Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsromantiker Slotte och resten av Nedervetil ska säkra Myrans plats i ligan

Kristoffer Sandbacka, Magnus Slotte, Chelsy Swackhamer och Ole Gustafsson från IK Myran.
Kristoffer Sandbacka, Magnus Slotte, Chelsy Swackhamer och Ole Gustafsson ska försöka se till att IK Myran spelar ligafotboll även framöver. Kristoffer Sandbacka, Magnus Slotte, Chelsy Swackhamer och Ole Gustafsson från IK Myran. Bild: Yle/Joni Kyheröinen IK Myran,Nedervetil,ole gustafsson

På lördag är det ödesmatch för IK Myran och deras fortsättning i damligan. Hur det än går har den gångna säsongen varit en speciell resa för tränare, spelare och hela Nedervetil. - Vi har ett bra läge nu, säger tränaren Magnus Slotte.

I fjol höstas steg IK Myran från lilla Nedervetil i Kronoby upp till damligan i fotboll. Det var ett stort steg och säsongen har varit en kamp för överlevnad.

Kommer att ändra på detaljer

På lördag möter man PK-35 från Helsingfors i Kipparihallen i Karleby. Det är den andra och avgörande kvalmatchen på vilken Myrans fortsatta ligaspel hänger.

Den första matchen i Helsingfors slutade 1-1, vilket betyder att Myran har med sig ett bortamål i hemmareturen.

- Vi är mer erfarna nu än i den första matchen. Det finns detaljer som vi kommer att ändra på, men Myrans identitet kommer att synas tydligt, säger tränaren Magnus Slotte.

Magnus Slotte, tränare för IK Myran.
Magnus Slotte. Magnus Slotte, tränare för IK Myran. Bild: Yle/Joni Kyheröinen IK Myran,Nedervetil,magnus slotte

Hur ser den ut?

- Myran är väldigt hårt arbetande, intensiv i alla lägen och framförallt ett lag som får styrka från sina supportrar.

Vilka är PK-35:s styrkor som ni måste beakta?

- Speciellt deras offensiv. De är skickliga. Deras djupledsspel i förra matchen var en faktor som vi kunde ha haft bättre koll på, säger Slotte.

Supportrarna viktiga för fotbollsromantikern

Supportrarna ja. I somras var man nära att slå damligans alla tiders publikrekord på hemmaplan mot HJK. Men 1549 personer räckte inte riktigt till för att slå rekordet på 1593 åskådare som då stod i Åland Uniteds namn.

I september i år fick damligan ett nytt rekord, när 1630 personer bevittnade HJK säkra mästerskapet på hemmaplan mot KuPS.

Hur viktigt har supportrarnas understöd varit?

- Väldigt viktigt. Jag är en fotbollsromantiker. Det är klart att laget till viss del jobbar i sin egen bubbla, men att det utifrån finns uppskattning och en tro på det man gör, det ger väldigt mycket.

Ett understöd som syns även utanför Nedervetil Idrottsplan.

- I år har jag noterat att folk på byn kan komma fram och vara orolig om någon spelare är skadad och så. Små saker som märks, säger Slotte.

Mycket mer taktik

Det är ett IK Myran som lärt sig väldigt mycket under sin första säsong i finrummet.

- Framförallt har vi blivit bättre på det taktiska. Jag har tränat det här laget i många år och våra grundpelare har varit att jobba hårt, pressa, vinna boll, spela rätlinjigt och göra mål. Men i år har vi fått fundera på den taktiska biten betydligt mer.

Hela IK Myran-laget samlat för avspark.
Myran har fått slita hårt den här säsongen. Hela IK Myran-laget samlat för avspark. Bild: Yle/Antti Koivukangas IK Myran,damfotboll,Nationella ligan

Ett bortamål som kan vara nog så avgörande

Inför lördagens match har man med sig ett bortamål i bagaget. Det betyder att t.ex. ett 0-0 resultat räcker.

Men Slotte slår fast att bortamålet inte inverkar på hur man går in i matchen på lördag.

- Inte alls. Bortamålet har betydelse om vi spelar 0-0, men det är en farlig inställning att ha. Vi jobbar på de små sakerna som vi vill ändra på från förra matchen och så går vi in och spelar en normal match.

Hur stor besvikelse är det om detta inte går vägen?

- Det är klart att det är en besvikelse. Vi har jobbat hårt för att hållas kvar. Men nu tänker vi inte på det. Vi har ett bra läge nu, säger Slotte.

Österbottens sista hopp

Fotbollssäsongen har hittills varit dyster för Kust-Österbotten. KPV och VPS fick säga tack och hej till herrarnas liga.

Det känns lite som att den österbottniska fotbollshedern nu ligger i Myrans händer.

Tar du någon press av det?

- Det gör jag inte. Det är klart att den österbottniska kusten är ett fotbollsområde och det är synd att det har gått som det har gått. Men kanske man kan ta med sig det till matchen nu, att vi kunde vara det lilla hoppet som kan få den här hösten att se bättre ut för regionen.

Swackhamer: Det här är matcherna man vill spela

Anfallaren Chelsy Swackhamer känner sig ivrig inför lördagen.

- Det här är de matcherna man vill spela, matcher som betyder något, säger Swackhamer.

IK Myrans Magnus Slotte och Chelsy Swackhamer.
Magnus Slotte och Chelsy Swackhamer. IK Myrans Magnus Slotte och Chelsy Swackhamer. Bild: Yle/Joni Kyheröinen IK Myran,fotboll,Nedervetil,chelsy swackhamer

Bortamålet, förändrar det er inställning?

- Vi håller oss till vår vanliga stil och vår taktik. Men det gör oss lite mer trygga och ger oss lite andrum även om vi skulle släppa in ett mål i första halvlek.

Vad har laget lärt sig av sin första säsong i ligan?

- Att vara positiva och att komma igen. Under mina tre första säsonger med Myran förlorade vi inte många matcher. Så det var vi inte vana med.

- Nu har vi också lärt oss att kommunicera bättre med lagledningen. Det tror jag bidrog till att vi ryckte upp oss under andra halvan av säsongen, säger Swackhamer.

En rolig miljö att spela i

Swackhamer älskar supportrarna.

- De har skapat en miljö där det är väldigt roligt att spela. Och för motståndarna är det ett tufft ställe att komma till. Jag tror dessutom att vi inte spelat en enda bortamatch den här säsongen utan supportrar.

Om säsongen trots allt slutar i besvikelse, kommer Swackhamer då att finnas kvar i Myran nästa säsong?

- Jag utesluter inget men är inte heller redo att binda mig till något i det här läget. Om det här är mitt sista år så vill jag att det slutar med att Myran hålls kvar i ligan.

"Spelarna är stora idoler"

Supportern Kristoffer Sandbacka säger att man under säsongen fått vara stolt över föreningen, tränarna och spelarna. Det har förenat hela Nedervetil.

Chelsy Swackhamer och Kristoffer Sandbacka.
Kristoffer Sandbacka och Chelsy Swackhamer. Chelsy Swackhamer och Kristoffer Sandbacka. Bild: Yle/Joni Kyheröinen IK Myran,Nedervetil,kristoffer sandbacka

- Vi har också fått positiv respons från motståndare som tycker att det är roligt att spela i Nedervetil och att det borde vara likadant på andra ställen.

Är det Myran man talar om på byn?

- Nog är det så, absolut. Och det är fotboll man spelar på rasterna i skolan. Spelarna är stora idoler och fina förebilder för våra barn, säger Sandbacka.

IK Myran-spelare.
Spelarna är förebilder för våra barn, säger Kristoffer Sandbacka. IK Myran-spelare. IK Myran

I somras hade ni över 1500 åskådare. Smått otroligt.

- Det är lite av vår inställning. Det ska gå att slå rekord. Natten före den matchen var jag och Magnus Slotte med och flyttade en läktare från Terjärv och monterade upp den i Nedervetil. Det gör alltså tränaren natten före match. Det är "all in".

Inget publikrekord

Tyvärr lär det inte bli något publikrekord på lördag. Enligt Karleby stad har Kipparihallen en maxkapacitet på 1380 personer.

Oberoende så visar Myran upp fina publiksiffror från säsongen. I slutet av augusti när alla lag spelat åtta matcher hade Myran ett medeltal på 583 åskådare, vilket var bäst av alla.