Hoppa till huvudinnehåll

Temat för årets självständighetsmottagning är kunskap

Kuva presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tanssilattialta.
Cirka 1 700 personer är inbjudna till årets slottsbal. Arkivbild. Kuva presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tanssilattialta. Bild: Derrick Frilund Yle Puhe,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Temats för årets självständighetsmottagning är kunskap och samhällsdebatt.

– Finlands styrka har alltid varit vår förmåga att agera tillsammans, att ge utrymme för olika åsikter och att tillgodogöra sig kunskap på ett mångsidigt sätt, säger president Sauli Niinistö i ett pressmeddelande.

Enligt presidentens kansli har förhållandet till kunskap förändrats i och med den tekniska utvecklingen. Det är lätt att få tillgång till den och tröskeln att delta i diskussioner har sänkts, men samtidigt har tonen i den samhälleliga debatten skärpts.

I år vill president Niinistö och fru Jenni Haukio uppmärksamma personer och institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatten.

– Var och en kan bidra till en respektfull diskussionskultur och stärka förtroendet för kunskap och expertis. Och viktigast av allt: hålla sig till sanningen. Det skapar förtroende, säger president Niinistö.

Till självständighetsmottagningen på Presidentens slott bjuder presidentparet in sammanlagt cirka 1 700 finländare som på olika sätt utmärkt sig inom olika områden.

Postningen av inbjudningarna till självständighetsdagens festmottagning har börjat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes