Hoppa till huvudinnehåll

Smekmånaden är över för Sport – ligger sist i ligan efter tung höst: ”Nu måste vi visa att vi hör hemma i serien”

Förra säsongen gav ligaavancemanget Sport en boost och nykomlingen klarade kontraktet. I år skulle man etablera sig på allvar och bli ett lag att räkna med. Hösten har dock varit motig och Sport har bara skrapat ihop tre poäng.

Hösten 2018 gjorde Sports damlag comeback på högsta serienivå efter en paus på 23 år. Återkomsten fick också ett lyckligt slut då man klarade av att behålla ligaplatsen och undvek kval.

Till den här säsongen var målsättningarna höga men hösten har varit riktigt tung. Förlusterna har avlöst varandra och efter 14 omgångar har Sport bara vunnit en match och ligger sist i tabellen.

– Säsongen har varit väldigt upp och ner, vi har inte uppnått vår målsättning. Spelmässigt har vi blivit bättre och bättre men resultaten har inte kommit, säger lagets assisterande lagkapten Johanna Hänninen till Yle Sporten.

Har serien blivit tuffare?

– Nej det skulle jag inte säga. Det är ungefär samma spelare i lagen och man ser många likheter med förra säsongen. Det är stora variationer mellan lagen i år också.

– Det såg bättre ut för oss i fjol och då var det också första säsongen och vi gled på att vi var nya i serien. Nu måste vi visa att vi hör hemma i serien och det har vi inte ännu lyckats med, säger hon.

Tre spelare står på rad
Sport har bara vunnit en match den här säsongen. Tre spelare står på rad Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist ishockey,Vasa Sport,Vasa Sports damlag

Sport har haft stora problem både offensivt och defensivt under hösten. 105 insläppta mål är överlägset mest i serien och endast nästjumbon Lukko har gjort färre mål än Sport.

– Siffrorna säger inte hela sanningen. Vårt eget spel har nog förändrats betydligt sedan början av säsongen och det är tråkigt att det inte syns.

– Vi har chanser men får inte in pucken och i försvarszonen är det lätt att det sker något misstag och motståndarna är väldigt bra på att utnyttja det, säger Hänninen.

Flera nyckelspelare lämnade efter förra säsongen

Sport har också genomgått stora förändringar till den här säsongen. Laget har ett nytt spelsystem och dessutom har flera nyckelspelare lämnat.

Bland annat bästa poängplockaren Ida Kuoppala och målvakten Tiia Pajarinen har gått vidare till andra klubbar.

– Vi tappade både i offensiven och i defensiven. Vi har fått många unga spelare som inte har lika stor erfarenhet och det har tagit tid för dem att få självförtroende, säger Hänninen.

Högeryttern Fanny Fagerudd är en av de nya spelarna i Sport den här säsongen. Hon har tidigare spelat för Hermes i damernas Mestis.

– Det har varit en tuffare serie och spelarna är skickligare. Det är klart att man är mer ovan med tempot och kanske gör misstag lite lättare.

– I början tyckte jag att det var svårt att hänga med men jag tycker ändå att jag har anpassat mig ganska så bra.

Har du hittat din roll i laget?

– Jag tycker nog det, jag har kommit in bra i laget och även fått spela i förstakedjan, säger Fagerudd.

Fanny Fagerudd
Fanny Fagerudd är en av de nya spelarna i Sport. Fanny Fagerudd Bild: Yle ishockey,Vasa Sport,fanny fagerudd

Sport ruckar inte på målsättningen

Sex omgångar återstår av grundserien i damligan, sedan delas lagen in i en övre och nedre slutserie.

Mycket talar för att Sport kommer att spela i den nedre serien med tre lag från ligan och två från Mestis-kvalet.

Lagen kommer att spela i den dubbelserie där de två bästa går till slutspel dit alla från den övre slutserien redan är kvalificerade.

Sport har hela hösten haft som målsättning att gå till slutspel och den här vägen ska man försöka klara det. Men för att det ska ske måste man börja vinna matcher.

– Vi kör hårt på att vi ska klara en slutspelsplats. Sedan får man se hur det går och acceptera resultatet. Jag hoppas att vi kan se de sista matcherna i grundserien som bra träning och att vi sedan klarar av att möta lagen som är kvar och att vi är jämna, säger Hänninen.

Vad talar för att ni klarar en slutspelsplats?

– Jag hoppas att vi kan visa vad vi kan mot jämnare motstånd. De andra lagen är också där av en anledning. De bästa matcherna har vi ändå gjort mot de bästa lagen.

– Vi slår nog ur underläge och det ska vi försöka utnyttja, säger Fagerudd.

Damligan har nu landslagsuppehåll och fortsätter igen den 14 november. Den sista omgången i grundserien spelas den 1 december.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport