Hoppa till huvudinnehåll

50 Boeing-flygplan stoppas på grund av sprickor – Norwegian: Kräver inga omedelbara åtgärder

Ryanairs flygplan på en flygplats.
Ryanairs flygplan av typen Boeing 737NG på Kölns flygplats. Arkivbild. Ryanairs flygplan på en flygplats. Bild: imago/Horst Galuschka/ All Over Press Ryanair,flygplan,Boeing 737 Next Generation

Flygplanstillverkaren Boeing meddelade på torsdagen att omkring femtio av dess flygplan måste tas ur drift efter att man hittat sprickor i planen.

Boeing säger till nyhetsbyrån AFP att det globalt finns runt femtio flygplan av modellen 737NG där man hittat brister som måste åtgärdas innan man kan flyga med dem.

Boeing har redan tidigare rapporterat att man hittat fel i den del av planet som fäster vingen till skrovet, vilket fått amerikanska myndigheter att beordra att sådana plan som använts mer än 30 000 gånger måste undersökas.

Enligt Boeings talesperson finns det omkring tusen flygplan som använts så ofta att de måste granskas, och att man hittat brister i omkring fem procent av planen, det vill säga 50 stycken.

Det australiska flygbolaget Qantas meddelade i onsdags att man hittat sprickor i ett av bolagets flygplan av modellen 737NG.

Inga så gamla plan hos Norwegian

I Finland flyger Norwegian med flygplan av modellen 737NG, men enligt bolaget är planen så nya att de inte behöver granskas.

– De amerikanska myndigheternas förordning kräver inga omedelbara åtgärder av Norwegian. Bara plan som har lyft och landat ett visst antal gånger måste granskas och Norwegian har inga sådana plan, säger bolagets presstalesperson Tarja Valde-Brown till Yle.

737NG är en äldre modell än Boeing 737 Max, som belades med flygförbud i mars efter dödliga krascher i Indonesien och i Etiopien.

Källor: AFP, AP.

Läs också