Hoppa till huvudinnehåll

Ett tiotal affärslokaler står tomma på Drottninggatan i Lovisa – senast stängde skobutiken

kvinna står i dörren till en pizzeria
Virpi Kulmasalo jobbar i en pizzeria vid Drottninggatan. Grannlokalen står tom, men snart ska där öppna en frisörsalong. kvinna står i dörren till en pizzeria Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,Virpi Kulmasalo

Många affärslokaler står tomma på Drottninggatan i Lovisa. Det är synd, tycker Lovisaborna. De önskar att det skulle finnas fler klädaffärer i staden.

Var och varannan affärslokal står tom på Drottninggatan. Bara på sträckan mellan torget och Karlskronaboulevarden räknar Yle Östnylands reporter till 14 tomma affärslokaler.

Virpi Kulmasalo jobbar i en pizzeria vid gatan. Hon berättar att det blir mycket tyst på Drottninggatan efter klockan 18 på kvällen.

- Affärerna skulle kunna ha öppet på kvällen. Här skulle kunna finnas flera sådana butiker som intresserar folk, säger Kulmasalo.

skylt för skoaffär som lagt ner
Den här skobutiken har stängt sina dörrar. skylt för skoaffär som lagt ner Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,skoaffärer,drottninggatan i lovisa
kvinna framför tom affärslokal
Riikka Hyvönen framför det som alldeles nyligen var en skobutik. kvinna framför tom affärslokal Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,Riikka Hyvönen

Riikka Hyvönen har bott i Lovisa i ett och ett halvt år. Hon tror det inte finns tillräckligt med kunder på Drottninggatan.

- Lovisa är en mycket vacker stad och vi trivs här mycket bra. Det är synd att så många butiker slutar, som den här skobutiken som precis har slutat. Men folk köper så mycket från nätet. Jag tror att det är likadant i alla andra småstäder, säger Hyvönen.

mamma med barnvagn
De gula husen skulle kunna renoveras, tycker Matilda Lill-Smeds. Hon önskar att det fanns fler klädaffärer på gatan. mamma med barnvagn Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,Matilda Lillsmeds

En av dem som gärna köper på nätet är Matilda Lill-Smeds. Hon har med sig tre månader gamla Vilja och konstaterar att det är svårt att ta sig till butiker med småbarn.

Men hon tycker det är tråkigt att så många affärslokaler är tomma.

- Det är tråkigt för man skulle vilja att det skulle gå bra för Lovisa. Det är många som pratar om att det är så tomt. Det är inte bra för turismen heller, när de ser att lokalerna är tomma, säger Lill-Smeds.

tom affärslokal i gult trähus
Hela fastigheten är till salu. Det är tomt bakom varje fönster. tom affärslokal i gult trähus Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,drottninggatan i lovisa

Matilda Lill-Smeds tycker man skulle kunna renovera de gamla gula hus som finns vid Drottninggatan.

- Det är gamla hus så man skulle kunna få dem fina, men de är i ganska dåligt skick, säger Lillsmeds.

man i arbetarkläder och skägg
Mikael Holmström jobbar på Lovisa stad. Han är arbetshandledare på vägglösa verkstaden. man i arbetarkläder och skägg Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,mikael holmström

Lovisabon Mikael Holmström tycker också det är synd att gatan blivit så tyst.

- Finns det ingen köpkraft eller vad beror det på? Mera jobb ska det vara här i Lovisa stad så kanske vi får mera folk in, och så att folk har pengar att köpa något, säger Holmström.

Mera klädaffärer efterfrågas

På frågan vilken sorts butik de skulle vilja se i Lovisa svarar Riikka Hyvönen, Matilda Lill-Smeds och Mikael Holmström att de vill se fler klädaffärer.

- Det skulle vara roligt med en klädbutik. Men jag tror inte att det fungerar, för det har funnits men det fungerade inte, säger Lill-Smeds.

Holmström har också noterat att många klädaffärer slutat på gatan.

- I Borgå och Kotka är det mera urval och det drar mera folk dit då, säger Holmström.

tom affärslokal med skylt om att det går att hyra
Den här affärslokalen vid hörnet av Drottninggatan och Brandensteinsgatan går att hyra. Men många andra lokaler är också tomma. tom affärslokal med skylt om att det går att hyra Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,affärslokaler,uthyrning av lokaler,drottninggatan i lovisa