Hoppa till huvudinnehåll

Keskisuomalainen: Försvarsmakten har lagt ned sitt omsusade signalunderrättelsecenter

Yleiskuva
Bild av Helsingin Sanomats artikel om Signalspaningscentret. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Helsingin Sanomat,Sanoma,Tikkakoski,försvarsmakten

Försvarsmakten har i all tysthet lagt ned sitt hemlighetsfulla signalunderrättelsecenter, skriver tidningen Keskisuomalainen (betalmur). Centret har väckt stor uppståndelse på grund av tidningsavslöjanden för ett par år sedan.

Huvudstabens underrättelsechef, generalmajor Pekka Toveri bekräftar för Keskisuomalainen att centret i Tikkakoski nära Jyväskylä är nedlagt som självständig enhet i början av det här året.

Verksamheten har tagits över av Försvarsmaktens underrättelsetjänst.

Försvarsmakten har alltid varit förtegen om centret. I slutet av år 2017 publicerade tidningen Helsingin Sanomat läckta uppgifter om verksamheten och det väckte stor uppståndelse. Centralkriminalpolisen har utrett saken som röjande av statshemlighet.

"Avslöjandena ingen orsak till nedläggning"

I efterdyningarna till avslöjandet utförde polisen en husrannsakan hemma hos en journalist vid Helsingin Sanomat. Frågan om husrannsakan var berättigad har varit föremål för en rättsprocess, där Högsta domstolen i somras gett polisen rätt.

Vid försvarsmakten säger generalmajor Pekka Toveri att nedläggningen av centret inte har något samband med tidningsavslöjandena.

- Det handlar om att vi utvecklar vår verksamhet och effektiverar användningen av personalen, säger han till Keskisuomalainen.