa till huvudinnehåll

Läget i Stockmann är värre än det ser ut – den rapporterade vinsten är egentligen en förlust

Huvudingången till Stockmanns varuhus i Helsingfors.
Stockmanns varuhus går fortfarande på minus. Huvudingången till Stockmanns varuhus i Helsingfors. Bild: yle/ Patrik Schauman Stockmann,Helsingfors,Stockmann: det stora varuhuset.

Stockmannkoncernen rapporterade på onsdagen en vinst på 5,4 miljoner euro. Men då räknas inte skatterna och ränteutgifterna med. När de tas med är resultatet i stället en förlust på 18,2 miljoner euro.

Stockmannkoncernen tampas med stora skulder. Bara under de tre senaste månaderna har räntorna kostat Stockmann över 13 miljoner euro.

Men då Stockmann på onsdag förmiddag rapporterade sitt kvartalsresultat räknades de här kostnaderna inte med. Inte heller inkomstskatter på 7,3 miljoner euro.

I stället koncentrerade sig Stockmann på hur varuhusverksamheten och klädkedjan Lindex har klarat sig utan de här kostnaderna.

Då framstår läget som om varuhusen under de tre senaste månaderna har gjort en förlust på bara 9,4 miljoner och Lindex en vinst på 12 miljoner euro.

När dessutom vissa bokföringstekniska förnyelser höjer resultatet landar Stockmann på en total vinst på 5,4 miljoner euro.

Lindex har medvind

Lindex har fortsatt att öka sin omsättning och förbättra sitt resultat. Företaget testar nya butikskoncept och satsar på e-handel, bland annat i Kina.

En leende kvinna med ljust hår.
Efter att Lindex gick in på den danska marknaden har Lindex verksamhet i 18 länder, säger Lindex vd Susanne Ehnbåge. En leende kvinna med ljust hår. Bild: yle/ Patrik Schauman Lindex

Lindex har också blivit snabbare på att reagera på kunders önskemål.

- Normalt tar det länge att gå från design till produktion och få kläder till butiker. Nu kan vi reagera på sådant som kunder söker efter i vår nätbutik, och lansera nya kläder inom sex veckor, säger Lindex vd Susanne Ehnbåge.

Stockmann försöker förnya varuhusen

Stockmann har redan en längre tid kämpat för att locka tillbaka kunder till varuhusen.

En kosymklädd man intervjuas för TV i Stockmanns varuhus.
Stockmanns vd Jari Latvanen vill att varuhusen ska satsa på mode, hem och kosmetik. En kosymklädd man intervjuas för TV i Stockmanns varuhus. Bild: yle/ Patrik Schauman Stockmann

Senast införde Stockmann ett nytt stamkundssystem där kunder får olika färgers tygkassar beroende på hur mycket pengar de spenderar.

Det har väckt en hel del uppmärksamhet, men många har varit kritiska till att Stockmann delar in kunderna i olika kaster.

- Det har varit mycket diskussioner om kassarna på sociala medier. Men för oss var stamkundsprogrammet det viktiga. Vi fortsätter att förverkliga vår nya strategi.

- Det är ännu för tidigt att se förändringen i de ekonomiska siffrorna, men den kommer att synas nästa år, säger Stockmanns vd Jari Latvanen, som bara har suttit drygt två månader på sin post.

Han tog emot sitt jobb trots att han visste om Stockmanns problem.

- Jag tycker det är en utmaning, men jag är säker på att vi kan lösa problemen. Vi har fört en bra dialog med bankerna och investerarna. Det är klart att jag har spenderat mycket tid med dem under mina första veckor för att visa att vi förstår problemen och tänker lösa dem.

Interiör från Stockmanns varuhus i Helsingfors.
Stockmann kan tvingas hyra ut en större del av sina varuhus. Interiör från Stockmanns varuhus i Helsingfors. Bild: yle/ Patrik Schauman Stockmann,varuhus,Helsingfors,Stockmann: det stora varuhuset.

”Stockmann är i finansiell kris”

Markus Larsson som är vd för fondbolaget Fondita säger ändå att Stockmann har en lång väg att gå innan trenden är vänd.

- Stockmann är fortfarande i finansiell kris. Skuldsättningen är hög och resultatförmågan är låg. Det är inte en bra kombination.

- Stockmanns skulder steg kraftigt i och med köpet av Lindex. Skulden är i dagens läge nästan en halv miljard. Det är en gigantisk skuld för ett bolag som inte tjänar pengar. Den frågan måste lösas. Antingen måste Stockmann få mera pengar av aktieägarna, eller så måste bolaget sälja av sina tillgångar. Det som nu ligger närmast till hands är en försäljning av Lindex.

- Om Stockmann säljer ut sin enda del som i dag går med vinst måste det ske en vändning i den traditionella verksamheten. Kanske blir Stockmann bara ett fastighetsbolag som hyr ut sina utrymmen enligt samma modell som NK i Stockholm. Det är inte en lätt fråga. För tillfället är jag inte speciellt hoppfull, säger Markus Larsson.

Läs också