Hoppa till huvudinnehåll

Mer öppenhet i riksrättsutredning mot Donald Trump - Demokraterna röstade igenom förslaget

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi förklarade förslaget godkänt. Nancy Pelosi Bild: SOPA Images Limited / Alamy/All Over Press Nancy Pelosi,USA

Representanthuset i USA har röstat om riksrättsutredningen mot Donald Trump. Resultatet blev 232-196 för förslaget, som betyder mer öppenhet i utredningen.

Representanthuset har röstat för mer öppenhet i riksrättsutredningen.

Av demokraterna röstade 231 för förslaget om mera öppenhet, medan 194 republikaner röstade emot. Två demokrater röstade emot förslaget om öppenhet och en som inte hör till något av partierna röstade för.

Det här var den första formella omröstningen i riksrättsutredningen mot Donald Trump.

Resultatet betyder inte att Donald Trump ställs inför riksrätt, utan att utredningen nu i fortsättningen kommer att vara mera öppen.

Republikanerna har tidigare kritiserat utredningen för att den inte varit tillräckligt öppen. Vittnesförhör i samband med utredningen har tidigare skett bakom stängda dörrar.

Så här påverkar resultatet riksrättsutredningen

Demokraterna föreslog att man ska gå in för öppna förhör. Beslutet blir alltså nu, när man röstat för öppenhet, att vittnesförhör kan höras offentligt. Utskrifter från förhör och utfrågningar kan offentliggöras.

Republikanerna kommer således att ha lite större inflytande i utredningen. De kommer bland annat i underrättelseutskottet att kunna ställa frågor till vittnen under utfrågningar. Republikanerna kommer också att ha viss möjlighet att föreslå egna vittnen och egna dokument i utredningen.

Demokraterna har majoritetsställningen i representanthuset, så de kan fortfarande rösta ner Republikanernas förslag i utredningen.

Demokraterna hoppas också på att det här resultatet ska få Trump-administrationen att bidra med vittnen och bevismaterial i utredningen. Tidigare har Trump-administrationen motsatt sig allt samarbete i utredningen.

Trump anklagas för utpressning mot Ukrainas president

Riksrättsutredningen fokuserar på ett samtal som Trump i somras ska ha haft med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I samtalet ska Trump enligt sina motståndare försökt få Ukrainas president att inleda en utredning kring tidigare vicepresidenten och demokraten Joe Biden och hans son Hunter Bidens affärer i Ukraina.

Trump anklagas för att ha utövat utpressning mot Ukrainas president för att få honom att inleda utredningen kring Joe Biden och hans son. Det här genom att ha stoppat militärhjälp till Ukraina.

Artikeln uppdateras.