Hoppa till huvudinnehåll

Blottande modeller, utbuad president och idel bortasegrar – Washington Nationals vann World Series efter historisk och oförglömlig finalserie

Washington Nationals firar MLB-mästerskap.
Washington Nationals firar MLB-mästerskap. Washington Nationals firar MLB-mästerskap. Bild: Larry W. Smith / EPA-EFE / All Over Press Washington Nationals

Washington Nationals har vunnit World Series i baseball för första gången i klubbens historia. "Nats" säkrade titeln på bortaplan i Houston – och skrev samtidigt ett stycke nordamerikansk proffsidrottshistoria.

Borta bra, men hemma… sämst?

Så var fallet i årets upplaga av World Series – finalserien i baseballigan MLB. Houston Astros och Washington Nationals såg nämligen till att vinna de sex första matcherna på bortaplan.

Redan då skrev lagen historia. Det var enligt ESPN den första finalserien i nordamerikansk proffsidrottshistoria (i MLB, NBA eller NHL) där ett bortalag vunnit varje match i en och samma serie.

Då finalseriens sjunde match spelades i Houston snackades det plötsligt om att det var fördel Washington. Så var också fallet. Nationals vann den avgörande matchen med 7-2 efter fantastiska sista innings.

– Det var vårt motto – att hålla oss i fajten, säger tränaren Dave Martinez efteråt enligt AP.

– Och gissa vad? Vi höll oss i fajten. Vi vann fajten! Vi var uträknade. Men vi gav aldrig upp. Vi tänkte aldrig ge upp, fortsätter han.

Tappade superstjärna inför säsongen

Det handlade nämligen om en liknande vändning som St. Louis Blues stod för i NHL den föregående säsongen. I maj låg Nationals ännu långa vägar från en playoff-placering, men lyckades vända trenden.

Motgångarna började egentligen redan i vintras, då lagets största stjärna Bryce Harper lämnade klubben för spel i Philadelphia Phillies.

Samtidigt kan ett tankefel av Harper ha lagt grunden för framgångarna. I en tv-intervju inför säsongen sade han av misstag att ”han vill hämta mästerskapet tillbaka till Washington”.

Ett citat som Nationals tog det mesta ut under playoffäventyret.

Finalserien kommer att leva vidare på grund av flera andra incidenter också.

Raseriutbrott, portförbud ...

Tränaren Martinez höll i den näst sista matchen på att hamna i ett riktigt slagsmål, då han inte över huvudtaget kunde förstå ett domslut. Två spelare fick hålla tillbaka Martinez, som åkte ut till följd av raseriutbrottet.

I seriens femte match, som spelades i Washington, valde två Instagram-modeller att visa brösten då Astros-pitchern Gerrit Cole skulle kasta bollen. Kvinnorna fångades av tv-kamerorna och ligan delade ut livstids portförbud åt bägge två.

Hoppa över Twitterpostning

Samma match snappade kamerorna på stadion upp president Donald Trump i ett VIP-bås visade upp honom på jumbotronen. Publiken buade kraftigt och började skandera ”lock him up” – lås in honom.

Hoppa över Twitterpostning

Efter att Nationals säkrade titeln i natt valde flera Washington Capitals-spelare att ta del av glädjen.

T.J. Oshie gratulerade laget genom att tweeta ut en bild på samtliga fontäner i huvudstaden. Då Capitals vann Stanley Cup i fjol trivdes spelarna i flera fontäner under festligheternas gång.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också