Hoppa till huvudinnehåll

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker opereras för pulsåderbråck

En kostymklädd Jean-Claude Juncker står bakom ett podium och talar i en mikrofon.
Jean-Claude Juncker har varit kommissionsordförande sedan 2014. En kostymklädd Jean-Claude Juncker står bakom ett podium och talar i en mikrofon. Bild: AFP / Lehtikuva Jean-Claude Juncker

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att opereras för pulsåderbråck den 11 november, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ursula von der Leyen ska ta över som kommissionsordförande efter den 64-åriga Jean-Claude Juncker, men von der Leyen har ännu inte fått grönt ljus för sin kommission i parlamentet. Därför sitter Juncker vid rodret åtminstone till december.

Enligt AFP lider Juncker av abdominellt aortaaneurysm, eller pulsåderbråck, och kommer att opereras den 11 november.

Kommissionens vice ordförande Frans Timmermans kommer att ta över medan Juncker är sjukledig.

Det är inte första gången som Juncker haft problem med hälsan. I augusti tvingades Juncker avbryta sin semester på grund av problem med gallblåsan. Under ett Nato-möte i fjol somras hade Juncker svårt att hålla balansen, vilket sades bero på att han lider av ischias.

Juncker, som haft chefsjobbet i fem år, har haft återkommande problem med ryggont. I augusti tvingades Juncker operera bort sin gallblåsa.

Nya kommissionen får vänta

Juncker väntas inte fatta några stora politiska beslut under de kommande veckorna. För tillfället ser den nuvarande kommissionen endast till att det dagliga arbetet fortskrider som det ska medan von Leyens team förbereder sig på att ta över.

Processen med att välja en ny EU-kommission har försenats då kommissionärerna från Frankrike, Rumänien och Ungern stoppats i granskningen i EU-parlamentet.

Källa: AFP, STT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes